26 січня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Засудили активістів за демократію

ГОНҐ-КОНҐ. – Вищий суд Гонґ-Конґу засудив провідних демократичних активістів Джошва Вонґа і Натана Лодо до ув’язнення за їхню ролю в демонстраціях за демократію в 2014 році. Від часу передання від Британії 1997 року мешканці Гонґ-Конґу – за принципом „одна країна, дві системи” – втішалися правами й свободами‚ які нечувані в Китаї. Але 2014 року поліція здушила студентський рух протесту – знаний як Рух Парасолів‚ в якому десятки тисяч осіб вимагали щоб китайський комуністичний уряд не втручався в їхні вибори. Дж. Вонґ і Н. Ло впродовж 79 днів очолювали цей рух. 17 січня Дж. Вонґ був засуджений до трьох місяців в’язниці, а Н. Ло до чотирьох з половиною місяців. Дж. Вонґ сказав репортерам, що „вони можуть ув’язнити наші тіла, але не можуть ув’язнити наш розум”. („The Washington Post”)

Який спорт люблять американці?

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. – Відома компанія опитувань „Ґелуп” оприлюднила 4 січня висліди свого найновішого опитування про те, за якими видами спорту слідкують американці. Найбільш популярним спортом у США є американський футбол: 37 відс. опитуваних слідкують за ним. На другому місці є кошиківка, яку люблять 11 відс. Далі слідують бейсбол – 9 відс., міжнародний футбол – 7 відс., гокей – 4 відс., теніс і автоперегони – по 2 відс., ґольф, бокс, ковзання й гімнастика – по 1 відс. („www.gallup.com”)

Затримано колишнього офіцера ЦРУ

ВАШІНҐТОН. – Департамент справедливости повідомив 16 січня про арешт колишнього офіцера Центрального Розвідувального Управлння (CIA). 53-літній Джері Чун Шінґ Лі залишив ЦРУ 2007 року і проживав в Гонґ-Конґу, але повернувся з родиною до США 2012 року. Впродовж останніх п’яти років він перебував у центрі уваги Федеральнoгo Бюрa Розслідувань (FBI). Підозрівають, що він виявив комуністичному Китаєві імена інформаторів, котрі співпрацювали з ЦРУ. Китайський уряд заарештував 12 інформаторів і багатьох з них стратив. Розслідування цієї справи американською контрарозвідкою не раз доводило до суперечок між ЦРУ та ФБР. Розгром сітки інформаторів став болючою поразкою для ЦРУ. („The New York Times”)

Американці оптимістичні про 2018 рік

ЛОНДОН. – Опитування американців на початку нового року вказують, що більшість дивляться оптимістично на те „що є перед нами в 2018 році”. 50 відс. опитуваних сказали, що вони є оптимістами про новий рік, 32 відс. сказали, що вони невтральні, а 18 відс. висловилися песимістично. („The Economist”)

Китай засудив зустріч в Канаді

ПЕКІН. – Китай засудив вершинну зустріч 20 країн, яка відбулася 15-16 січня у Ванкувері, Канада. Вона була організована Канадою і США. Серед присутніх були представники Японії, Південної Кореї, Філіпін, Швеції та Австралії. Учасники закликали накласти сильніші санкції на Північну Корею. 17 січня представник Міністерства закордонних справ Китаю засудив цю зустріч, яка включала країни‚ котрі підтримували Південну Корею під час Корейської війни, але виключала Росію та Китай. Державний секретар США Рекс Тілерсон виступив на зустрічі з пересторогою, що Пхеньян може спровокувати військову реакцію‚ якщо не буде переговорів. Китай назвав це продуктом „мислення холодної війни”. („South China Morning Post”)

Книговода Авшвіцу не помилували

БЕРЛІН. – 96-літній Оскар Ґринінґ був засуджений 2015 року до чотирьох років ув’язнення за те, що був книговодом в нацистському концтаборі Авшвіці. Він ще не почав відбувати свій вирок з огляду на суперечки про його здоров’я. 17 січня німецька прокуратора відхилила його прохання про помилування, кажучи що О. Ґринінґ‚ котрий нікого не вбив під час своєї праці в Авшвіці‚ несе моральну відповідальність за підтримку нацистського режиму. („Reuters”)

Папа уділив шлюб в літаку

САНТІЯҐО, Чіле. – Папа Франциск уділив шлюб членам залоги літака під час лету з Сантіяґо до північного міста Інквікве. Карлос Цюфарді і Паоля Подест мали одружитися 27 лютого 2010 року, але сильний землетрус того дня знищив їхню церкву. Вони взяли цивільний шлюб і тепер проживають в Сантіяґо зі своїми двома дітьми. 18 січня члени залоги мали нагоду зустрітися з Папою під час лету. На запит Папи‚ чи вони одружені, вони розповіли йому‚ як смертельний землетрус приневолив їх змінити пляни. Папа тоді зголосився уділити їм шлюб в літаку, але перед тим передсвідчився, чи вони дійсно бажають цього. Відтак Франциск уділив їм церковний шлюб і благословив їхні шлюбні обручки. Офіційним свідком церемонії був голова авіолінії. Чілійський кардинал, котрий супроводжав Папу, оформив леґальні документи. „Надіюся, що це заохотить пари одружуватися”, – сказав новошлюбній парі глава Католицької Церкви. Пара відсвяткувала свій шлюб того вечора з колеґами в Інквікве, а на другий день полетіла назад до Сантіяґо. („CBS News”)

Румуни протестували проти корупції

БУКАРЕШТ. – Десятки тисяч румунів демонстрували на вулицях столиці 20 січня, протестуючи проти нового закону‚ прийнятого парляментом. Критики кажуть, що цей закон утруднює боротьбу із злочинністю та корупцією в країні. („Associated Press”) 

Ізраїль видаляє африканських міґрантів

ЄРУСАЛИМ. – Ізраїльський уряд 2 січня видав наказ африканським міґрантам, що вони мусять покинути країну під загрозою ув’язнення. Тисячі міґрантів мають три місяці часу, щоб виїхати з Ізраїля. Вони отримають від уряду 3,500 дол. і можуть повертатися до своїх країн або переїхати до інших. Більшість африканських міґрантів є з Ерітреї та Судану‚ Вони кажуть‚ що шукають притулку після втечі від переслідування та конфлікту. Прем’єр-міністер Ізраїля Беніямін Нетанягу каже, що неконтрольований приплив африканських міґрантів може загрожувати єврейському характерові Ізраїля. („BBC”)

Мусульманське населення США зростає

ВАШІНҐТОН. – Тому що Бюро перепису населення США не питає про релігійну приналежність, немає офіційного урядового числа щодо кількости мусульманського населення США. Але різні опитування, включно з дослідчим інститутом „Пю Рісирч Сентер” з 3 січня вказують, що минулого року в США проживало 3.45 млн. мусульман, котрі становлять 1.1 відс. населення країни. Число мусульман в країні зростає на 100 тис. осіб річно. Аналітики обчислюють, що до 2040 року населення мусульман у США перевищить кількість євреїв і стане другою найбільшою релігією в країні після християнства. („Newsweek”) 

Заборонено вивчення англійської мови 

ТЕГРАН. – Іран заборонив вивчення англійської мови в початкових школах країни, після того як іслямські провідники перестерегли, що раннє навчання мови відкриває дорогу західній „культурній інвазії”. Про це повідомив 6 січня Мегді Навід-Адгам, голова державної Ради вищої освіти. В Ірані навчання англійської мови звичайно починається у віці 12-14 років, але деякі школи починають раніше. Іслямські провідники Ірану часто перестерігали перед небезпекою „культурної інвазії”, а їхній верховний провідник Аятола Алі Хаменеї висловив обурення в 2016 році про „навчання англійської мови‚ яке поширюється на передшкілля”. Аятола додав, що „це не означає опозицію до вивчання чужої мови, але йдеться про поширення чужої культури в країні серед дітей і молоді”. Революційна ґвардія Ірану сказала, що недавні протести в Ірані проти уряду та іслямських провідників були роботою чужинських ворогів. Уряд сказав, що у тих заворушеннях загинуло 22 особи, а понад 1,000 були заарештовані. У демонстраціях‚ які поширилися на понад 80 міст, тисячі молодих людей протестували проти корупції, безробіття та злиднів. („Voice of America”)

Коментарі закриті.