19 жовтня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Британія вишле військо в Україну

ЛОНДОН. — Секретар оборони Великобританії Ґевін Віліямсон перебував 18 вересня на передовій лінії війни в східній Україні. Охоронений шоломом і бронежилетом, за 200 метрів від ворожих позицій, він спостерігав залишки шпиталю‚ знищеного сепаратистами біля міста Мар’їнки, за три милі на захід від Донецька. 45-літній Ґ. Віліямсон став першим західним міністром, котрий перебував на передовій лінії в Україні. Він сказав, що Британія вишле Королівську морську піхоту на навчання в Україні цього року, а наступного року збільшить присутність Королівських морських сил на Чорному морі. „Кремль хоче підірвати наші вартості, знищити наш спосіб життя, і змінити вислід „холодної війни”, – сказав секретар. Звертаючись до англійських репортерів, які супроводжали його, він сказав: „Ви бачили самостійну вільну націю, яка була атакована сильним сусідом. І ми бачили чоловіків і жінок, котрі разом відбили це вторгнення”. Ґ. Віліямсон радо розмовляв з українськими вояками. „Наше зобов’язання залишається непохитним, – сказав він. – Так довго‚ як триває небезпека‚ ми далі стоятимемо біля вас. Чим безпечніші ви є тут, тим безпечніші ми є в Об’єднаному Королівстві”. („The Telegraph”)

Аварія російської ракети „Союз“ 

МОСКВА. — Російська ракета „Союз“‚ яка була запущена 11 жовтня до Міжнародної космічної станції (МКС)‚ зазнала аварії після двох хвилин лету. Капсуля‚ в якій знаходилися астронавти – американець Ник Гейґ і росіянин Олексій Овчинін – відлучилася‚ парашути автоматично відкрилися і астронавти приземлилися в степах Казахстану за 200 миль від місця запуску. Ракета „Союз“ є єдиним засобом лету до МКС і повернення. Залога МКС тепер складається з американця, німця й росіянина. Після цієї невдачі посадові фахівці Національної космічної аґенції США (NASA) визнали, що‚ можливо‚ доведеться залогу повернути додому й надіятися, що МКС функціюнуватиме безпечно без людей, виконуючи комади‚ прислані з Землі. („The Washington Post”)

Китайського шпигуна привезли до США

ВАШІНҐТОН. — Уряд США повідомив 10 жовтня, що федеральним аґентам вдалося заманити шпигуна китайського уряду до Бельгії, звідки органи влади передали його у США, де судитимуть його за економічне шпигунство. Високопосадовці Департаменту юстиції сказали, що Янджун Ху є старшим офіцером Міністерства державної безпеки, котрий намагався викрасти комерційні таємниці провідних компаній оборонної авіяції. Вперше китайського урядового шпигуна привезено до США‚ щоб поставити перед судом. Коментуючи цю справу, асистент Головного прокурора з національної безпеки Джан Демерс сказав: „Ми не толеруватимемо націю, яка жне те‚ що вона не сіє”. На початку жовтня Віце-президент США Майк Пенс звинуватив китайські служби безпеки у „плянуванні широкомаштабної крадіжі американської технології”, включно з військовими проєктами. („The Washington Post”)

Хто є найбагатші американці? 

НЮ-ЙОРК. — Журнал „Форбс” опублікував 3 жовтня свій список найбагатших американців на 2018 рік. На першому місці є Джеф Безос, засновник і керівник компанії „Амазон“, котрого вартість оцінюють на 160 млрд. дол. Друге місце має Бил Ґейтс, головний засновник корпорації „Майкрософт“, котрого вартість є 97 млрд. дол. На третьому місці є Ворен Бафет, керівник конґльомерату „Беркшайр Гетавей“, котрого вартість обчислюють на 88 млрд. дол. Журнал вказує, що у найбагатшій десятці є п’ять євреїв: на четвертому місці керівник „Фейсбук“ Марк Зукерберґ вартістю 61 млрд. дол.‚ на п’ятому місці керівник компанії „Оракл“ Лері Елісон (58.4 млрд. дол.)‚ на шостому співзасновник компанії „Ґуґл“ Лері Пейдж (53.8 млрд. дол.)‚ на дев’ятому місці другий співзасновник „Ґуґл“ Серґій Брін (52.4 млрд. дол.)‚ а на десятому посадник Ню-Йорку Майкл Блумберґ (51.8 млрд. дол.). („The Times of Israel”)

Відкрили потягове сполучення

ГОНҐ-КОНҐ. — Нове потягове сполучення між Гонґ-Конґом і китайським материком відкрилося 23 вересня. Сотні пасажирів стояли годинами в черзі за дорогими квитками‚ щоб випробувати новий швидкісний поїзд, який набагато скорочує час подорожі порівняно з дотеперішнім. Але критики вказують, що служби безпеки Китаю тепер перебувають в порті Вест Ковлун, на станції залізничної лінії. Це безпрецедентне надання контролі комуністичному Китаєві в серці відносно вільного Гонґ-Конґу турбує критиків, котрі пам’ятають демонстранції за демократію та незалежність. Громадяни Гонґ-Конґу у потягу не можуть користуватися комп’ютерними соціяльними мережами „Фейсбук“ і „Твітер“, які заборонені в Китаї. Церемонія передання частини портової території Китаєві відбулася опівночі без доступу преси і не була розголошена після її закінчення. („AFP”)

Туреччина звільнила пастора США

ВАШІНҐТОН. — Американський пастор Ендрю Брансон був затриманий в жовтні 2016 року турецьким урядом, який його заарештував і тримав майже два роки. Перед тим 50-літній Е. Брансон проживав з родиною понад 20 років в Туреччині, де провадив малою громадою. Уряд закидав йому зв’язки з терористами та колами‚ які плянували невдалий переворот у 2016 році. Адміністрація США довго домагалася його звільнення, навіть наклавши санкції на Туреччину, але відмовлялася платити за нього викуп чи виміняти його взамін за інших. 12 жовтня турецький суд звільнив Е. Брансона. Військовий літак негайно привіз його до США і вже 13 жовтня він з дружиною Норін мав зустріч у Білому Домі з Президентом Дональдом Трампом. Е. Брансон подякував президентові за його звільнення. На прохання пастора президент дозволив йому помолитися за нього в його бюрі. („MSN”)

Ватикан і Китай договорилися

ВАТИКАН. — Після років переговорів Ватикан підписав угоду з Китаєм‚ в якій Папа Франциск визнає сімох єпископів‚ призначених Пекіном, котрих дотепер Церква не визнавала. Попередні папи екскомунікували цих єпископів, бо вони не були обрані Ватиканом. Угода, яку Ватикан оголосив 22 вересня, дозволяє на створення нової дієцезії на північ від Пекіну вперше за понад 70 років. Китай має 12 млн. католиків, більшість яких є в підпільній Церкві, котра залишилася вірною Апостольському Престолові. Ватикан і Китай зірвали відносини 1951 року, через два роки після приходу Комуністичної партії до влади. Не опублікувано текст нової умови. Ватиканська заява не згадала про підпільну Церкву. Кардинал Йосиф Зенґ з Гонґ-Конґу в минулому перестерігав перед запроданням китайських католиків, котрі відмовилися від членства в державній Церкві і роками зносили переслідування за свою вірність Римові. Він тепер скритикував угоду, особливо за брак згадки про єпископів підпільної Церкви. Представник Папи сказав, що ціль угоди „є не політичною, але пасторальною, дозволяючи вірним мати єпископів‚ котрі є у сопричастії з Римом‚ але одночасно визнані китайською владою”. Державний секретар Ватикану Кардинал Пієтро Паролін натякнув, що Папа і китайська влада спільно схвалюватимуть призначення нових єпископів. („USA Today”)

Що думають американці про ЗМI?

ВАШІНҐТОН. — Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” 25 вересня оприлюднив статистику про те, що думають американці про засоби масової інформації (ЗМІ). Більшість респондентів (68 відс.) переконані, що ЗМІ мають тенденцію сприяти одній стороні, коли подають інформації про політичні питання. Тільки 30 відс. вважають, що ЗМІ ставляться справедливо до всіх сторін. Як можна було сподіватися, був поважний розподіл по партійній лінії: 86 відс. республіканців кажуть, що ЗМІ підтримують одну сторону, але тільки 52 відс. демократів погоджуються з цією думкою. (www.pewresearch.org)

Коментарі закриті.