19 квітня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Порошенко: „Я прийму будь-який вибір“

КИЇВ. – 14 квітня кандидат у президент України Петро Порошенко виступив на стадіоні „Олімпійський“ без свого опонента Володимира Зеленського. Він зазначив, що готовий буде визнати свою поразку у другому турі виборів: „Я прийму будь-який вибір народу, бо це демократія“, – заявив він. Водночас він заявив, що найбільше його непокоїть не виграш чи програш, а загроза згортання европейського курсу України. П. Порошенко вважає, що така загроза є, тому важливо, аби люди почули, що про це думає кандидат у президенти В. Зеленський. (ВВС)

На реклямі показали Путіна 

КИЇВ. – „21 квітня. Вирішальний вибір“ – плякати з таким написом, а також зображеннями кандидата в президенти України Петра Порошенка навпроти Президента Росії Володимира Путіна з’явилися на українських вулицях за два тижні до другого туру виборів і спричинили справжній скандал. „Чому Путін і де Зеленський?“, – запитували виборці. У виборчому штабі П. Порошенка заявили, що аґітаційні плякати із зображенням В. Путіна є офіційним реклямним продуктом, сплаченим із виборчого фонду кандидата в президенти України і наголосили: „Путін мріє про слабкого, непідготовленого президента, що дозволить Кремлю взяти Україну під контроль“. Пізніше ці плякати були замінені. (Радіо Свобода)

Виставили оперу про жінок-довічниць 

КИЇВ. – 11 квітня відбулась прем’єра документальної опери про довічно ув’язнених жінок. Твір називається „Пеніта“, має вікові обмеження і є частиною великого соціяльного проєкту „Довічно важливо“, що привертає увагу до умов утримання таких в’язнів і неможливости перегляду їхніх вироків у суді. Авторка п’єси Тетяна Киценко повідомила, що опера написана на основі документального матеріялу. Вона двічі їздила до Качанівської колонії, взяла інтерв’ю у чотирьох довічно ув’язнених жінок і вирішила, що найкращою формою розповіді цієї історії буде саме опера. Золтан Алмаші написав музику. 11 квітня була прем’єра у Києві, 21 квітня буде прем’єра в Одесі, 23 квітня у Дніпрі, а тоді – у Харкові. (Радіо Свобода)

Протаранили авто посла України 

ЛОНДОН. – 13 квітня невідомий нападник двічі навмисно протаранив автомобіль Посла України у Великій Британії Наталії Галібаренко. „Близько 10-ої год. ранку службовий автомобіль Посла України в Об’єднаному королівстві, припаркований навпроти будівлі посольства, був навмисно протаранений“, – заявили у посольстві. Негайно була викликана поліція, якій вдалося забльокувати машину нападника. Однак попри дії правоохоронців зловмисник вдарив автомобіль посла ще раз. У відповідь поліція була вимушена відкрити вогонь по автомобілю нападника, якого було затримано. („Укрінформ“)

Відкрили перший банк грудного молока 

КИЇВ. – 12 квітня у Перинатальному центрі міста з’явився перший в Україні банк грудного молока для передчасно народжених, малюків із критично малою вагою, дітей, що з’явилися на світ слабенькими та нездоровими. Завдяки грудному молоку виживаність передчасно народжених дітей збільшується у вісім разів, тривалість перебування в умовах стаціонару у два рази, а також зменшується необхідність застосування медикаментів. („Укрінформ“)

Кандидати мали зустрічі в Парижі 

ПАРИЖ. – 12 квітня кандидати у президенти Володимир Зеленський (вдень) і Петро Порошенко (увечорі) зустрілися в Парижі з президентом Франції Еманюелем Макроном. Для П. Порошенка це була третя офіційна візита до Франції, а В. Зеленський зустрівся з Е. Макроном вперше. Переговори стосувалися більшою мірою Донбасу, корупції та реформ. Зустрічі відбулися в Єлисейському палаці. (ВВС)

Півмаратон провели у Львові

ЛЬВІВ. – 14 квітня у Львові відбувся півмаратон „Run the World. Львівська десятка 2018“. Початок забігу на 10 та 21 кілометрів дав міський голова Андрій Садовий, який разом із трьома синами пробіг трикілометрову відстань. „Ця маштабна подія максимально популяризує здоровий спосіб життя і біг“, – зазначив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. На забігу зареєстровано понад 2,000 учасників. Кожен, хто закінчив на будь-якій віддалі Львівського напівмаратону, отримав медалю унікального оформлення. („Укрінформ“)

Утворено національний парк

РІВНЕ. – 14 квітня новий Національний природний парк з’явився у Рівненській області. „З метою збереження, відтворення та ефективного використання типових та унікальних природних комплексів Західного Полісся, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність, постановляю створити на території Зарічненського району Рівненської области Нобельський національний природний парк“, – йдеться в указі Президента України Петра Порошенка. До території парку включено 25‚318 гектарів земель державної власности. Упродовж 2019-2021 років буде затверджено проєкт організації території Нобельського національного природного парку, його охорони, відтворення та рекреаційного використання природних комплексів та об’єктів. (Офіційне інтернет-представництво Президента України)

Намагались провезти сало до Білорусі 

ШАЦЬК‚ Волинська область. – 13 квітня біля українсько-білоруського кордону прикордонники затримали трьох місцевих жителів Шацького району без документів, які двома возами перевозили 28 мішків сала. 800 кілограмів сала вилучили представники Національної поліції. На порушників склали адміністративні протоколи за порушення прикордонного режиму та незаконне перетинання державного кордону України. („Укрінформ“)

Звільнено полковника Сергія Семочка

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко під час виступу на стадіоні „Олімпійський“ оголосив, що звільнив першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України, полковника Сергія Семочка‚ який опинився в центрі скандалу на початку жовтня 2018 року‚ коли журналісти команди Дениса Бігуса опублікували розслідування, в якому чиновника звинуватили в корупції та зловживаннях. 45-річний С. Семочко працював в структурах Служби Безпеки України з часу її заснування, в тому числі в Криму‚ а після анексії півострова Росією очолив одне з управлінь СБУ в Києві. За даними журналістів, попри відсутність значних доходів в останні роки, сім’я С. Семочка володіє елітними будинками під Києвом загальною вартістю близько 8 млн. дол. (ВВС)

Посли прийдуть на суд

КИЇВ. – Посли европейських держав, які перебувають в Російській Федерації, будуть присутні на судах над військовополоненими українськими моряками. Про це 15 квітня повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Судові засідання над українськими військовополоненими моряками щодо продовження їм запобіжного заходу відбудуться 17 квітня у Лефортовському суді Москви. Л. Денісова також буде присутня на цих судових засіданнях. Вона закликала усіх небайдужих громадян, журналістів та усю світову спільноту долучитись до участі у судах. 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-Морських Сил України, що прямували з Одеси до Маріюполя, а також їхні залоги. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені. Зараз вони утримуються в слідчому ізоляторі у Москві. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.