30 листопада, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Пожежа в Каліфорнії під контролею 

ЛОС-АНДЖЕЛЕС. — Величезна пожежа‚ яка вбила десятки осіб і знищила тисячі домів у північніій Каліфорнії‚ нарешті є під контролею. Представники стейтового Департаменту лісництва й захисту від вогню оголосили це 25 листопада після трьох днів зливи‚ коли впало сім інчів дощу. Пожежа розпочалася 8 листопада у пересохлих підніжжях сієра-невадських гір і швидко поширилася на 240 квадратових миль. У вогні загинуло принаймні 85 осіб і згоріло 19 тис. будинків. Пожежа була найгіршою в країні за минулих 100 років. Понад 250 тис. осіб були змушені покидати свої оселі. („NBC News”)

Відкрили виставку про Голодомор 

РИМ. – 23 листопада в історичній бібліотеці „Анджеліка“ представили свої твори на тему Великого Голоду в Україні 1932-1933 років на виставці „Поза межами пам’яті“ італійці Алесіо Анчілаї, Андреа Пінкі, еспанка Евіта Андухар та швайцарська мисткиня Сімон Гауґ (інсталяція на підлозі). 45-річний А. Анчілаї, автор картини „Пишучи поза ніччю“, розповів, що Голодомор для нього – родинна драма: його родичі втекли з Одеси у часи сталінських переслідувань. А. Пінкі каже, що його робота „Гола правда“ розповідає про велику брехню, яка була схована під снігом. На картині  Е. Андухар „Останній погляд“ – сильветка убитого тіла, а внизу – жіночі образи перед смертю. При вході до бібліотеки С. Гауґ розташувала інсталяцію „Чорне зерно“: розкидані мішки, як образ України – житниці Европи, яку убили. Посол України в Італії Євген Перелигін сказав, що виставка стане додатковим внеском до вивчення в країні теми Голодомору. (Радіо  Свобода)

Зникають студенти на університетах

ПЕКІН. — Страх охоплює студентів елітарних університетів Китаю після придушення руху марксистських активістів, котрі демонстрували за більші права та охорону звичайних робітників. Від серпня зникли принаймні дев’ятеро активістів по великих містах країни. У широкорозповсюдженому відкритому листі студентів, описується схоплення студента Жанґ Шенґє 9 листопада на престижному Пекінському університеті. „Цілий Пекінський університет є під білим терором‚ тепер сторожа схопить тебе навіть коли ти є близько до місця‚ де студентські активісти роздавали леючки”, – сказав один студент аґенції „Сі-Ен-Ен” 13 листопада. Цей студентський рух є зростаючою проблемою для уряду. Президент Китаю Хі Ціньпінґ закріплює свою владу і верховенство Комуністичної партії. Але студентський рух вимагає більше прав для робітників, включно з правом творити профспілки. Арешти й зникнення студентів почалися вкоротці після приходу до Пекінського університету нового голови Комуністичної партії. У жовтні Корнельський університет в стейті Ню-Йорк зірвав зв’язки з китайським Ренмінським університетом через брак академічної свободи. Але 11 листопада активісти знов видали відкритого листа, вимагаючи звільнення своїх затриманих членів. „Ми не можемо дозволити тим, котрі створили шлях свободи, бути зловленими в пастці”, – написано в листі. („CNN”)

Гідно похоронили самітного ветерана

НЕШВІЛ. Тенесі. — Коли ветеран Лійо Стоклі помер 4 листопада, похоронне заведення оприлюднило вістку, що не було нікого‚ щоб зайнятись його похороном. 69-літній Л. Стоклі відбув службу у В’єтнамі як член Морської піхоти США, але не мав жодної родини‚ коли помер. Місцева станиця ветеранів описала його долю на соціяльній мережі Фейсбук і закликала взяти участь у його похоронах. В холодний дощовий день 9 листопада кількасот осіб, більшістю ветеранів, прийшли‚ щоб віддати незнайомому останню шану, коли його поховано з військовими почестями у Нешвілі напередодні Дня ветеранів. („The Tennessean”)

Територія залишиться частиною Франції

НУМЕА, Нова Каледонія. — Територія Нової Каледоніії є заморським володінням Франції з особливим статусом, яке займає групу островів у південно-західній частині Тихого океану. Мирні договори 1988 і 1998 років між автохтонами, які підтримували незалежність, та профранцузькими силами – більшістю нащадками европейських поселенців – вимагали проведення референдуму про самостійність. Такий референдум відбувся 4 листопада, в якому 56.4 відс. голосів віддано‚ щоб територія з населенням 100 тис. осіб залишилась частиною Франції. Президент Франції Емануель Макрон похвалив „відповідальну кампанію” обох сторін, які „зберегли здобутки 30-ох років діялогу й миру”. („Deutsche Presse-Agentur”)

Незаплачений рахунок затримав літак

 МЕРІНАК, Франція. — В південно-західній Франції 149 пасажирів готувалися відлітати 8 листопада до Лондону коли французькі власті наказали затримати їхній літак ірляндської команії „Раєнейр”. Пасажирів переведено на інший лет, яким вони дісталися до Лондону з п’ятигодинним спізненням. Мультимільйонний літак типу „Боїнґ 737” був відпущений наступного дня, після того як компанія заплатила рахунок в сумі 525 тис. евро (610 тис. дол.). („Associated Press”)

Беруть Росію до Европейського суду

АМСТЕРДАМ. — Голяндська адвокатська фірма „Beers Advocaten” 23 листопада подала позов в Европейському суді проти Росії від родин 55-ох осіб, котрі загинули‚ коли російська ракета збила маляйзійський літак над східньою Україною в 2014 році. Тоді загинуло 298 осіб, в більшості голяндців. Якщо суд прийме цей позов, може пройти п’ять-сім років поки справа вирішиться. У 2016 році американський адвокат Джері Скинер подав позов до Европейського суду на суму 330 млн. евро (372.5 млн. дол.) від родин жертв з Австралії, Нової Зеляндії та Маляйзії. До них долучилися родини 238-ох голяндських жертв. („DutchNews.nl”)

Блумберґ пожертвував 1.8 млрд. дол.

НЮ-ЙОРК. — Колишній посадник Ню-Йорку Майкл Блумберґ оголосив 18 листопада, що він пожертвує 1.8 млрд. дол. своїй альмаматер – Джанс Гапкінс Університетові. Гроші призначені на безпосередню фінансову допомогу студентам, незважаючи на їхній фінансовий статус. 76-літній М. Блумберґ застановляється, чи йти у президенти в 2020 році. Університет, заснований 1876 року, знаходиться в Балтиморі й має 25 тис. студентів. З них чверть є на рівні нижче бакалявра. („The Washington Post”)

Торгівців авт покарано

ГАРІСБУРҐ. — Генеральнй прокурор Пенсильванії Джаш Шапіро оголосив 15 листопада, що покарано 20 підприємців-торгівців авт за фальшиве оголошення. Вони оголошували себе на інтернеті як приватні продавці авт, хоч стейтовий закон вимагає, щоб вони виявили‚ що вони є підприємцями. Не признаючись до вини, торгівці разом заплатили понад 10.5 тис. дол. кари. („The Philadelphia Inquirer”)

Секретар оборони США підтримує НАТО

ВАШІНҐТОН. — Секретар оборони США Джеймс Метіс заявив, що НАТО є наріжним каменем захисту Европи, хоч Німеччина й Франція закликали до створення інтеґрованої військової сили Европейського Союзу. Він це сказав перед початком нарад зі своїм польським колеґою 13 листопада в Пентагоні . („Reuters”)

35 млн. дол. на лікування травм мозку

НЮ-ЙОРК. — Професійна ліґа американського футболу (NFL) оголосила 15 листопада, що вона дасть понад 35 млн. дол. п’ятьом організаціям і медичним інституціям, які досліджують діягнозування й лікування травм мозку. Особливе зосередження буде на струсах мозку та пов’язаних проблемах, таких як хронічна травматична енцефалопатія. („USA Today”)

Коментарі закриті.