7 грудня, 2018

Президент СКУ відвідав Данію і Чорногорію

Учасники установчих зборів Асоціяції Українців Данії. (Фото: СКУ)

КОПЕНГАҐЕН. – 18 листопада Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій побував у Копенгаґені, де взяв участь в установчих зборах української крайової центральної репрезентації – Асоціяції Українців Данії, які відбулися у приміщенні Посольства України. Е. Чолій був головуючим на зборах та від імени СКУ привітав учасників, зокрема засновників Асоціяції – Української молодіжної організації у Данії „Ластівка”, „Збережи Україну“, Клюбу „Україна”, Спортивної спілки та „Файно“. 

Збори вирішили створити Асоціяцію Українців Данії та встановити її основними завданнями активізацію української діяспори через співпрацю та координацію дій усіх українських організацій у Данії для гідного представлення України та інтересів українців у Данії та за її межами. 

Обрано Координаційну раду асоціяції, до якої увійшли Леся Рихальська (голова), Андрій Кузьмин (заступник), Ірина Рисак (скарбник), Олег Дудник, Руслан Лавринович, Інна Педерсен, Людмила Головко, Генадій Торба та Петро Устимчик. 

До асоціяції на правах почесного члена прийнято Українську Греко-Католицьку Церкву в Королівстві Данія та на правах асоційованих членів – організації: „Допоможи Україні“, Дансько-українське товариство та Фонд „Допомога хворим дітям”. Ухвалено рішення звернутись до СКУ з проханням прийняти до свого складу Асоціяцію Українців Данії. Цього ж дня президент СКУ виступив перед місцевою українською громадою з промовою, в ході якої представив основну діяльність СКУ в підтримці України. 

Евген Чолій з українцями Чорногорії. (Фото: СКУ)

19-20 листопада Е. Чолій перебував у Чорногорії, де зустрівся з урядовцями і українською громадою. Президент СКУ подякував Чорногорії за підтримку територіяльної цілісности України, включно з прийняттям санкцій проти Російської Федерації за її аґресорські дії в Україні. Е. Чолій також закликав Чорногорію як найновішого члена НАТО підтримати евроатлантичну інтеґрацію України, зокрема надання їй Пляну дій щодо членства в НАТО. 

19 листопада Е. Чолій зустрівся з українською громадою, а також узяв участь у відзначенні п’ятої річниці Дня Гідности в Україні покладенням вінка до пам’ятника Тарасові Шевченкові. 

 

Коментарі закриті.