29 березня, 2019

Москва цензурує чеське видання

Бійці Яворівського загону УПА (Львівська область) в лісі. 1940-ві роки. Яворівський фотоархів УПА. Фотографія оприлюднена в празькому часописі.

Федеральна служба нагляду в сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій Росії (Роскомнадзор)‚ повідомило 18 березня російське інтернет-видання „Ґрані-ру“‚ зажадала від редакції журналу „Русскоє слово“ у Чехії видалити з інтернет-сторінки статтю про УПА. В повідомленнні говориться, що стаття Юрія Федорова „ОУН-УПА: пропаґандистські міти та історичні реалії“, опублікована 29 січня, заборонена рішенням Нариманівського районного суду Астраханської области від 19 лютого. Суд визнав матеріял екстремістським. 

Редакція заявила‚ що не має наміру видаляти матеріял. Роскомнадзор попередив‚ що у висліді інтернет-сторінка журналу буде забльокована в Росії. Щомісячник „Русскоє слово“ видає в Празі з 2003 року громадська організація „Російська традиція“ з підтримкою Міністерства культури Чехії. 

У статті докладно висвітлено історію ОУН і УПА в розділах „ОУН: перші десять літ“‚ „Інтеґральний націоналізм ОУН“‚ „ОУН в Другой світовій війні“‚ „ОУН і Голокост“. 

У завершальному розділі „Таким чином“ автор пише: „Російська пропаґанда зображує ОУН-УПА зборищем бандитів, садистів і патологічних антисемітів, які грабували і тероризували мирне населенння. Таке уявленння поширилося в Росії і навіть в самій Україні. Реальність інша. Члени ОУН-УПА вели жорстоку, нерідко криваву війну за незалежність України. Вони не були ангелами, але не були демонами. В кінці 1930-их років вони співпрацювали з гітлерівцями, бачачи в цьому можливість створення незалежної України. Але з нацистською Німеччиною в той час мали справу й інші‚ зокрема ті‚ хто пізніше, як і ОУН-УПА, боровся з нею не на життя, а на смерть. Чи можна їх вважати героями? Так‚ якщо вважати героїзмом готовність загинути‚ але не прийняти комуністичний режим. І найголовніше – оцінювати ОУН, УПА, Бандеру, Шухевича, Ребета, сотні тисяч рядових повстанців має право український народ, але не нинішні кремлівські мрійники, які марять про відновлення імперії“.

Коментарі закриті.