28 листопада, 2019

Українець став героєм Перу

Учасники урочистої церемонії, організованої за сприянням Консульства Республіки Перу в Україні. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 14 листопада між архівними установами України та Перу відбувся обмін документами, пов’язаними з історією життя українця, який став національним героєм Перу. Проєкт з відновлення пам’яті Михайла Скибицького  здійснює Посольство України в Республіці Перу спільно з Міністерством закордонних справ України та з підтримкою Почесного консула Перу в Україні Ігоря Баленка і юридичної компанії „Law Net”.

В рамках цього проєкту українська сторона забезпечила візиту до Києва директора Інституту історичних досліджень Сухопутних військ Республіки Перу Енріке Ґарґулевича Ґодой та дослідника цього Інституту Марсіял Сілва, які збирають матеріяли для публікації біографії М. Скибицького – героя війни за незалежність від Еспанії її південноамериканських колоній Перу, Венесуелі та Колумбії .

Під час урочистої церемонії, організованої за сприянням Консульства Республіки Перу в Україні, аташе з економічних і торгових питань Хуана Оліваса Корнехо, почесного консула Республіки Перу в Києві І. Баленка, перуанські історики розповіли про свої дослідження за документами перуанських архівів, про роботу М. Сілви над пам’ятником та портретом М. Скибицького. Директора Центрального державного архіву  України Ольгу Музичук було нагороджено почесною відзнакою.

Директор державного архіву Київської области Софія Каменєва передає нотаріяльні копії архівних документів директорові Інституту історичних досліджень Сухопутних військ Республіки Перу Енріке Ґарґулевичу Ґодой.

М. Скибицький народився 1793 року в селі Корчівка Старокостянтинівського повіту Волинської губернії (тепер Красилівський район Хмельницької области) у шляхетській родині. Навчався в Петербурзі, де закінчив Інститут інженерів шляхів сполучення та став військовим інженером.  Тоді ж він успадкував невеликий маєток в селі Веселий Кут у Таращанському повіті на Київщині.

У 1824 році, отримавши дозвіл та закордонний пашпорт, вирушив у далеку мандрівку‚ дістався до Колюмбійської республіки, що контролювала землі сучасних Колюмбії, Венесуелі, Еквадору й Панами, де жителі еспанських колоній під командуванням Симона Болівара боролися за незалежність від метрополії. М. Скибицький взяв псевдо Міґель Роля і приєднався до повстанців.

9 грудня 1824 року у вирішальній битві за незалежність проти еспанських колонізаторів  на плато Аякучо  вояки М. Скибицького добилися перелому та перемоги. У цьому бою М. Скибицький отримав поранення, а після бою за мужність і героїзм особисто з рук С. Болівара дістав найвищу військову відзнаку. Рішуча перемога принесла незалежність Перу і переламала на користь повстанців хід війни за свободу колоній.

М. Скибицький став одним з організаторів повстанської армії. У війську відповідав за формування інженерних підрозділів та будівництво фортифікаційних споруд, розробив ориґінальний проєкт Панамського каналу. У венесуельському порту  Маракайбо М. Скибицький збудував віллу „Україна“, яка й сьогодні діє як готель „Україна“. Бажаючи дізнатися про рідну сім’ю, він домовився про зустріч з сестрою і в 1835 році прибув до Львова, де революціонера арештувала австрійська поліція та передала до рук російської влади. Він був висланий до міста Вятка.

10 років у місці висилки М. Скибицький перебував під наглядом поліції, тяжко занедужав і після тривалого листування з властями йому дозволили відбувати покарання у власному маєтку у Веселому Куті під невсипущим оком влади. Прагнення до вільного життя змусило М. Скибицького зробити спробу знову повернутися на американський континент. Він втік з-під нагляду, проте знову був заарештований у Летичеві та кинутий до старокостянтинівської в’язниці. Там, за ґратами, на 54-му році життя упокоївся українець-герой.

Майже через 170 років після смерті видатного українця, в 2016 році, у Перу‚ в місті Аякучо відкрили пам’­ятник полковникові М. Роля з гаслом „Дружба, віра й гідність“.

Коментарі закриті.