29 березня, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

Генпрокурор підсумував звіт Мюлера 

ВАШІНҐТОН. — Генеральний прокурор США Віліям Бар 24 березня передав для Конґресу підсумки звіту спеціяльного прокурора Роберта Мюлера, який розслідував намагання Росії втрутитися у президентські вибори 2016 року в США. Звіт не виявив жодної коляборації Президента Дональда Трампа та штабу його президентської кампанії з росіянами. Р. Мюлер передав свій звіт Департаментові справедливости 22 березня. Більшість засобів масової інформації вважають, що звіт вийшов на користь Д. Трампа. Газети „Ню-Йорк Таймс” і „Вашінґтон Пост” підкреслили, що це є тільки підсумки В. Бара, а деталі звіту ще не відомі. Газета „Вол Стріт Джорнал” піднесла питання зловживань правоохоронними органами під час цього розслідування, які довели до „двох років медійної та політичної істерії”. Телевізійна аґенція новин „СNN” признала, що звіт не виявив порушень закону президентом, але „це міняє хто він є – його теперамент, його придатність на посаді”. Демократи вимагають оприлюднення повного звіту Р. Мюлера. Спікер Палати Представників Ненсі Пелосі й провіднк сенатської меншости Чак Шумер поставили під сумнів об’єктивність генпрокурора, коли він писав свій звіт. („Associated Press”)

США визнали владу Ізраїля над Ґоляном

ВАШІНҐТОН. — Президент Дональд Трамп 25 березня підписав деклярацію в якій визнано суверенітет Ізраїля на Ґолянськими верховинами. Разом з ним в Білому Домі був Прем’єр-міністер Ізраїля Беніямін Нетанягу. Аналітики сподіваються, що це допоможе йому напередодні виборів 9 квітня. Президент сказав, що настав час зробити цей крок після 52 років ізраїльської контролі над цими стратегічними верховинами на кородоні з Сирією. США є першою країною, яка визнала суверенність Ізраїля на Ґоляном. Більшість міжнародної спільноти вважає, що ця територія є під ізраїльською окупацією. Сирія та Ливан гостро засудили цей крок США. („Associated Press”)

Копел скритикував журналістів 

ВАШІНҐТОН. — Відомий журналіст Тед Копел скритикував модерну журналістику під час дискусії 7 березня при Фундації ім. Карнеґі для міжнародного миру. Він сказав, що Президент Дональд Трамп „не помиляється” коли вважає, що більшість преси є проти нього. За словами Т. Копела, газети „Ню-Йорк Таймс” і „Вашінґтон Пост” не є таким, якими вони були 50 років тому. На його думку, газети „фактично вирішили, як організації, що Дональд Трамп є шкідливий для Сполучених Штатів”. Т. Копел працював для телевізійної аґенції „АВС” 42 роки перед відходом на пенсію в 2005 році. Він провадив популярною програмою новин „Найтлайн” впродовж 25 років. 79-літній журналіст народився в Англії в родині німецьких євреїв, котрі втекли від нацизму в Німеччині. („The Washington Times”)

Кораблі США в Тайванській прoтоці

ТАЙПЕЙ. — США вислали два кораблі своїх Військово-Морських Сил і Прибережної Охорони крізь Тайванську протоку. Офіційна заява Пентагону підкреслила, що це було для „демонстрування зобов’язання США для вільного й відкритого індо-китайського реґіону”. Представник Міністертва закордонних справ Китаю сказав репортерам, що Пекін „уважно стежив” за рухом цих кораблів. Міністерство оборони Тайвану повідомило, що кораблі без пригод проплили через цю стратегічну протоку 24 березня. Президент Тайвану Цай Інґ-вен коротко зупинилася на Гавайських островах 27 березня, після відвідин кількох островів-союзників на Тихому океані. Вашінґтон не має формальних відносин з Тайваном, але є зобов’язаний законом допомагати цьому демократичному островові. Від 2010 року, Пентагон вже продав Тайванові зброю на суму 15 млрд. дол. Пекін збільшує натиск на острів, важаючи його „заблуканою провінцією одного Китаю”. („Reuters”)

Шаховий чемпіон живе в притулку

НЮ-ЙОРК. — Восьмилітній Танітолува Адевумі 10 березня здобув стейтовий чемпіонат шахів у своїй віковій категорії. Його родина втекла з північної Ніґерії в 2017 році, побоюючись нападів терористичних іслямських угруповань проти християн, таких як вони. Минулого року, він з батьками й старшим братом прибули до Ню-Йорку, де один парох спрямував їх до притулку для бездомних в Менгетені. Тепер він є учнем третьої кляси місцевої публічної школи, де один учитель навчив його грати королівську гру. Коли керівник шахового клюбу в школі довідався, що батьки Т. Адевумі не мають грошей заплатити членську вкладку за нього, йому дозволили на безплатне членство. На турнірі він не програв ні одної партії, граючи проти шахістів з елітарних приватних шкіл, котрі мали приватних шахових інструкторів. Ціла школа святкувала його перемогу. Директорка школи Джейн Гсу підкреслила, що хлопець має надзвичайно сильну підтримку своєї родини, яка тепер очікує вирішення їхнього прохання про отримання азилю. „Сполучені Штати є омріяною країною – сказав його батько. – Я дякую Богові, що проживаю в найкращому місті на світі, яке є Ню-Йорк”. („The New York Times”)

Конґрес не зміг відхилити вето Трампа

ВАШІНҐТОН. — Конґрес США 26 березня проголосував 248-181 щоб відхилити вето Президента Дональда Трампа, яке він наклав 15 березня на резолюцію, яка відкинула твердження президента, що він – опираючись на проголошену надзвичайну національну ситуацію – може отримати фонди на побудову муру на границі США й Мексико, хоч Конґрес ухвалив їх на інші цілі. Одначе, потрібно було 288 голосів, щоб відхилити вето президента. Тому що намагання відхилити вето не вдалося, воно тепер не піде до Сенату. Справа вирішуватиметься в федеральних судах, бо вже є сім позовів проти Д. Трампа, які заперечують леґальність його проголошення та пляни отримання фондів. („The Washington Post”)

Норвегія розпочала розслідування

ОСЛО. — Норвезький уряд розпочав слідство над причинами чому корабель на морській прогульці з 1,370 особами вирушив в ризиковану подорож попри західнє побережжя країни, незважаючи на передбачену бурю. Корабель „Вікінґське Небо” мав проблеми з мотором 23 березня і мусів закинути якір, щоб бурхливі хвилі не розбили його на скелях в місцевості знаної за корабельні аварії. Норвезький уряд перевів очайдушну рятункову операцію вночі на 24 березня, перевізши гелікоптерами 479 пасажирів з корабля під час сильного вітру. Наступного дня, корабель зміг з трудом заплисти до данського портового міста Молде. Дев’ять осіб потерпіли травми, одна з них поважно. Уряд також досліджує, чому були проблеми з мотором, бо корабель є відносно новий, з 2017 року. Більшість пасажирів були громадянами США, Британії, Канади, Нової Зеляндії та Австралії. („Associated Press”)

Протести в Росії проти законопроєкту

МОСКВА. — Тисячі людей демонстрували 10 березня в Росії проти законопроєкту, який накладає сильніші обмеження на інтернет. Уряд каже, що це підсилить кібербезпеку. Але критики твердять, що це є намагання збільшити цензуру й придушити інакомислення. Активісти кажуть, що понад 15 тис. осіб демонстрували в Москві, але поліція казала, що було на половину менше. Президент Росії Володимир Путін підписав цей законопроєкт 18 березня. („BBC”)

Ватикан відкриє архіви Папи Пія ХІІ

ВАТИКАН. — Папа Франциск оголосив що Ватикан відкриє таємні архіви Папи Пія ХІІ в березні 2020 року. „Церква не боїться історії”, – сказав папа 4 березня, пригадуючи що Пій ХІІ став головою Католицької Церкви „в одному з найсумніших і найтемніших моментів ХХ ст.”. Дослідники давно стараються отримати доступ до архівів Пія ХІІ (1939-1958), особливо про його відношення до Голокосту. („AFP”)

Коментарі закриті.