30 листопада, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Верховна Рада ухвалила бюджет

КИЇВ. – 23 листопада Верховна рада ухвалила Державний бюджет на 2019 рік. Не підтримали проєкт „Батьківщина“, „Опозиційний бльок“, „Самопоміч“, група „Відродження“ та Радикальна партія. В Міністерстві фінансів бюджет назвали збалянсованим, реалістичним та фіскально відповідальним. Серед пріоритетів – оборона та безпека, освіта та охорона здоров’я. Уряд прогнозує, що зростання внутрішнього валового продукту наступного року буде на рівні 3 відс. Минулого року закладали в бюджет такий самий показник. Прожитковий мінімум українців із 1 січня 2019 року буде 1,853 грн. на місяць, а мінімальна платня – 4,173 грн. Підвищення пенсій за весь 2019 рік – на 60 грн. Зросте фінансування Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ. На освіту виділили 127 млрд. грн. Із них 1.3 млрд. – на „Нову українську школу“. Також передбачено 1 млрд. грн. на розвиток наукових програм для молоді. Медицині виділили 95.7 млрд. грн. Фінансування Пенсійного фонду складе 167.5 млрд. грн. (Радіо Свобода)

Почаївську Лавру не віддали Москві

КРЕМЕНЕЦЬ, Тернопільська область. – Міністерство юстиції 23 листопада задовольнило скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, який просив скасувати рішення про державну реєстрацію права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври за Українською Православною Церквою Московського Патріярхату (УПЦ МП). На початку листопада депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця оприлюднив документи, згідно з якими під час правління Віктора Януковича споруди Лаври були незаконно записані на УПЦ МП до 1 січня 2052 року з правом продовження. („Укрінформ“)

Росія розміщує ракети в Криму

КИЇВ. – Російські військові 28 листопада повідомили про розміщення  в анексованому Криму нового дивізіону зенітної ракетної системи  С-400 „Тріумф“. Представник Президента України в Криму Борис Бабін бачить в діях російської влади продовження політики накопичення озброєнь на півострові. Раніше дивізіон С-400 успішно виконав перші стрільби на полігоні в Астраханській області по швидкісних та балістичних цілях. „Тріумф“ призначений для знищення авіяції, крилатих та балістичних ракет, в тому числі середнього радіюса дії. Його можна застосовувати  проти наземних об’єктів. (ВВС)

Протестували проти відкриття ресторану

КИЇВ. – 21 листопада біля Будинку профспілок на Майдані Незалежности активісти запалили димову шашку, зробили написи на фасаді та принесли шини, протестуючи проти відкриття ресторану швидкого харчування у будинку, де відбувалися криваві події під час Евромайдану, а тепер діє Музей Революції Гідности. Поліція застосувала до протестувальників газ і затримала кількох активістів. Будинок профспілок не належить до комунальної власности столиці, а є власністю Федерації профспілок України. („Укрінформ“)

Буде діяспорний чемпіонат з футболу 

КИЇВ. – VIII Чемпіонат світу з футболу серед українських діяспорних команд відбудеться 9-15 вересня 2019 року в містах Ірпінь, Буча, Вишгород та Бородянка Київської области. Про це йдеться у листі президента Міжнародного об’єднання українських громад „Четверта хвиля“ Романа Галущака. Українська сторона візьме на себе проживання і харчування спортовців, перевезення по місту та області, дозвілля та екскурсії, проведення футбольних змагань. „Четверта хвиля“ візьме на себе забезпечення команд-учасниць з різних країн світу та спортивну частину заходу (підготування реґляменту, календаря змагань). До заходу долучаться Міністерство молоді і спорту України та Світовий Конґрес Українців. („Укрінформ“)

На Полтавщині вкрали літака

БОЖКІВСЬКЕ, Полтавська область. – 23 листопада до поліції надійшло повідомлення від 43-річного чоловіка, який повідомив, що його літак Ан-2, а також шість комплектів навісного обладнання до нього та несправний двигун зникли з анґару, який він орендував у селі. Сума збитку перевищує 1 млн. грн. Власник здав літак на зберігання кілька років тому, а коли приїхав до села, то побачив, що літака немає. („Укрінформ“)

Знижено обмеження на посилки 

КИЇВ. – В ніч на 23 листопада Верховна Рада знизила максимальну норму, на якій українці без податків можуть замовляти і отримувати посилки з-за кордону. Зараз, якщо загальна сума замовленої посилки понад 150 евро, необхідно додатково сплатити 35 відс. від суми перевищення норми. З 1 липня 2019 року будуть оподатковуватися посилки вартістю понад 100 евро. Нововведення стосуватиметься виключно тих партій товарів, які під виглядом посилок ввозяться для продажу через магазини. За діючим Податковим кодексом з 1 січня 2019 року в Україні мала запрацювати норма про те, що один одержувач зможе отримати без мита лише перші три міжнародні посилки на місяць із товарами на суму до 150 евро кожна. Проте, електронний реєстр посилок не створили, тому з 2019 року обмеження щодо трьох посилок не запрацює. Реєстр мають запустити лише з 2021 року. (ВВС) 

Призначили двох жінок міністрами 

КИЇВ. – 22 листопада Верховна Рада призначила Оксану Маркарову міністром фінансів, а Ірину Фріз – міністром у справах ветеранів. Також депутати звільнили Тараса Кутового з посади міністра аґрарної політики та продовольства за власним бажанням. О. Маркарова тривалий час працювала в інвестиційній компанії, у березні 2015 року її призначили заступником міністра фінансів України, а у квітні 2016 року – першим заступником міністра фінансів. І. Фріз – член партії „Бльок Петра Порошенка“ від 2016 року вона очолює Постійну парляментську делеґацію України в НАТО. Раніше була прес-секретаркою П. Порошенка. Обидві кандидатури погоджено з парляментською коаліцією. (ВВС)

Діятиме закон про ввезені авта

КИЇВ. – 23 листопада Президент Петро Порошенко підписав закони, які спрощують леґалізацію ввезених в Україну автомобілів на „еврономерах“ та збільшують відповідальність за порушення правил розмитнення. Він також зазначив, що всі гроші, які власники авт сплачуватимуть в процесі леґалізації, підуть до Пенсійного фонду. П. Порошенко назвав ухвалені закони результатом непростого компромісу між державою і фактичними власниками авт. Частина власників авт на „еврономерах“ вже протягом кількох днів закликала президента не підписувати їх.  Депутати також ухвалили зміни до Митного кодексу, які посилюють контролю за автами на чужоземних номерах, ввезеними в Україну у режимі транзиту чи тимчасового перебування. Вартість розмитнення авт, що завозяться для особистого використання, визначатиметься залежно від базової ставки і об’єму двигуна і віку авта. (ВВС)

Зняли дошку на честь Затонського 

КИЇВ. – 23 листопада з фасаду будівлі Інституту філології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка зняли меморіяльну дошку на честь Володимира Затонського, який був одним з організаторів Голодомору-геноциду 1932-1933 років. Він також керував руйнуванням Михайлівського Золотоверхого монастиря та причетний до русифікації України. (Радіо Свобода)

Сало шкодить здоров’ю

КИЇВ. – 28 листопада Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило  пораду українцям не їсти багато сала. 100 грамів сала мають близько 900 калорій. – це майже половина денної норми калорій для людини, яка помірно рухається. У салі багато насичених жирів‚ які пов’язують із ризиком атеросклерозу. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.