24 липня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Призначені нові посли в Україні 

КИЇВ. – 17 липня 2019 року заступник Міністра закордонних справ України з питань европейської інтеґрації Олена Зеркаль прийняла вірчі грамоти від новопризначеного Посла Республіки Словенія в Україні Томажа Менціна. Під час зустрічі співрозмовники відзначили позитивну динаміку двосторонніх контактів та висловили взаємну зацікавленість до подальшого поглиблення українсько-словенського співробітництва, зокрема у торговельно-економічній сфері. Було висловлено вдячність Словенії за підтримку суверенітету та територіяльної цілісности України, у тому числі на рівні міжнародних організацій. 19 липня О. Зеркаль прийняла вірчі грамоти від новопризначеного Посла Німеччини в Україні Анки Фельдґузен. У ході зустрічі було відзначено динамічний характер двостороннього співробітництва між Україною та Німеччиною‚ наголошувалося на вагомій практичній допомозі Німеччини у здійсненні реформ в Україні. Позитивно відзначено стале зростання торговельно-економічних відносин та інвестиційного співробітництва. (Міністерство закордонних справ України)

У Києві їздити небезпечно

КИЇВ. – За перше півріччя в столиці зареєстровано 19,221 шляхову пригоду, з них 1,023 – з потерпілими. Переважають зіткнення двох і більше авт (75 відс.), 16 відс. – наїзд на транспортний засіб, що стоїть, та 6 відс. – наїзд на перешкоду. Наїзд на пішохода – 2.5 відс., наїзд на велосипедиста – 0.3 відс. Найчастіше аварії стаються по п’ятницях, коли спостерігається збільшений автомобільний потік у напрямку виїзду з міста. Найменше автопригод стається у вихідні дні. Основними причинами, за даними поліції, є порушення правил маневрування, недодержання відстані та перевищення швидкости. У пригодах з потерпілими слід додати аварії через керування в стані сп’яніння та порушення правил проїзду перехресть. За перше півріччя столичні патрулі притягнули до адміністративної відповідальности 6,083 водіїв за керування транспортними засобами в стані сп’яніння. (Патрульна поліція Києва)

Газ не подешевшав

КИЇВ. – 20 липня Шостий апеляційний суд, який за позовом провідника „Батьківщини“ Юлії Тимошенко скасував постанову уряду, що запроваджувала граничні ціни на газ. Насправді це призвело до підвищення тарифів. Директор департаменту з енерґоефективности „Нафтогазу“ Олексій Хабатюк заявив, що за рішенням суду гранична ціна природного газу зросла, запропонував „подякувати“ Ю. Тимошенко за цю „історичну перемогу“ і порадив українцям „молитися, щоб Верховний суд скасував це рішення“. 22 квітня уряд та „Нафтогаз“ узгодили рішення знизити ціни на газ для населення з 1 травня до 8,247 грн. за 1,000 кубометрів газу. Водночас, відповідно до домовленостей України з Міжнародним Валютним Фондом, з 1 травня ціна на газ для населення мала зрости до 9,850 грн. за 1,000 кубомтерів. („Укрінформ“)

Зріс імпорт огірків і помідорів 

КИЇВ. – Імпорт огірків в Україну за перше півріччя року зріс на 38 відс.  до 7,000 тонн і помідорів на 15 відс. до 55 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом торік. Про це повідомила 19 липня Українська плодоовочева асоціяція. Імпорт огірків і помідорів став рекордним за останнє десятиріччя. У той же час, експорт овочів закритого ґрунту продовжує знижуватися. Поставки помідорів за кордон з початку року становлять всього 970 тонн, що втричі менше, ніж у минулому сезоні. Експорт огірків також зменшився майже в два рази у порівнянні з 2018 роком і за шість місяців поточного року склав 1,300 тонн. Така тенденція пояснюється тим, що Україна довгий період була орієнтована на російський ринок, який після загострення політичної ситуації між країнами став недоступним. Основними імпортерами помідорів та огірків залишаються Білорусь та Польща. („Укрінформ“)

Українець здійснив рекордну подорож 

ЧОРНОМОРСЬК, Одеська область. – Український підприємець Артемій Сурін завершив 21 липня навколосвітню мандрівку без авіоперелетів, що тривала 280 діб. Морський пором „Ґрейсвальд“, на якому А. Сурін вирушив з грузинського міста Батумі прибув до порту Чорноморськ, де після прикордонної і митної контролі генеральний директор Книги рекордів України Ганна Крисюк зареєструвала рекорд. Український мандрівник вів відеозаписи з використанням безпілотника на всіх шести континентах, де перебував. А. Сурін уперше в історії України здійснив навколосвітню подорож за канонами Лондонського королівського географічного товариства: він побував на всіх континентах, жодного разу не вдавшись до авіоперелету. („Укрінформ“)

Стали на захист міста

КРИВИЙ РІГ. – 20-21 липня на територію підприємства „АрселорМіттал Кривий Ріг“ були допущені 18 представників Служби Безпеки України (СБУ), спеціяліст Державної служби з надзвичайних ситуацій та Центральної інспекції з ядерної та радіяційної безпеки для проведення обшуку машини безперервного лиття заготовок. Вони вилучили копії всіх документів по цьому обладнанню і почали перевірку з контролі іонізаційного випромінювання. Це одне з найбільших металюргійних підприємств в Україні наразі є провідником із забруднення повітря у місті та області. Президент України Володимир Зеленський, перебуваючи з робочою поїздкою на Дніпропетровщині, провів у Кривому Розі нараду, присвячену проблемам природоохоронної діяльности та екологічної ситуації в місті. Під час цієї наради він запропонував „АрселорМіттал“ „фінансово вибачитися“ перед хворими людьми. Компанія утворена в 2006 році шляхом злиття люксембурзької компанії „Arcelor“ та індійської „Mittal Steel“, що належить індійському підприємцеві Лакшмі Мітталеві. Виробничі потужності підприємства розраховані на щорічний випуск понад 6 млн. тонн прокату, близько 7 млн. тонн сталі та понад 6.7 млн. тонн чавуну. Основними ринками збуту металопродукції підприємства є країни Близького Сходу, Африки та Европи. („Укрінформ“)

В Одесі відбувся кінофестиваль

ОДЕСА. – 20 липня, в Оперному театрі оголосили переможців 10-го Одеського кінофестивалю в номінаціях міжнародної конкурсної програми. Володарями першої нагороди цього року стали фільми „Додому“ Нарімана Алієва і „А потім ми танцювали“ грузинського режисера Левана Акіна. Фільм „Додому“ розповідає історію кримського татарина Мустафи, в якого внаслідок військових дій на сході України помер старший син, якого він вирішив поховати в Криму. Фільм вперше представили на 72-му Канському кінофестивалі, де його зустрічали гучними оплесками. Стрічка Л. Акіна показує середовище традиційних грузинських танців. Перемогли в національному конкурсі кінофестивалю стрічка „Тато – мамин брат“ режисера Вадима Ількова і трагікомедія Антоніо Лукіча „Мої думки тихі“. Одеський кінофестиваль відбувся 12-20 липня. За цей час глядачі побачили близько 100 фільмів з 40 країн світу. (BBC)

Не обрані до Верховної Ради

КИЇВ. – У новій Верховній Раді не буде багатьох політиків-„важковаговиків“, без яких складно було уявити парлямент в останні десятиріччя. Сергій Ківалов, Володимир Литвин, В’ячеслав Богуслаєв, Костянтин Жеваго‚ які десятиріччями сиділи у Верховній Раді ще з часів Леоніда Кучми, Віктора Ющенка та Віктора Януковича‚ вважались там беззастережними авторитетами, як в неґативному, так і позитивному сенсах. Їхні реґіони журналісти відверто називали „вотчинами“, де ці люди мали колосальний вплив. (ВВС)

Коментарі закриті.