27 липня, 2018

Українці Ізраїля зустрілися з президентом СКУ

Евген Чолій серед учасників зустрічі в Українському культурному центрі. (Фото: Михайло Задніпровський)

ЄРУСАЛИМ. – З 30 червня по 3 липня в єврейській державі перебував президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій. Це 28-ма країна з 30, які він відвідує з почесною місією об’єднання українців усього світу у боротьбі проти інформаційної війни, яку проти України веде Росія з 2014 року. 

Почесний гість зустрівся з політиками, економістами єврейської держави, численними громадськими, культурними, добровольчими організаціями, в складі яких активно працюють етнічні українці Ізраїлю. 

Е. Чолій мав зустріч з Греко-Православним Патріярхом Єрусалиму Теофілосом ІІІ, якого закликав підтримати надання Томосу Українській Православній Церкві. Е. Чолій також мав зустріч з Послом України в Ізраїлі Генадієм Надоленком.

В Українському культурному центрі в Бат-Ямі відбулася щира, відверта розмова очільника СКУ з організацією „Ізраїльські друзі України” на чолі зі співголовою В’ячеславом Фельдманом, з проводом Всеізраїльського об’єднання вихідців з України в складі його голови Давида Левіна і членів Валентини Чайковської та Міли Флейтман, а також з директором Ізраїльського фолкльорного театру Леною Джейко, з громадою. Питання стосувалися доставки гуманітарної допомоги ізраїльськими добровольцями дітям України, які постраждали від російської аґресії на сході України, об’єднання молодіжних організацій українців, які б хотіли мати єдину систему спілкування, навчання під егідою СКУ. 

Директор Українського культурного центру Наталя Марікуца теж читає „Свободу“.

Директор Українського культурного центру Наталя Марікуца теж читає „Свободу“.

Е. Чолій, який уже 10 років очолює СКУ, розповів про структуру спільноти, яка об’єднує понад 20 млн. українців у 53 країнах світу і в минулому році відзначила своє 50-річчя. СКУ проводить міжнародні конференції з метою зближення українців світу, головне завдання яких тепер створити позитивний образ України і допомогти їй перемогти у війні з Росією та дати можливість розвиватися у европейському стилі. 

„За статистикою ООН, попри всі мінські угоди, було здійснено 400 тис. порушень з боку аґресора. 23 тис. людей були поранені, 11 тис. українських вояків загинули, 500 тис. позбавлені житла і мусіли виїхати зі сходу України“, – повідомив Е. Чолій про страшну статистику війни на сході України і додав, що ООН вважає теперішню ситуацію в Україні найбільшою гуманітарною кризою в країні після Другої світової війни 1939-1945 років. 

Саме тому Україна має одержати світову підтримку політиків, економістів і звичайних людей. Саме це завдання СКУ і кожного українця, де б він не жив. Тут має значення інформаційна політика, яка, на жаль, не завжди діє на користь України.

„Ми так уміємо лаяти Україну, говорити про її недоліки, відсутність реформ. І робимо це ми, українці. А ми повинні всьому світові говорити про досягнення, – продовжив Е.Чолій. – Вони є. Підписаний меморандум про гуманітарну допомогу Україні і вона почала діяти. Україна змінюється, хоч не так швидко, якби цього хотілося, однак реформи уже є: запроваджені електронні деклярації про доходи, антикорупційний суд, діє прозора система закупівлі послуг, з 2015 року Україна відмовилася від російського газу. Позитивні зміни є і вони визнані Европейським Союзом, НАТО, ООН, Радою Европи. І кожний з нас може допомогти Україні: щодня пишіть на своїй сторінці в соціяльних мережах про позитив в Україні. Це буде ваш внесок у перемогу в інформаційній війні з Росією, яка щороку витрачає мільйони долярів на антиукраїнську інформацію. Тільки об’єднавшись, ми переможемо“.

На зустрічі слушні пропозиції та зауваження висловили В. Фельдман, директор Українського культурного центру Наталя Марікуца, поетеса Лариса Борисенко, директор представництва СКУ в Брюселі Марина Ярошевич, директор Музею вишиванки в Києві Тетяна Протчева, провідник молодіжного руху Ізраїля Тимур Мамедов та інші. 

А ще співали українських пісень, виконали гимн України, їли смачні пиріжки від Маргарити Кльоц. Завершили зустріч спільним фотографуванням. Зустріч сприятиме співпраці української громади Ізраїля з СКУ. 

Коментарі закриті.