21 вересня, 2018

У Києві відзначили 100-річчя першого з’їзду українців Криму

Учасники зустрічі (зліва): голова Кримської філії Наукового Товариства ім. Шевченка, академік, автор книги „Українська провесінь Криму“ Петро Вольвач та координатор Таврійської гуманітарної плятформи Андрій Іванець. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 22 серпня в Музеї Української революції 1917-1920 років відбувся публічний діялог з історії „100 років першого з’їзду українських організацій Криму. Досвід самоорганізації кримських українців у ХХ-ХХІ ст.“‚ який організувала Таврійська гуманітарна плятформа з підтримкою директора державного підприємства „Держзовнішінформ“ Богдана Дубаса.

У серпні 1918 року у Симферополі українські активісти провели з’їзд українських організацій Криму, учасники якого утворили Крайову українську раду в Криму. Координатор Таврійської гуманітарної плятформи Андрій Іванець розповів про з’їзд українських організацій Криму та про досвід самоорганізації українців у 1917-1920 роках‚ а голова Кримської філії Наукового Товариства ім. Шевченка, автор книги „Українська провесінь Криму“ Петро Вольвач розповів про форми самоорганізації кримських українців у 1991-2014 роках. 

Відбулося активне обговорення стану громади українців Криму у 2014-2018 роках, у якому взяли участь координатор Евромайдану в Криму у 2013-2014 роках, директор Національного газетно-журнального видавництва Андрій Щекун, адміністратор сторінки у фейсбуці „Кримські українці“ Сергій Вікарчук, голова громадського комітету „Крим з Україною“, учасник бойових дій на Донбасі Микола Поровський, директор „Держзовнішінформу“ Б. Дубас.

А. Іванець нагородив переможця конкурсу знавців історії української громади Криму та відвідувачів книгою „Кримська проблема в діяльності УНР періоду Директорії (кінця 1918-1920 років)“. 

Делеґація поїхала на Лук’янівське кладовище покласти квіти на могилу одного з ключових українських діячів Криму у період війн і революцій Павла Горянського (1878-1935)‚ який був фундатором і очільником Ялтинської української громади у 1917-1920 роках, головою Крайової української ради в Криму, а також, ймовірно, консулом УНР на Кримському півострові.

Коментарі закриті.