29 березня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

В Росії засудили Павла Гриба

РОСТОВ-НА-ДОНУ, Росія. – 22 березня суд у виніс вирок у справі 20-річного українця Павла Гриба – шість років позбавлення волі. Хлопця викрали у білоруському Гомелі і перевезли до Росії, де слідство звинуватило його у підготовці терористичного акту. Сам підсудний провину не визнає, оголосив голодування. Основна вимога – надання медичної допомоги. Міністер закордонних справ України Павло Клімкін закликав до тиску на Росію з вимогою якнайшвидшого звільнення українського бранця. З критикою рішення російського суду виступив Міністер закордонних справ Литви Лінас Лінкявичус. 23 березня заступник речника Державного департаменту США Роберт Палладіно заявив про засудження вироку в Росії щодо ув’язнення на П. Гриба. „Росія повинна негайно повернути його в Україну та скасувати вирок“, – наголосив Р. Палладіно. За даними громадської організації „Медійна ініціятива за права людини“, дотепер незаконно позбавлено волі 73 громадян України, яких утримують в окупованому Криму та на території Росії з політичних мотивів, а також 118 заручників та військовополонених на непідконтрольній території Донецької і Луганської областей та 24 полонених українських моряків. („Укрінформ“, Радіо Свобода)

Оголосили підозру у крадіжці

КИЇВ. – Колишнім керівникам „Укрспецекспорту“ заочно оголосили підозру в привласненні 23.9 млн. дол., повідомила 25 березня речниця Генерального прокурора України Лариса Сарган. Серед них – колишній Міністер оборони Дмитро Саламатін. За даними слідства, посадовці заволоділи коштами упродовж 2010-2012 років шляхом зловживання своїм службовим становищем через укладання угоди про співробітництво з іноземною компанією зареєстрованою в Об’єднаних Арабських Еміратах. Посадовці переховуються, їх оголосили в розшук. Д. Саламатіну заочно оголосили підозру про участь „у складі злочинної організації“ екс-президента Віктора Януковича, заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем та вчинення державної зради в інтересах Росії, підриву обороноздатности, державної та економічної безпеки України шляхом вчинення умисних дій, спрямованих на витіснення України зі світових ринків зброї на користь Росії. (Радіо Свобода)

Бойко і Медведчук їздили до Москви

КИЇВ. – 22 березня кандидат у президенти України Юрій Бойко з’їздив у Москву, де зустрівся із Прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим. Ю. Бойка на зустрічі супроводжував голова політичної ради партії „Опозиційна плятформа – За життя“ Віктор Медведчук, а голову російського уряду — керівник „Ґазпрому“ Олексій Міллєр. Ю. Бойко – єдиний кандидат у президенти України, який публічно відвідав Росію в ході передвиборчої кампанії і зустрівся з керівництвом Росії. „Поїздка Юрія Бойка і Віктора Медведчука до Москви є черговим свідченням їхньої політичної позиції і її демонстрація“, – заявив 25 березня Міністер закордонних справ України Павло Клімкін. („Укрінформ“)

Виготовили міський автобус 

ЧЕРНІГІВ. – Чернігівський автозавод 25 березня презентував 12-метровий автобус із низьким рівнем підлоги, призначений для міських пасажирських перевезень. Автобус відповідає екологічним вимогам і може використовуватися в будь-яких містах України. Його серійне виробництво почнеться вже в цьому році. Чернігівський автозавод був створений у серпні 2003 року. Відтоді на підприємстві розробили понад 60 моделей автобусів, тролейбусів і вантажівок. Зараз завод випускає 12 моделей машин – автобуси міські, міжміські, шкільні й туристичні, а також тролейбуси. За місяць на підприємстві сходить з конвеєра 25 машин. Працює на заводі 410 осіб, середня платня становить 10 тис. грн.  на місяць. („Укрінформ“)

Вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола 

ЛЬВІВ. – У день загибелі провідника Народного Руху, першого голови Львівської обласної ради демократичного скликання В’ячеслава Чорновола вшанували його пам’ять покладанням квітів, запалюванням лямпадок, молитвою та світлими спогадами. Урочистості відбулись 25 березня біля пам’ятника В. Чорноволові в обласному центрі. 20 років тому В. Чорновіл загинув у автокатастрофі, яку в народі розцінюють як політичне вбивство. („Укрінформ“)

Алея діяспор буде у Києві

КИЇВ. – Алея українських діяспор, закладена українськми громадами з різних країн, з’явиться у Києві як символ зв’язку українців усього світу з Батьківщиною. Про це повідомив 25 березня один з координаторів проєкту Олександр Білера. Висадка перших 20 дерев плянується у квітні. Алея розташується на території Русанівського парку. Організатори проєкту хочуть зберегти принцип „Одна країна – одне дерево“. Плянується висадити щонайменше 100 дерев. Наразі свої дерева для участи у проєкті вже обирають громади з 34 країн. Серед видів дерев – дуб, верба, сакура, горобина, лавр, горіх, сосна, липа, бук, береза, ялина, калина. („Укрінформ“) 

Виявили торговців наркотиків 

КИЇВ. – Правоохоронці затримали близько 1,000 людей, яких підозрюють у торгівлі наркотиками через Інтернет. Про це повідомив 24 березня Генеральний прокурор Юрій Луценко. Під час обшуків вилучили зброю, наркотики і близько 10 млн. дол. Силовий підрозділ організації займався фізичним насиллям конкурентів, членів організації карали відрубуванням пальців. (ВВС)

Юрій Луценко зробив гучну заяву

КИЇВ. – Минулого тижня американський ресурс Hill.TV оприлюднив гучну заяву Генерального прокурора Юрія Луценка про те, що нібито Посол США в Україні Марі Йованович передала йому перелік людей, яких не можна переслідувати. „Моя відповідь – неприпустимо. Ніхто в цій країні, ані президент, ані парлямент, ані посол не перешкодять мені розслідувати, чи має місце злочин“, – сказав Ю. Луценко. Державний департамент США назвав відвертою вигадкою твердження Ю. Луценка про отримання „списку Йованович“: „Посол Марі Йованович представляє Президента Сполучених Штатів в Україні, й Америка підтримує посла та її заяви. Твердження Генерального прокурора України не відповідають дійсності і мають на меті заплямувати репутацію Посла Йованович“. Президент України Петро Порошенко публічно висловив підтримку М. Йованович після цього скандалу. (ВВС)

84 відс. українців підуть голосувати

КИЇВ. – У виборах готові взяти участь 84 відс. українців, свідчать дані опитування трьох соціологічних компаній (КМІС, Центр Разумкова та соціологічної групи „Рейтинґ“) станом на 25 березня. 35 відс. опитаних вважають, що ситуація в країні покращиться в результаті президентських виборів. Водночас 32 відс. вважають, що вона не зміниться, 10 відс. взагалі мають неґативні очікування від виборів. Вибори президента України відбудуться 31 березня. (Радіо Свобода)

Собака знайшов жінку в колодязі 

ДНІПРО. – 24 березня до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що жінка впала в колодязь на вулиці Баженова міста Дніпро. Кінолог-рятувальник Лариса Борисенко повідомила, що постраждалу знайшов собака „Спаркі“. Постраждалу перевезено в лікарню в свідомості. Вона була в каналізаційному колекторі дві доби. Л. Борисенко разом зі своїм собакою – бельгійською вівчаркою – займається пошуком загиблих військовослужбовців у зоні бойових дій.  „Спаркі“ – єдиний в Україні собака, що може розшукувати тіла загиблих під шаром землі завтовшки до двох метрів. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.