19 жовтня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

 Ходу присвятили річниці УПА

КИЇВ. – 14 жовтня від парку Тараса Шевченка відбулася хода націоналістів з нагоди 76-річчя створення УПА. Участь взяли представники партії „Національний корпус“, Всеукраїнського об’єднання „Свобода“, „Правого сектору“, Конґресу Українських Націоналістів, ОУН‚ інших організацій. Вони пройшли Хрещатиком до Европейської площі, де відбулося урочисте віче та святковий концерт. („Укрінформ“)

Яблука залишаться у садах

КИЇВ. – Дрібні фармерські господарства, які займаються вирощуванням яблук, залишають врожаї в садах, оскільки за нинішніх цін таке виробництво для них є збитковим. Про це 14 жовтня повідомила компанія „Аґробізнес“. У таких господарствax відсутні холодильники для зберігання овочів, продати яблука можна тільки на концентрат, однак ціна не покриває витрати на збирання врожаю і їх транспортування до переробного підприємства. („Укрінформ“)

Конференція з прав ромських жінок

КИЇВ. – Верховна Рада, Міністерство закордонних справ та Ромський жіночий фонд „Чіріклі“ організували 17-18 жовтня дводенну Міжнародну конференцію з прав ромських жінок в Україні. Вона об’єднала понад 100 представників виконавчої, законодавчої та судової влади, депутатів Европейського Парляменту, структури ООН, ромські громадські організації з Европи та України, а також ромських жінок з усієї України‚ щоб виробити практичні рекомендації та політику задля ліквідації дискримінації ромських жінок. (Міністерство закордонних справ)

Не стало військової станції

ЧЕРНІВЦІ. – У Чернівецькій області на горі Томнатик, де розташована колишня радіолокаційна станція „Памір“, 13 жовтня військові почали пиляти на металобрухт залізні бункери та ємності для пального. Секретний військовий об’єкт „Памір“ розміщувався на висоті 1,565 метрів, поблизу кордону з Румунією. Військова частина діяла з 1960-их років і до середини 1990-их. СРСР збудував цю військову станцію, щоб забезпечувати радіолокацію величезної території – від турецького узбережжя до Балтійського моря. 5 листопада 1995 року військова база „Памір“ припинила своє існування. („Укрінформ“)

Відкрили Дім воїна 

ЛЬВІВ. – 13 жовтня, у переддень свята Покрови і Дня захисника України, відкрили Дім воїна, де представлена частина мілітарної колекції львів’янина, майданівця, учасника бойових дій на Донбасі Володимира Правосудова. Є світлини полеглих на Майдані та на війні українців – вихідців із Львівської области. Дім воїна розташований у приміщенні, що перебуває в комунальній власності обласної ради. З 1990 року у цій будівлі був Культурний центр Росії, але у травні цього року товариство звідти виселили. Це має бути спільний громадський простір для тих українських воїнів, які воюють, хто звільнився з війська і пройшов бойові дії на Донбасі. ( Радіо Свобода)

Арсенал охопила пожежа

ІЧНЯ, Чернігівська область. – У ніч на 9 жовтня на території військового складу Міністерства оборони сталася пожежа. Із населених пунктів, що потрапили до зони можливого ураження, було евакуйовано 12,500 осіб. Було розгорнуто 18 пунктів тимчасового перебування. Напоготові стояли пожежні потяги та пожежна авіяція. Пожежа в цілому ліквідована, але зону можливого ураження розподілено на сектори для очищення від вибухонебезпечних предметів. 15 жовтня на території спостерігалися поодинокі вибухи. На місці працюють сапери, рятувальники та підрозділи Національної поліції, що запобігають випадкам мародерства. На подолання наслідків надзвичайної події уряд виділив 100 млн. грн. Президент України Петро Порошенко заявив, що, за попередніми даними слідства, причиною пожежі на складах є диверсія. (ВВС, „Укрінформ“)

Міністер оборони став цивільним

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко 13 жовтня задовольнив рапорт про звільнення із військової служби генерала армії, Міністра оборони Степана Полторака. Відповідно до вимог Закону „Про національну безпеку України“, з 1 січня 2019 міністром оборони має бути цивільна особа. Водночас П. Порошенко повідомив, що запропонував С. Полторакові продовжити керівництво оборонним відомством вже як цивільний міністер. Також він вручив С. Полторакові орден Богдана Хмельницького першого ступеня. (Радіо Свобода)

Вирішують долю монумента 

КИЇВ. – Монументальна скульптура „Батьківщина-мати“, розташована на території Національного музею історії України у Другій світовій війні, відкрита в 1981 році, підлягає декомунізації. Зі щита плянують зрізати герб СРСР і нині обмірковують, чим затулити шестиметровий отвір. Але досі жодних варіянтів не знайдено. Краєвид Києва з величною дзвіницею й десятками золотоверхих церков обабіч впродовж віків був найпопулярнішою візиткою Києва. 100-метрова фігура кардинально змінила обриси „святих київських гір“ і стала уособленням стража тоталітарної системи. (Радіо Свобода)

Зібралися закарпатські угорці

УЖГОРОД. – 13 жовтня відбулося засідання Товариства угорської культури, на яке допустили тільки угорські засоби масової інформації. На засіданні були Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень та Посол України в Угорщині Любов Непоп, Міністер закордонних справ України Павло Клімкін, голова Закарпатської обласної адміністрації Генадій Москаль. („Укрінформ“)

Жінки теж боронять батьківщину 

ХЕРСОН. – Президент Петро Порошенко, виступаючи 13 жовтня на церемонії посвяти у курсанти нового поповнення Херсонської державної морської академії, нагадав, що День захисника України є святом не лише чоловіків, але й жінок, які боронять батьківщину. 55 тис. дівчат зараз служать у лавах Збройних сил України. („Укрінформ“)

Кавунів продали більше

КИЇВ. – Вперше за останні три сезони Україна збільшила експорт кавунів. За даними Державної статистики, з липня по вересень цього року Україна експортувала понад 19 тис. тонн кавунів. Це на 4 відс. більше, ніж за весь минулий сезон. Експорт українських кавунів завершиться в жовтні. Україна скоротила виробництво соняшникової олії протягом 2017-2018 торговельного року на 13.6 відс. („Українська правда“)

Відкрили пам’ятник загиблим 

КОРОСТЕНЬ‚ Житомирська область. – 14 жовтня відкрили пам’ятник жителям району, які загинули під час воєнинх дій на Донбасі. Ґранітний пам’ятник, вгорі якого вирізьблений хрест та зображений тризуб, встановили біля будівлі Коростенської районної державної адміністрації. Монумент відкрили у День захисника України, коли місто водночас відзначало храмове свято Покрови Пресвятої Богородиці. („Укрінформ“) 

Перепоховали воїнів УПА

ЛЬВІВ. – 14 жовтня, в День захисника України та створення Української Повстанської Армії, у Львові на Личаківському цвинтарі перепоховали воїнів УПА. Їх поховання знайшли у селі Верхня Білка Пустомитівського району. Під час урочистостей виступив голова Львівського Крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби Олесь Гуменюк. Про місця захоронення вояків пошуковцям повідомили мешканці Верхньої Білки. У одного з повстанців знайшли радянську газету за липень 1944 року. Останки ексгумувало Товариство пошуку жертв війни „Пам’ять“. („Укрінформ“) 

Коментарі закриті.