19 грудня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Президент присвоїв звання „Мати-героїня“

КИЇВ. – 10 грудня Президент України Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння почесного звання „Мати-героїня“ 847 українським жінкам. Указом відзначені багатодітні матері, які виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, створили належні умови для їхнього інтелектуального, фізичного та духовного розвитку. (Прес-служба Президента України)

 

СКУ привітав Православну Церкву України

ТОРОНТО. – 16 грудня Світовий Конґрес Українців (СКУ) привітав з річницею створення Православну Церкву України на чолі з її предстоятелем, Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм. „З цим історичним моментом українці стали ще сильнішими у відстоюванні своєї віри, інтересів свого народу, своєї вільної незалежної демократичної держави“, – зазначається у привітанні. („Укрінформ“)

 

Кераміка стала світовим надбанням

БОҐОТА, Колюмбія. – 12 грудня на 14-ій сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріяльної культурної спадщини український елемент „Традиція Косівської мальованої кераміки“ було включено до Репрезентативного списку нематеріяльної культурної спадщини людства. Україну на сесії представляли Посол України в Перу Ігор Тумасов, Почесний консул України в Колюмбії Луїс Бернандо Рамірес Бранд, заслужений діяч мистецтв України Марія Гринюк та секретар Косівської міської ради Роман Печижак. Посол України подякував членам та експертам Міжурядового комітету за високе визнання багатої та різноманітної української культури‚ висловив щиру подяку представникам Косівської громади за їх наполегливе та ретельне збереження місцевих традицій і культури, як частини розмаїтого культурного надбання України. (МЗС України)

 

Росія вислала „гуманітарний конвой“

КИЇВ. – 12 грудня Міністерство закордонних справ України заявило рішучий протест Міністерству закордонних справ Російської Федерації у зв’язку з черговим вчиненням російською стороною міжнародно-протиправного діяння проти суверенітету України. Іґноруючи раніше висловлені неодноразові застереження української сторони, без її офіційної згоди, з порушенням законодавства України, умов та модальностей доставки гуманітарної допомоги, які були раніше узгоджені між Україною, Росією та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, російська сторона незаконно перемістила на територію України так званий „гуманітарний конвой“ для населення на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях у Донецькій та Луганській областях України. Переміщення відбулося через російські прикордонні пункти пропуску „Донецьк“ та „Матвєєв Курган“ і закриті Україною пункти пропуску „Ізварине“ та „Успенка“. При цьому, російська сторона унеможливила здійснення українськими прикордонниками і митниками обов’язкових контрольних процедур, які передбачені законодавством України та нормами міжнародного права, у тому числі двосторонніми міжнародними договорами. (МЗС України)

 

Марина Порошенко йде з УКФ

КИЇВ. – 16 грудня голова Українського культурного фонду (УКФ) Марина Порошенко написала заяву про дострокове припинення своїх повноважень, щоб запобігти „тиску з боку чинної влади на членів команди УКФ“.  М. Порошенко  заявила: „Кілька днів тому від Міністра культури молоді і спорту України на Наглядову раду УКФ надійшла „пропозиція“ достроково припинити мої повноваження як голови Наглядової ради. Зрозуміло, що цей крок ініційовано Офісом Президента і про культуру в цій ситуації там явно не думали“. Вона вважає, що єдина претензія до неї – прізвище. (Радіо Свобода)

 

Послом у США буде Єльченко

КИЇВ. – Україна і США узгодили кандидатуру Посла України у Вашінґтоні. Йдеться про нинішнього представника України в ООН Володимира Єльченка. Наразі Київ вже отримав від США попередню згоду на призначення посла. Попереднім Послом України у США був Валерій Чалий. Він був одним із 11 послів, яких Президент Володимир Зеленський звільнив наприкінці липня. В. Єльченко з 2015 року є представником України в ООН, його називають одним із найбільш досвідчених та авторитетних українських дипломатів. В різні роки В. Єльченка кілька разів висували на посаду міністра закордонних справ, проте щоразу для схвалення рішення не вистачало голосів у Верховній Раді. (BBC)

 

Затримали контрабанду бурштину

ЛЮБЛІН, Польща. – 15 грудня польські прикордонники затримали двох українців, які намагалися пронести через кордон найбільшу за рік партію контрабандного бурштину. У них конфіскували 103 кілограми бурштину, яку оцінюють у 50 тис. евро. Окрім бурштину, зловмисники також везли до Евросоюзу 4,000 пачок цигарок, що оцінюється на 13 тис. евро. Українці переправили товари на польський берег річки Західний Буг. Після затримання їх передали українським прикордонникам. (Укрінформ“)

 

„Перець“ вже не друкують

КИЇВ. – Сатиричний український журнал „Пе­рець“ у грудні випустив останню друковану версію, після чого виходитиме лише в елект­рон­ному вигляді. Сатирично-гумористичний журнал „Перець“ був заснований у 1922 році, але у 1930-их роках майже всю редакцію журналу розстріляли і у 1934 році журнал припинив існування фактично через те, що не було кому писати. Професія фейлетоніста опинилася в переліку найнебезпечніших. З 1940-их років журнал відродили у Києві. У 1970-1980-их роках „Перець“ вважався одним з найпопулярніших гумористичних радянських журналів. (ВВС)

 

Нагороджено книгу року ВВС

КИЇВ. – 15 грудня оголосили переможців 15-ої щорічної премії „Книга року ВВС“. У номінації „Дитяча книга року“ перемогла книга „Сапієнси“ Володимира Арєнєва, нагороду в номінації „Книга року – Есеїстика“ здобула збірка нарисів Тараса Прохаська „Так, але…“. Книгою року ВВС став роман Тамари Горіха Зерня „Доця“, присвячений українцям, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Церемонія нагородження вперше відбулася в „Мистецькому арсеналі“. Понад 100 гостей відвідало церемонію нагородження. Серед них Посол Великої Британії Мелінда Cіммонс і Управляючий директор із зовнішніх та внутрішніх зв’язків Европейського банку реконструкції та розвитку Джонатан Чарльз. (ВВС)

 

Змагання перервали через образи українця

АЛЬБАСЕТЕ‚ Еспанія. – Поєдинок між командами „Райо Вальєкано“ та „Альбасете“ перервали 15 грудня через поведінку фанатів щодо українського футболіста Романа Зозулі. Вболівальники „Райо Вальєкано“ почали скандувати різні гасла на його адресу‚ зокрема, „Зозуля – клятий нацист“. Суддя поєдинку призупинив гру, а диктор на стадіоні оголосив, що гру буде перервано, якщо скандування не припиниться. Після перерви команда „Альбасете“, за яку грає Р. Зозуля, відмовилася виходити на поле. Рішення підтримали й гравці „Райо Вальєкано“ і суддя вирішив припинити зустріч. Футбольна ліґа Еспанії підтримала рішення судді. Відомо, що Р. Зозуля збирав фонди для допомоги українським військовим на Донбасі і не приховував цього. Міністерство закордонних справ України повідомило про рішуче засудження проявів нетерпимости та словесні напади на адресу Р. Зозулі й закликало офіційну владу Еспанії та керівництво Королівської еспанської футбольної федерації належним чином відреаґувати на випадок з Р. Зозулею. (BBC)

Коментарі закриті.