31 липня, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

Заарештовано морських піхотинців

САН-ДІЄҐО.  — Слідство про те, як деякі члени Морської піхоти займалися контрабандою нелеґальних міґрантів з Мексико до США призвело до арешту 25 липня 16 членів Морської піхоти. Арешти відбулися в драматичний спосіб під час раннього формування цілого батальйону на їхній базі Кемп Пенделтон, за 55 миль від мексиканського кордону. Того самого дня заарештовано ще двох членів Морської піхоти і одного моряка. Слідство розпочалося 3 липня, коли Прикордонний патруль США заарештував двох членів Морської піхоти за перевезення нелеґальних міґрантів. Всі заарештовані є військовослужбовці з нижчими ранґами. („Associated Press”)

Астероїд здивував науковців

АДЕЛАЇДА, Австралія. — Королівська Інституція Австралії, якa є національною науковою установою, булa заскоченa 25 липня несподіваною появою астероїда, якого назвали „Астероїд 2019 ОК”. Згідно з даними NASA (Національної Космічної Аґенції США), астероїд був приблизно 92 метри навширки і пролетів на відносно короткій відстані – 45,360 миль від Землі. Через його відносно малий розмір окремі команди астрономів в США й Бразилії вперше побачили його щойно пару днів раніше. „Астероїд 2019 ОК” пролетів попри Землю зі швидкістю приблизно 15 миль на секунду. Нормально астероїди пролітають попри нашу плянету зі швидкістю 2.5-12 миль на секунду. Понад 100 років тому, подібного розміру астероїд вдарив Землю і спричинив вибух, який знищив майже 500 тис. квадратових акрів лісової землі в Сибіру. („The Washington Post”)

КНДР вистрелила дві ракети

СЕУЛ. — Північна Корея (КНДР) заявила 26 липня, що дві ракети‚ які вона вистрелила день перед тим‚ мали на меті висловити „серйозну пересторогу південнокорейським мілітаристам” про їхні пляни провести спільні військові навчання з США. Випуск ракет пройшов під наглядом північнокорейського диктатора Кім Чен Ина і використовував нову тактичну зброю. США мають приблизно 30 тис. військовослужбовців в Південній Кореї і їхні річні маневри з південнокорейськими військами завжди розлючують Пхеньян. Південнокорейські спостерігачі сказали, що ракети пролетіли приблизно 450 і 700 кілометрів відповідно, а відтак впали в море між корейським півостровом і Японією. Ця відстань дозволяє їм потрапити в яку-небудь ціль в Південній Кореї. Випуск ракет стався через день після переговорів Дорадника президента в справах національної безпеки США Джана Болтона з південнокорейськими високопосадовцями в Сеулі. („AFP”) 

Хто буде губернатором Порто-Ріко?

САН-ХУАН, Порто-Ріко. — Губернатор Порто-Ріко Рікардо Розело оголосив 24 липня, що він зрезиґнує зі свого посту 2 серпня. Це сталося внаслідок двох тижнів масових протестів на острові після того, як були оприлюднені образливі тексти між губернатором цієї території США і його найближчими дорадниками. Згідно з порторіканським законом про правонаступництво, Державний секретар Люїз Марін мав стати губернатором після відходу Р. Розело. Але Л. Марін зрезиґнував 13 липня після скандалу з текстами. Наступною в черзі була Секретар юстиції Ванда Васквез, але вона повідомила 28 липня‚ що не хоче цієї посади. Вона була на прицілі демонстрантів, котрі звинувачують її‚ що вона не досить аґресивно розслідувала корупцію в уряді Р. Розело. Секретар фінансів Франціско Парес є наступним в черзі, але йому тільки 31 рік, а конституція вимагає‚ щоб губернатор мав найменше 35 років віку. Залишається Секретар освіти Еліґіо Гернандез, котрий є маловідомий і не має політичного досвіду. Він тільки недавно вступив на свою посаду, після арешту його попередника Юлії Келегер за корупцію. Р. Розело ще міг би номінувати нового державного секретаря, котрий став би губернатором‚ якщо його номінацію затвердять Палата Представників і Сенат США. („ABC News”)

Борис Джансон став прем’єром Британії

ЛОНДОН. — Борис Джансон став прем’єр-міністром Великобританії 24 липня. День перед тим він виграв вибори на головування Консервативної партії, легко перемігши Секретаря закордонних справ Джеремі Ганта. 55-літній Б. Джансон народився в Ню-Йорку в багатій британській родині. Його мати є внучкою єврейського еміґранта, котрий приїхав до Ню-Йорку з Росії в 1892 році. Найтяжче завдання перед новим прем’єром є справа Брекзиту – три роки після того як Британія проголосувала вийти з Европейського Союзу. Його партія має лиш малу перевагу (320-318 голосів) у нижчій палаті парляменту. („AFP”) 

Верховний суд дозволив фонди на мур

ВАШІНҐТОН. — Верховний суд США 26 липня дозволив Адміністрації Президена Дональда Трампа перенаправити 2.5 млрд. дол.‚ схвалених Конґресом для Пентагону, щоб допомогти збудувати мур на кордоні США-Мексико. Голосами п’ять проти чотирьох суд забльокував рішення федерального судді в Каліфорнії з 30 травня, яке забороняло президентові вживати ці гроші на ціль, яка не була схвалена Конґресом. У лютому Д. Трамп проголосив надзвичайний стан на кордоні через зростаючий наплив нелеґальних еміґрантів до США. Демократи кажуть, що тим кроком він перевищив свої уповноваження та зазіхав на владу Конґресу. („Reuters”)

Компанія відтягнула кросівки з прапором 

БІВЕРТОН, Ореґон. — Компанія „Nike” відтягнула з ринку свої спортові черевики-кросівки („снікерси”), які мали на собі ранній американський прапор. Вони були зроблені з нагоди Дня Незалежности США Після висилки цих кросівок покупцям, „Nike” звернулася до них 1 липня з проханням повернути їх. На них був взірець прапору США з часів Американської Революції, який мав 13 білих зірок у колі, які символізують 13 ориґінальних колоній. Але колишній гравець американської футболу Колін Кеперник сказав компанії, що вона не повинна продавати черевики з символом, який ображає декого, мовляв, це були часи рабства. К. Кеперник не грає футбол від 2016 року, коли почав клякати під час виконання національного гимну, протестуючи проти соціяльної несправедливости й расової нерівности. Минулого року „Nike” найняла його, щоб очолити їхню реклямну кампанію. („The Wall Street Journal”)

Вибачення за похвалу науковця

ВАШІНҐТОН. — Вашінґтонська радіостанція „WTOP” просила вибачення у своїх слухачів 16 липня за те, що похвально згадала німецького аерокосмічного інженера Вернера фон Бравна під час святкування 50-річчя лету „Аполо-11” на Місяць. Станція назвала В. фон Бравна „визначним німецько-американським ракетним науковцем”. Але пізніше станція перепросила слухачів і також забрала цілу статтю зі своєї веб-сторінки. Після закінчення Другої світової війни в 1945 році В. фон Бравн приїхав до США і працював 15 років для Армії США над розробленням ракет. Відтак він став директором Центру летів ім. Маршала при NASA (Національній Космічній Аґенції) і був головним архітектором ракети „Сатурн V”, яка успішно доставила „Аполо-11” на Місяць в 1969 році. („The Hill”)

Масові протести в Росії 

МОСКВА. – У столиці Росії 27 липня відбулася акція протесту з вимогою допустити до виборів у Московську міську думу понад 20 незалежних кандидатів. Протести жорстоко розігнали співробітники поліції, затримали понад 1‚300 осіб, багатьох побили. Слідчий комітет 30 липня порушив кримінальну справу про масові заворушення після протестів 27 липня в центрі Москви. Ця стаття, зокрема, передбачає позбавлення волі на термін до 15 років. ВВС звернула увагу‚ що у програмах російських федеральних телеканалів під час масових затримань нічого не було‚ вони розповіли про події в світі спорту, занурення Президента Росії Володимира Путіна в батискафі у Фінській затоці‚ показували фільми і телевистави. (ВВС)

Коментарі закриті.