27 липня, 2018

Президент СКУ відвідав Ватикан і Німеччину

У Базиліці св. Петра перед мозаїками свв. Володимира і Ольги (зліва): директор Представництва СКУ в Брюселі Марина Ярошевич‚ Евген Чолій, Посол Тетяна Іжевська та другий секретар Посольства України Вікторія Жерьобкіна. (Фото: СКУ)

5-6 липня Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій здійснив робочу візиту до Ватикану. Під час зустрічі з префектом Конґреґації Східних Церков Римської Курії, Кардиналом Леонардо Сандрі президент СКУ подякував Ватиканові за визнання Голодомору геноцидом українського народу та за підтримку України, включно й у рамках гуманітарного проєкту Папи Римського Франциска „Папа для України”. 

Е. Чолій також закликав до визнання Патріяршого статусу Української Греко-Католицької Церкви, яке підтримали в своїх резолюціях Річні загальні збори СКУ 2016 та 2017 років. Президент СКУ наголосив на значних реформах в Україні, а також на нищівних наслідках російської аґресії проти України. 

Президент СКУ обговорив з Послом України у Ватикані Тетяною Іжевською відносини між Ватиканом та Україною. Е. Чолій відвідав Базиліку св. Петра та помолився перед мозаїками свв. Володимира і Ольги та свв. Кирила і Методія та поблизу мощей св. Йосафата. 

7-10 липня президент СКУ Е. Чолій відвідав Берлін, де виступив на 27-ії сесії Парляментської Асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Европі.

8 липня під час виступу на сесії „Eкологічнa оцінкa та пріоритети відновлення східної України” Е. Чолій заявив, що Донбас посідає третє місце в світі за забрудненістю мінами і вибуховими речовинами, що спричинила російська аґресія. 1.9 млн. населення перебувають під загрозою мін і вибухових матеріялів‚ з квітня 2014 року до кінця 2017 року жертвами мін стали 2,558 цивільних осіб, серед яких 242 дітей. Для очищення цієї території треба буде близько 40 років. Затоплення шахт забруднює підземні води, у тому числі й важкими металами, лише протягом березня і квітня цього року сталося 25 випадків, які неґативно вплинули на гігієну і санітарію води, постачання води для мільйонів людей припинялося 10 разів. Внаслідок обстрілів на Донбасі постраждало близько 60 природних заповідників. 

Під час зустрічі у Берліні Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (зліва) та Евген Чолій. (Фото: СКУ)

Під час зустрічі у Берліні Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (зліва) та Евген Чолій. (Фото: СКУ)

9 липня, виступаючи на сесії „Північний потік-2“ та його вплив на країни-члени ОБСЕ”, Е. Чолій наголосив на критичній важливості зупинити будівництво газогону „Північний потік-2”‚ який вигідний виключно для Російської Федерації.

8 липня президент СКУ був присутній на Службі Божій в Українській греко-католицькій церкві св. Миколая, мав виступ перед українською громадою. Цього ж дня Е. Чолій долучився до акції на захист українських політв’язнів, зокрема режисера Олега Сенцова, яку провели під Бундестаґом українські активісти у Берліні.

Коментарі закриті.