26 червня, 2019

Українці нагородили конґресмена 

Співголова Конґресового Українського Кокусу Браєн Фіцпатрик (в центрі) з учасниками зустрічі в Українському Освітньо-Культурному Центрі. (Фото: Стефан Фартушок)

ДЖЕНКІНТАВН, Пенсильванія. – 23 травня Рада директорів Української Федерації Америки (УФА) разом з співорганізаторами програми колишніми конґресменами Джимом Ґерлаком і Майком Фіцпатриком (обидва колишні співголови Конґресового Українського Кокусу) в Українському Освітньо-Культурному Центрі у Дженкінтавні вшанували заслуженого теперішнього співголову Конґресового Українського Кокусу Браєна Фіцпатрика.

Конґресмен Б. Фіцпатрик від часу свого вибору в 2016 році прислужився українській справі в Конґресі США з ініціювання і переведення вагомих резолюцій і заяв в користь України. За його віддану діяльність в обороні суверенности, державности та незалежности України йому вручено нагороду ім. Олександра Черника.

Б. Фіцпатрик має за собою вагому кар’єру, яку почав як спеціяльний аґент нагляду FBI, подорожуючи і сприяючи розвиткові свободи і демократії. Він виступав проти політичної корупції і підтримував ґльобальні контртерористичні зусилля. Він відкрив антитерористичне бюро в Україні, де перебував чотири місяці для проведення вагомих процедур з метою збереження засад демократії‚ нав’язав дружні зв’язки з багатьма партнерами і в нього появилося справжнє зацікавлення у допомозі українському народові. 

Після 15 років праці у FBI Б. Фіцпатрик став конґресменом США з Пенсильванії у ділянці закордонних справ, служби безпеки країни (Homeland Security) і малого підприємництва, став співголовою Конґресового Українського Кокусу. Недавно його призначено до Комісії безпеки і співробітництва в Европі (CSCE), відомої як Гельсінкська комісія.

Промовляє Джім Ґерлак. (Фото: Стефан Фартушок)

В часі свого третього року служіння конґресмен Б. Фіцпатрик зумів ініціювати ряд резолюцій у ділянці кібербезпеки для України. Побачивши, як Росія шкодила Україні своїми кібератаками, він разом з конґресменом Бренданом Ф. Бойлом ініціював конґресову резолюцію, схвалену 7 лютого 2018 року. 

Конґресмен Б. Фіцпатрик минулого року виступав з привітом на святі Незалежности України, бере участь у діялозі США-Україна та спілкується з всіма‚ хто приходить до нього з пропозиціями.

Вечір відбувся з участю понад 150 учасників представників громадських організацій. Голова УФА д-р Зеня Черник відкрила урочисту імпрезу привітанням конґресмена Б. Фіцпатрика, співорганізаторів імпрези і численних присутніх з поясненням причини цього свята. 

Юлія Ступень виконала популярну американську пісню Ірвінґа Берліна „God Bless America“ та пісню Тараса Петриненка „Господи‚ помилуй нас“. Група з танцювального ансамблю „Волошки“ у чудових українських строях привітала хлібом і сіллю Б. Фіцпатрика. Апостольський Адміністратор Української Католицької Церкви Єпископ Андрій Рабій промовив коротку молитву з нагоди вшанування Б. Фіцпатрика.

Голова УФА передала ведення програми колишньому конґресменові Чарлсові Ф. Даґерті, засновникові і першому співголові Ад Гок Комітету балтійських народів і України. Ведучий передав позитивні характеристики Б. Фіцпатрика і відзначив його надзвичайну індивідуальність, посвяту поняттю незалежности, особистої свободи, справедливости і панування закону в Україні. Ведучий представив політичну ретроспективу сучасної України – жахіття Голодомору, трагедію Другої світової війни, совєтську брутальність, аж до нового ранку свободи і незалежности України. 

Перед тим як надати слово Дж. Ґерлакові, ведучий представив присутніх визначних гостей – Владику Рабія‚ Генерального консула України в Ню-Йорку Олексія Голубова та консула Дениса Семеновича, Роберта МекКонела від Фундації США-Україна і Михайла Савківа – віце-президента Українського Конґресового Комітету Америки та директора Української Національної Інформаційної Служби, голову місцевого Відділу УККА Евгена Луціва, Гіларі Левін і Андрія Демчика від філядельфійського осередку Американсько-єврейського комітету, Кімберлі Гамм – віце-президента Менор Коледжу, Романа Петика – голову Української Федеральної Кредитової Кооперативи „Самопоміч“, і ректора Українського католицького собору Непорочного Зачаття о. Романа Пітулу. Представники України прилучилися до щирих вітань і ґратуляцій присутніх, добре розуміючи вагу діяльности конґресмена Б. Фіцпатрика.

Після цього ведучий привітав і представив Дж. Ґерлака‚ який раніше одержав нагороду УФА ім. О. Б. Черника як поборник тісних зв’язків між США і Україною і член українського кокусу у Вашінґтоні, довголітній заслужений голова Конґресового Українського Кокусу. Дж. Ґерлак був ключовою особою у 2007 році у відкликанні санкцій‚ накладених на Україну у 1975 році поправкою Джексона-Веника до акту закордонної торгівлі. Тим самим Дж. Ґерлак домігся сприяння інвестиціям американського бізнесу в Україні і економічного росту і розвитку в загальному. 

Танцюристи ансамблю „Волошки“ привітали хлібом і сіллю конґресмена Браєна Фіцпатрика.

Дж. Ґерлак закликав українську громаду бути більше активною у співраці з Конґресовим Українським Кокусом, який очолює Б. Фіцпатрик. Конґресмен Б. Ф. Бойл прислав листа підтримки Б. Фіцпатрикові‚ з яким був співавтором кількох резолюцій на користь України. 

Ч. Даґерті підкреслив важливе значення медалі О. Черника і закликав до більшої відповідальности, більшої активности, бо ціна свободи приходить з дуже високим рахунком, як і до більшого згуртування під проводом Б. Фіцпатрика.

Окремі привіти складали Р. МекКонел, який подарував Б. Фіцпатрикові мідний дзвін з Прикарпаття з написом українською мовою‚ М. Савків‚ Е. Луців‚ який говорив про існування Молодіжного клюбу громадянського суспільства‚ члени якого щотижнево працюють і критично аналізують події політичного життя під проводом своїх провідників Миколи Грицковяна‚ Ірини Галай і Е. Луціва. Промовець представив присутнім Софію Лисенко і Роберта Меленевича. 

Президент Української Федеральної Кредитової Спілки „Самопоміч“ Р. Петик висловив влучну характеристику діяльности Б. Фітцпарика‚ за яку йому вручено медалю О. Черника. 

Д-р З. Черник вручила нагороду Б. Фіцпатрикові‚ який прийняв медалю і закликав українську громаду продовжувати підтримку для України‚ поділився новиною про те, що він і Б. Ф. Бойл поїдуть в Україну як члени Делеґації Конґресу (CODEL) у листопаді цього року. Присутні встанням місць плесками вшанували слово конґресмена.

Голова підготовчої комісії імпрези Віра Андрейчик подякувала всім‚ хто спричинився до успіху свята‚ особливо спонзорам успішної імпрези: Українській Федеральній Кредитівці „Самопоміч“ і „НетКост Mаркет“. 

Коментарі закриті.