28 листопада, 2019

Україна у порівнянні з Евросоюзом

27 жовтня дослідницька компанія нерухомости „Nedviga-pro“ оприлюднила аналітичну статтю‚ в якій розглянула, скільки нерухомости середньостатистичний громадянин зможе орендувати або купити на свою платню у країнах Евросоюзу та Україні – адже рівень життя громадян вимірюється не тільки платнею або валовим внутрішнім продуктом на душу населення. Дані про середню платню в Европейському Союзі і в Україні показали‚ що найвища чиста (без податків) місячна платня є в Данії – 2‚588 евро, далі йдуть Німеччина (2‚323 евро) та Франція (2‚130 евро). Найнижча платня в Україні – 307 евро, на другому місці від кінця йде Болгарія (590 евро), поруч з нею Румунія (734 евро). При цьому відзначено високі податки у деяких з европейських країн, які роблять платню істотно нижчою, ніж вона була до оподаткування. У Швеції, Австрії і Данії цей показник становить понад 50 відс.

Проаналізовано скільки місяців громадянин, який отримує середню платню, зможе прожити в столиці своєї держави в орендованій квартирі. Незважаючи на істотну різницю в платнях, кількість орендованих місяців не сильно відрізняється‚ якщо відкинути крайні показники Німеччини та України. Найбагатшими почувають себе жителі Німеччини, які можуть орендувати квартиру в Берліні на 2.2 місяці. Але далеко далеко не перші щодо платні Угорщина та Естонія входять у першу п’ятірку (по 1.6 місяця). Україна посідає останнє місце (0.4 місяця) з її низькою платнею, а Франція і Британія (по 0.8 місяців) йдуть майже поряд з нею через їхні високі ціни на нерухомість.

А якою є вартість придбання житла? Перше місце з 32 точками займає Німеччина. Високі платні й помірні ціни на житло в Берліні роблять життя в Німеччині дуже вигідним з точки зору витрат на нерухомість. Далі йде Естонія (30 точок), яка може похвалитися непоганою платнею і відносно дешевими квартирами. Третє місце посіла Угорщина (27 точок), фактори якої дуже схожі на естонські. В кінці знову опинилися Франція, Україна і Великобританія. У Франції і в Британії – високий рівень платень, але і вартість нерухомости дуже висока. В Україні ситуація зворотна: доступне житло, але при цьому низькі платні.

Маштабне соціологічне дослідження населення цих країн, а також інших країн ЕС продемонструвало, наскільки змінилось життя людей після 1991 року, як вони ставляться до свободи слова, головних принципів демократії та переходу до ринкової економіки. Також соціологи визначили і рівень щастя жителів цих країн після розвалу СРСР та загальні настрої щодо майбутнього.

Водночас соціологічне дослідження „Pew Research Center“, проведене у травні цього року‚ засвідчило‚ що чверть опитаних  в Україні, Росії та Болгарії вважає, що економічний стан наразі є кращим, ніж за часів СРСР.

Українці є найбільшими оптимістами серед пострадянських країн щодо майбутнього у галузі економіки. Зокрема, 61 відс. жителів України вважає, що їхні діти матимуть кращий фінансовий стан, ніж вони.  З надією легше поборювати труднощі.

Коментарі закриті.