7 грудня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Европарлямент підтримує Україну

СТРАСБУРҐ. – 28 листопада Президент Европейського Парляменту Антоніо Таяні під час свого виступу на відкритті пленарної сесії закликав Росію звільнити затриманих українських моряків і припинити бльокування кораблів в Озівському морі. „25 листопада українські військові кораблі та інші судна намагалися пройти до Маріюполя через Керченську протоку, але російські кораблі завадили їм. Вони обстріляли і захопили судна і 23 моряків, кілька з них були поранені. Це – серйозна ескаляція в реґіоні, через яку Україна на 30 днів запровадила воєнний стан. І я хочу висловити підтримку і нагадати, що територіяльна цілісність України є фундаментальною цінністю“, – підкреслив А. Таяні. Він також нагадав, що 30 жовтня Европарлямент ухвалив резолюцію‚ в якій засудив „непропорційні дії Росії“ в цьому реґіоні. („Українська правда“)

Москва боїться Томосу

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко під час візити до Чернігова 28 листопада заявив‚ що Росія напала на українські кораблі у Керченській протоці, аби унеможливити отримання Українською Православною Церквою автокефалії. „Для чого Путін зробив це саме зараз? А для того, щоб не було Томосу, щоб Церква думала, якщо у них воєнний стан, то Його Святість нам нічого не дасть. Він прорахувався. Будемо молитися і все буде добре“, – сказав П. Порошенко. Також, за його словами, метою Росії було перекриття міжнародної фінансової допомоги Україні. „Вчора я провів інтенсивні міжнародні консультації і наголосив на тому‚ що це ж не ми воюємо. Ми виконуємо свій святий обов’язок захищати рідну землю. І ми почули відповідь: пане Президенте, ми вам віримо“, – повідомив Президент України.(„Українська правда“)

Англія зацікавилася Медведчуком

ЛОНДОН. – 27 листопада депутат британського парляменту Мартін Докерті-Гюз закликав свій уряд оприлюднити інформацію про зв’язки Президента України Петра Порошенка з українським політиком Віктором Медведчуком‚ який є кумом російського Президента Володимира Путіна. „На тлі незаконних і аморальних вчинів Російської Федерації в Україні Президент України заграє з воєнним станом‚ а добре відомо‚ що додаткові уповноваження‚ одержані в цей сосіб‚ керівники рідко віддають добровільно і неконсолідовані демократії при цьому рідко виживають. У цьому контексті мене цікавить‚ чи може наш міністер закордонних справ запевнити палату‚ що зв’язки між президентом України і правою рукою Путіна Віктором Медведчуком будуть повною мірою розстежені і розкриті‚ й ми разом з Европейським Союзом будемо посилювати санкції проти Російської Федерації“‚ – сказав М. Докерті-Гюз. У свою чергу‚ молодший міністер закордонних справ Великої Британії Алістер Барт запевнив: „Ми вітаємо те‚ що президент України сказав про воєнний стан і будемо пильно спостерігати за результатами“. (УНІАН)

Росія готується до нового загарбання

КИЇВ. – Радник Міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк 28 листопада повідомив на своїй сторінці у Фейсбук‚ що Росія стягнула до кордонів з Україною 80 тис. військовослужбовців з елітних підрозділів. „І це ще не остаточна цифра. Йдеться про батальйонно-тактичні групи, танкові з’єднання, ударну авіяцію, підрозділи ракетної артилерії, десантно-штурмові батальйони, спецпідрозділи Головного розвідувального управління та внутрішніх війск Російської Федерації. Розгортаються польові шпиталі. Це суха констатація факту“, – зазначив З. Шкіряк‚ нагадуючи‚ що зберігається висока можливість наземного вторгнення Росії і чергового кроку прямої аґресії проти України. „Ми маємо бути готові до найгіршого розвитку подій… Сьогодні нам, як і в 2014-2016 роках, необхідне єднання всього народу навколо української армії, правоохоронців, наших спецслужб“, – наголосив З. Шкіряк. („Газета по-українськи“)

Вакарчук закликає до єдности

ЛЬВІВ. – Відомий український співак Святослав Вакарчук прокоментував у Твітері російську збройну аґресію у Керченській протоці: „Українські Військово-морські сили, які сьогодні захищають наші кордони в Озівському морі, діють в рамках міжнародного морського права. Але, в першу чергу, вони діють в інтересах України. Сьогодні, як ніколи, їм потрібна наша підтримка. Як моральна, так дипломатична і політична. Час бути разом!“. Також він закликав українських політиків не використовувати російської аґресії в Озівському морі з власною політичною метою. „Тільки засвідчивши спільну позицію‚ ми зможемо вимагати такої ж згуртованости від усього світу. Зараз, як ніколи, час для єдности!“ – вважає С. Вакарчук. („Високий замок“)

Москва – загроза для Европи

КИЇВ. – Аналітична група „DiXi Group“ заявила 29 листопада‚ що Росія може застосувати аґресивні дії, подібні до тих, які відбуваються в Озівському морі, для розширення російської присутности в територіяльних водах Данії та Німеччини під приводом захисту будівництва газопроводу „Північний потік-2“. „Аґресією в Керченській протоці Російська Федерація порушила низку міжнародних угод зокрема Конвенцію ООН про морське право, а також двосторонні українсько-російські угоди про Керченську протоку і Озівське море“, – підкреслюють експерти. „DiXi Group“ нагадує, що у 2007 році в Росія ухвалила закон, який дозволяє компаніям „Ґазпром“ і „Транснефть“ використовувати приватні формації безпеки і купувати зброю – під приводом захисту стратегічної інфраструктури від терористичних нападів. („Українська правда“)

Напади на активістів тривають

ОДЕСА. – 28 листопада у цьому місті майже 30 людей в масках напали на провідника партії „Громадянська позиція“ Анатолія Гриценка та його однопартійців. Інцидент стався перед входом в службовий центр „Термінал 42“, де знаходиться студія „Shark Radio“ – саме там у політика був заплянований прямий етер. Група людей спортивної зовнішности спочатку перегородила А. Гриценкові вхід, а потім напала на прихильників політика, які його супроводжували. Кількох з них „тітушки“ побили, зокрема одному чоловікові розсікли брову. Керівник прес-служби А. Гриценка Христина Бондаренко уточнила, що внаслідок інциденту травми отримали троє членів партії „Громадянська позиція“‚ у двох – струс мозку. („Українська правда“)

Київ і Будапешт консультуються

КИЇВ. – Під час українсько-угорських консульських консультацій 28 листопада Україна передала Угорщині проєкт угоди, метою якого є налагодження взаєморозуміння сторін. Одним з ключових питань порядку денного консультацій було вироблення механізмів взаємодії України та Угорщини, щоб уникнути випадків безгромадянства та множинного громадянства. Сторони також обговорили питання взаємодії щодо захисту прав та інтересів громадян, наголосили на належному функціонуванні безвізових правил між Україною та Европейським Союзом, малого прикордонного руху між Україною та Угорщиною, а також досягли практичних домовленостей у консульсько-правовій сфері. („Кореспондент“)

Львів’янам допекли росіяни

ЛЬВІВ. – 25 листопада на електронній веб-сторінці Львівської міської ради з’явилася петиція з закликом ініціювати звернення Львівської міської ради до Міністерства закордонних справ України щодо закриття консульства Російської Федерації у Львові. Станом на 27 листопада петицію підтримало 49 осіб з 500 необхідних. Голова Львівської ОДА Олег Синютка дав вказівку забезпечити охорону Генерального консульства Росії у Львові, що на вул. Левицького, 95. Про це 26 листопада він повідомив під час засідання урядової наради. Російське консульство візьмуть під охорону, щоб уберегтися від можливих провокацій. („Високий замок“)

Коментарі закриті.