26 січня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Закликали рятувати палац 

КИЇВ. – Критична ситуація довкола Ханського палацу в Бахчисараї стала головною темою спеціяльного засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, яке відбулося в Міністерстві закордонних справ  19 січня. Учасники засідання виявили глибоке занепокоєння та обурення діями російських окупаційних властей, які проводять масовий, добре сплянований наступ на пам’ятки культури на Кримському півострові. Так звані „реставраційні роботи“ на території пам’ятки національного значення України – Ханського палацу в Бахчисараї становлять реальну загрозу її знищення. Комісія вирішила вжити додаткових заходів з метою мобілізації міжнародних зусиль, насамперед по лінії ЮНЕСКО, задля збереження Ханського палацу в Бахчисараї. (ВВС)

Заборонили фільм про Матільду

КИЇВ. – 18 січня відомий російський фільм „Матільда“ заборонили до прокату в Україні через те, що над картиною працював музикант зі списку осіб, які становлять загрозу національній безпеці України. Фільм Олексія Учителя „Матільда“ розповідає про взаємини майбутнього імператора Миколи ІІ і балерини Матильди Кшесинської. У Росії проти стрічки найбільше виступала колишній „прокурор“ анексованого Криму, незаконно обрана до Державної думи Росії Наталія Поклонська. Раніше Міністерство культури України розширило перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці. До списку внесли кінорежисера Микиту Михалкова, музикантів Дмитра Фоміна та Василя Вакуленка, а також ведучого Дмитра Шепелєва. („Укрінформ“)

В Україні випав великий сніг

КИЇВ. – Сильні опади у вигляді мокрого снігу викликали ожеледь на дротах і деревах, ожеледицю, посилення швидкости вітру, хуртовини, снігові замети, утворення снігового покриву до 20-30 сантиметрів. Станом на 21 січня без струму були 294 населених пунктів на Одещині, Черкащині, у Донецькій області. (Радіо Свобода)

Потрібен четвертий компонент

КИЇВ. – Критичні заяви Міжнародного Валютного Фонду (МВФ) та Світового банку з приводу президентського законопроєкту про Вищий антикорупційний суд суперечать висновкам Венеціянської комісії, заявив 21 січня радник глави Адміністрації президента з питань реформ Георгій Вашадзе, який серед інших працював над згаданим законопроєктом. Він наголосив, що передбачається четвертий компонент у боротьбі з корупцією – так зване „вікі-розслідування корупційних справ“, коли провадять розслідування, незалежне від державних структур. „Цей четвертий компонент, думаю, обов’язково доведе боротьбу з корупцією в Україні до кінця“, – сказав Г. Вашадзе. 18 січня представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що у президентському законопроєкті про антикорупційний суд врахують рекомендації Венеціянської комісії і МВФ. (Радіо Свобода) 

У Кабулі загинули українці 

КИЇВ. – Афганська служба Радіо Свобода повідомила про напад на готель у столиці Афганістану Кабулі, внаслідок якого загинули щонайменше 18 людей. 20 січня в готелі „Intercontinental“ відбулася перестрілка між нападниками та афганськими силами безпеки. Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф повідомила про дев’ять українців, які загинули внаслідок нападу на готель. Серед них – два пілоти української приватної авіокомпанії „Українські крила“. Президент України Петро Порошенко доручив Кабінетові міністрів надати допомогу для сімей українських громадян, які загинули в Афганістані. До Кабулу виїхав український консул з Душанбе з метою проведення відповідних консульських дій. Україна вислала до Кабулу літак Державної служби з надзвичайних ситуацій, який забере тіла загиблих та поверне додому 19 поранених громадян.(BBC) 

Врятували російського диверсанта

КИЇВ. – 19 січня в районі Широкиного диверсійно-розвідувальна група бойовиків впритул наблизилася до позицій українського війська. Зрозумівши, що їх викрито, окупанти почали стріляти. Українські військові були змушені відкрити вогонь. Під час відходу диверсанти залишили у зоні зіткнення пораненого. На ньому був білий маскувальний халат. Диверсант мав автомат та один магазин з набоями. Українські бійці надали йому необхідну медичну допомогу. 21 січня йому зроблено операцію, яка тривала тривала сім годин. („Укрінформ“)

Буде фільм „Крути 1918“

КИЇВ. – У Київській області тривало фільмування батальних сцен художнього фільму „Крути 1918“. Фільм розповідатиме історію реального бою, що стався на залізничній станції Крути взимку 1918 року. В основі сюжету – історія братів Андрія і Олекси Савицьких, які на тлі доленосних подій у країні закохуються у прекрасну Софію. Презентація фільму відбудеться 25 січня. Його представить творча група у складі режисера Олексія Шапарєва, продюсера Андрія Корнієнка, автора сценарія Костянтина Коновалова, акторів Євгена Ламаха, Надії Коверської, Андрія Федінчика, Олексія Тритенка, Олександра Піскунова, Дмитра й Остапа Ступок. („Укрінформ“)

Український літак показали у фільмі

КИЇВ. – Український літак-велетень „Руслан“ став головним героєм американського науково-популярного серіялу „Mega Machines: The World’s Strongest Plane“. Літак є найбільшим з транспортних літаків, що виготовляються серійно. (Прес-служба компанії „Авіолінії Антонова“)

Стріляли в Одесі: троє вбитих 

ОДЕСА. – 19 січня внаслідок перестрілки в центрі міста загинули три особи: поліцай, зловмисник та його спільник. Ще двоє правоохоронців і таксист, який став випадковою жертвою, поранені і перебувають в лікарні. Загинув 27-річний поліцай Сергій Пригарін. Про це повідомили в поліції Одещини. Зловмисника, яким виявився 60-річний Валентин Дорошенко, застрелили на місці‚ а перед тим він встиг вбити свого спільника. В. Дорошенко був відомий в Одесі завдяки своїм проросійським настроям, він називав себе членом „партії Сталіна“. (ВВС)

Европа не хоче меду

БРЮСЕЛЬ. – За лічені дні цього року українські аґрарії повністю вичерпали квоти на безмитне постачання меду, виноградного та яблучного соку, пшениці й кукурудзи на европейський ринок. Еврокомісія та окремі столиці захищають своїх власних фармерів та аґраріїв. Безмитні квоти передбачені Угодою про зону вільної торгівлі, їх впровадили як автономні торговельні преференції ще в 2014 році, а згодом у 2016 році як вияв европейської підтримки України. Переговори щодо збільшення безмитних квот між Києвом та Брюселем не припиняються, пояснив 19 січня керівник торговельного сектора представництва України при ЕС Назар Бобицький. (Радіо Свобода) 

Україна експортує молочну продукцію

ВІННИЦЯ. – Вінницький молочний завод „Рошен“ став найбільшим експортером молочної продукції в листопаді 2017 року. Про це повідомили 22 січня в аналітичному відділі Асоціяції виробників молока. Експорт сухого цільного молока з України становив 346 тис. тонн, з яких 260 тис. тонн експортував Вінницький молочний завод і по 42 тонни – Куп’янський завод і товариство „Мілкіленд“. Масла на зовнішні ринки було поставлено 3,800 тонн. За даними Державної служби статистики, виробництво молока в Україні у 2017 році скоротилося на 0.5 відс. в порівнянні з 2016 роком – до 10.329 млн. тонн. („Українська правда“)

Коментарі закриті.