22 лютого, 2019

Український Музей відзначив 100-ліття Акту Злуки 

НЮ-ЙОРК. – 26 січня в Українському Музеї відбулося особливе відзначення 100-ліття Акту Злуки українських земель 22 січня 1919 року у Києві. Програма відзначення включала привіти, доповіді і музичну частину. Відзначення можна вважати своєрідною прелюдією до виставки історичних предметів і документів того часу, відкриття якої заплянованo на квітень цього року. 

Відкриття започатковано співом „Ще не вмерла Україна“. Ведучим був довголітний член і заступник голови управи Адріян Геврик, який привітав численну авдиторію, висловив кілька думок про події того часу і відкрив програму вечора українською й англійською мовами. Водночас він попросив хвилиною мовчанки віддати шану тим, що віддали життя за Україну. 

Голова управи музею Хризанта Гентиш привітала українською й англійською мовами гостей й авдиторію. 

Від імени української держави виголосив привітання і кілька думок про події того часу Генеральний консул України у Ню-Йорку Олексій Голубов.

З доповідями виступили колишній заступник директора Українського Гарвардського Інституту при Гарвардському Університеті д-р Любомир Гайда і старший науковий співробітник Інституту історії України Національної Академії Наук України д-р Юрій Савчук. Вони привернули увагу авдиторії до буремних подій 1918 року‚ коли Україна проголосила свою незалежність, а 1919 року провела Акт Злуки розтерзаних Російською й Австро-Угорською імперіями земель України в українську соборну і незалежну державу.

Л. Гайда у своїй доповіді влучно нагадав питання, як ставили собі творці української держави: „За яку незалежність?“ замість простого „За українську“. Цей факт віддзеркалює дух часу‚ коли поляризували різні ідеологічні течії. 

Ю. Савчук у своїй доповіді спирався на історичні документи, які розкривають і уточнюють історичні події того часу‚ коли ідея злуки перемогла і стала незаперечною історичною дійсністю 22 січня 1919 року у Києві. Про це доповідали обидва промовці.

У музичній частині відбувся фортепіяновий дует Анни і Дмитра Шелестів. Прозвучали увертюра до опери „Тарас Бульба“ Миколи Лисенка, „Українська рапсодія“ Александра Жука, „Народні мельодії і танці“ Сергія Борткевича і „Три екстраваґантні танці“ Мирослава Скорика. Авдиторія відгукнулась вдячними оплесками. 

Коментарі закриті.