14 грудня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Олігарх дав 200 млн. дол. на Гарвард

КЕМБРІДЖ, Масачусетс. — Лен Блаватнік є російським мільярдером, котрий є близько пов’язаний з Президентом Володимиром Путіном. 8 листопада Медична школа Гарвардського університету оголосила, що Фундація родини Блаватнік пожертвує 200 млн. дол. на школу, створюючи Інститут ім. Блаватніка та Гарвардську життєву лябораторію ім. Блаватніка. Фундація вже пожертвувала 50 млн. дол. на Гарвард у 2013 році. 61-літній Л. Блаватнік народився в єврейській родині в Одесі. 1978 року родина переїхала до США, де він здобув ступінь маґістра з Гарвардської бізнесової школи. Вартість Л. Блаватніка оцінюють на понад 20 млрд. дол. Це робить його найбагатшим чоловіком в Британії та 29-им найбагатшим у США. Він має подвійне громадянство США-Британії. У Вашінґтоні існує „мозковий центр” Інстутут Гадсона, який має програму під назвою Ініціятива клептократії. Чарлз Дейвідсон, засновник і фундатор цієї програми, зрезиґнував 4 грудня тому, що інститут прийняв дар в сумі 50 тис. дол. від Л. Блаватніка. Ч. Дейвідсон сказав: „Блаватнік є саме те проти чого Ініціятива клептократії бореться – впливу путінських олігархів на американську політичну систему й суспільство”. („The New York Times”)

Вояк Північної Кореї вибрав волю

СЕУЛ. — Вояк комуністичної Північної Кореї втік 1 грудня крізь сильно укріплений кордон до Південної Кореї. Південнокорейські вояки допомогли йому безпечно пройти після того як спостерігальні апарати виявили, що вояк перетинав східню частину демаркаційної зони. Військові кола США й Південної Кореї випитуватимуть втікача про те, як йому вдалося втекти через буферну зону, яка має 155 миль довжини і дві з половиною милі ширини, та є вкрита колючими дротом і мінами. Від часу закінчення Корейської війни в 1953 році, понад 30 тис. північнокорейців втекли на південну частину півострова. Але більшість з них втекли через сусідні країни, тому що кордон є строго бережений. („Stars and Stripes”)

Росія іґнорує ґльобальні правила

ВАШІНҐТОН. — Захоплення Росією українських військових суден 25 листопада є виявом її іґнорування ґльобальних правил та наміром випробування Заходу, сказав генерал Джозеф Данфорд, голова Об’єднаного штабу начальників збройних сил США. Вистіупаючи 6 грудня для газети „Вашінґтон Пост”, Дж. Данфорд додав: „Те що сталося в Озівському морі є сумісне з поведінкою яка проявлялася ще в Грузії, в Криму та на Донбасі в Україні”. Якась міжнародня відповідь є потрібна, інакше Росія продовжуватиме так діяти, сказав генерал. Він також сказав, що Пентагон далі старається допомогти Україні перебудувати свій оборонний сектор та уможливити Києву оборонятися. („The Washington Post”)

Що думали американці на виборах?

ВАШІНҐТОН. — Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” оприлюднив статистику про думки американців, котрі голосували на проміжних виборах в листопаді. Опитування вказали на виразний поділ думок в кількох ділянках. Наприклад, більшість жінок підтримували демократів (59 відс. проти 40 відс.), але більшість мужчин (51 відс. проти 47 відс.) підтримували республіканців. Велика більшість білих чоловіків (60 відс. проти 39 відс.) підтримували республіканців, але білі жінки були рівно поділені (по 49 відс.) між партіями. 90 відс. афроамериканців підтримали демократів. 41 відс. опитуваних сказали, що США надають перевагу білим американцям над расовими меншостями; 19 відс. сказали, що перевагу надається меншостям, а 33 відс. вважали, що ніякій расовій групі не надається перевагу. Одначе, серед республіканців, 85 відс. сказали, що країна сприяє меншостям над білими американцями. Але серед демократів, 87 відс. сказали, що білим надається перевагу над меншостями. (www.pewresearch.org)

Сенатори почули про вбивство Хашоґі

ВАШІНҐТОН. — Група сенаторів з обидвох партій вислухли презентацію 4 грудня від директора Центрального Розвідувального Управління (CIA) Джіни Геспел про смерть савдіарабського дисидента Джамала Хашоґі, котрий був убитий 2 жовтня в савдійському консуляті в Стамбулі. Презентація була закрита через представлення засекречених матеріялів і була обмежена до найстарших за ранґою сенаторів, котрі служать на комітетах Збройних Сил, Закордонних справ і Розвідки, та інших провідників Сенату. Опісля, сенатори висловили своє переконання, що вбивство сталося за приказом найвищих кіл королівського двору, включно з престолонаслідником Магометом бін-Сальманом. Приватно, деякі республіканці висловлюють думку, що вони підтримують рішення Білого Дому не покарати Савдійську Арабію суворо за цей злочин, бо США потребують підтримку королівства, щоб протиставитися загрозам з Ірану. („The New York Times”)

Росія вложить 6 млрд. дол. у Венесуелю

МОСКВА. — Президент Венесуелі Ніколяс Мадуро оголосив на державній телевізійній станції, що Росія вкладе 6 млрд. дол. інвестицій для видобування нафти й золота в його країні. Він це сказав 6 грудня у Москві, де він перебував щоб переконати Росію та її союзників врятувати Венесуелю від економічної кризи, яка охопила країну за його соціялістичного управління. Впродовж останнього десятиліття, продукція нафти зменшилася від 3.2 млн. бочок денно до 1.1 млн. Країна також терпить від санкцій, які наклали США та Европейський Союз за його диктатурську поведінку супроти дисидентів. Перед своїм від’їздом до Москви, Н. Мадуро гостив у Каракасі президента Туреччини й високопосадовців Північної Кореї та Ірану. Його попередник Гюґо Чавез, знаний за свою ворожість до США, був завжди бажаним гостем Кремля. („AFP”)

Шахіст Карлсен оборонив свій чемпіонат

ЛОНДОН. — Норвезький ґросмайстер Маґнус Карлсен захистив свій чемпіонат світу з шахів коли переміг американця Фабіяна Каруану 28 листопада у Лондоні. 26-літній Ф. Каруана старався стати першим американцим відколи Бабі Фішер здобув чемпіонат світу з шахів 1972 році. Це вже третій раз М. Карлсен успішно оборонив свій титул. Він отримав 550 тис. евро (621 тис. дол.) за свою перемогу, а Ф. Каруана дістав 450 тис. евро (508 тис. дол.). („MSN”)

Папа перестерігає священиків

ВАТИКАН. — Чоловіки котрі відчувають гомосексуальні тенденції не повинні вступати в духовний стан, а ті священики котрі є активними гомосексуалістами повинні залишити священичий стан, каже Папа Франциск у новій книжці під назвою „Сила покликання”, яка появилася 3 грудня. Папа додає, що Церква мусить бути „вимагаючою” коли йдеться про підбір кандидатів до посвяченого життя. Автором книжки є еспанський священик Фернадо Прадо, котрий перевів інтерв’ю з папою у серпні. Але два тижні пізніше, колишній Апостольський Нунцій до США (2011-2016) Архиєпископ Карло Марія Віґано викликав скандал своєю заявою, що у Ватикані існує „гомосексуальна мережа”, якої члени помагають один одному в церковній кар’єрі, Ватикан заперечив ці закиди. („Reuters”)

Ломаченко здобув чемпіонат в боксі

НЮ-ЙОРК. — Василь Ломаченко здобув свій другий титул чемпіона з легкої ваги в боксі перемігши порторіканця Хозе Педразу 8 грудня на арені Медісон Сквер Ґарден в Ню-Йорку. Багато глядачів принесли українські прапори, щоб підтримати свого співвітчизника. Судді одноголосно проголосували за його перемогу, таким чином даючи йому титул чемпіона за версією Світової боксерської організації (WBO). У травні, В. Ломаченко здобув цей титул за версією Світової боксерської асоціяції (WBA), перемігши венезуельця Хорґе Лінареса „накавтом”. В. Ломаченко має за собою 12 виграних поєдинків і один програний. („The Japan Times”)

Коментарі закриті.