29 червня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Посол США запросила жінок

КИЇВ. – 23 червня Посол Марі Йованович запросила до своєї резиденції впливових та успішних жінок, щоб обговорити можливості для жіночого провідництва. Ініціятива належить трьом жінкам-послам провідних країн світу: Великої Британії, Франції та США. Метою зустрічі є не лише обмін досвідом, а й розширення кола знайомств: за умовою заходу кожна гостя мала запросити ще одну жінку, якій ця зустріч може бути корисною. Промовляли Посол Великої Британії Джудіт Ґоф, Посол Франції Ізабель Дюмон, виконувачка обов’язків Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, колишня голова Національного банку Валерія Гонтарева, заступник Міністра закордонних справ Олена Зеркаль. (Радіо Свобода)

Друкуватимуть гроші для інших країн

КИЇВ. – Національний банк України та компанія „Crane Currency“ 22 червня підписали Договір про співпрацю в галузі виготовлення грошових знаків, що підтверджує спільне бачення перспектив майбутнього співробітництва. Банкнотно-монетний двір має повний цикл виготовлення грошей, від розроблення дизайну до виробництва захищеного паперу та друку банкнот. Президент компанії „Crane Currency“ Анемарі Вотсон зазначила, що була вражена сучасною технічною базою та технологічними можливостями і професійними якостями працівників Банкнотно-монетного двору. „Crane Currency“ є відомою світовою компанією і партнером понад 50 центральних банків США, Великобританії, Швеції, Мексики, Ніґерії, Малязії, Індії та інших країн, яким постачає захищені банкноти, банкнотний папір та захисні елементи. „Crane Currency“ майже 140 років постачає банкнотний папір для виготовлення валюти у США. („Укрінформ“)

Загасили пожежу на спиртзаводі

ЗБАРАЖ, Тернопільська область. – 22 червня до рятувальників надійшло повідомлення про вибух на спиртовій базі Зарубинецького спиртзаводу у Збаражі. Пожежа виникла в будівлі виробничого корпусу‚ де знаходилось 10 резервуарів, в яких зберігалось 480 тонн біоетанолу. Існувала загроза перекидання полум’я на сусідні будівлі та житловий сектор, що знаходився поруч. З прилеглих житлових будинків евакуйовано 350 місцевих мешканців. Для ліквідації пожежі залучалося 15 одиниць техніки, понад 60 рятувальників та пожежний поїзд. Організовано підвіз води за допомогою сільськогосподарської техніки. Завдяки злагодженим діям рятувальників та органів влади пожежу вдалося ліквідувати. („Укрінформ“)

Помер видатний поет Наум Коржавін

КИЇВ. – 22 червня в Америці помер поет, прозаїк, драматург, мемуарист, киянин за походженням Наум Коржавін, який еміґрував в 1973 році з політичних мотивів в США. Справжнє ім’я поета – Наум Мандель. Він народився у Києві в 1925 році, мешкав в Україні до 1941 року. У 1947 році був заарештований в розпал кампанії по боротьбі з космополітизмом і близько семи років провів на засланні. КҐБ в 1973 році змусило його еміґрувати. Н. Коржавін тривалий час жив у Бостоні. У 2006 році був виданий двотомник його спогадів „В спокусах кривавої епохи“. У книзі Н. Коржавін чесно і жорстко описав, що було в Україні, в Києві, у 1932-1933 роках, під час Голодомору. (Радіо Свобода)

Сніг випав у Карпатах 

КВАСИ, Закарпатська область. – На Закарпатті в горах 23 червня випав сніг, який засипав туристичний табір з дітьми поблизу курорту Драгобрат. У таборі жило 35 людей, 27 з яких – діти. Табір знаходився поблизу гори Близниця, що неподалік села Кваси Рахівського району. На місце виїхали рятувальники з теплими ковдрами і гарячим чаєм. Туристів спускали восьмеро рятувальників на техніці до села Ясіня. Стан здоров’я туристів задовільний, медичної допомоги вони не потребували. (ВВС)

Тимошенко знову йде в президенти

КИЇВ. – 20 червня провідник партії Всеукраїнського об’єднання „Батьківщина“ Юлія Тимошенко заявила, що змагатиметься за пост президента на виборах 2019 року. „Для мене президентська посада – це реальні зміни, на які чекає Україна“, – заявила вона. У разі перемоги вона обіцяє референдум про зміни Конституції. Для Ю. Тимошенко це вже третя спроба стати президентом. За соціологічними опитуваннями цього року вона випереджає інших можливих претендентів. (ВВС)

Сенцов має проблеми із здоров’ям

КИЇВ. – В українського режисера Олега Сенцова виявлено проблеми із нирками та серцем. Про це 21 червня розповів його адвокат Дмитро Дінзе, який відвідав свого підзахисного у колонії. О. Сенцов також застудився. Уповноважена Верховної ради України з прав людини Людмила Денісова з посиланням на телефонну розмову з адвокатом, розповіла, що О. Сенцов п’є по 3.5 літра води на день та постійно перебуває під крапельницями. На 26-ий день голодування у нього сталася криза і його відвезли до лікарні за межами колонії. „Що б не казали тюремні лікарі про стабільний стан, рішення про застосування терапії говорить про те, що справи кепські“, – розповіла сестра в’язня Наталія Каплан. (ВВС)

Призначили керівника Донеччини 

КИЇВ. – 22 червня Президент України Петро Порошенко призначив новим головою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації генерала Служби безпеки України (СБУ) Олександра Куця. До того він очолював управління СБУ в Донецькій та Луганській областях. Новопризначений керівник замінив на посаді Павла Жебрівського, якого раніше президент призначив одним з трьох авдиторів Національного антикорупційного бюра. О. Куць народився 1976 року у російському Ростові-на-Дону, протягом 2009-2014 років працював у відділі боротьби з корупцією в СБУ Києва та Київської области. (ВВС)

Зупинили продаж жінок

ЛЬВІВ. – Служба безпеки України 24 червня перекрила міжнародний канал торгівлі людьми. Правоохоронці встановили, що зловмисники підбирали на Кіровоградщині жінок в одну із европейських країн у сфері надання інтимних послуг. Оперативники спецслужби затримали організатора незаконного бізнесу та трьох „заробітчанок“ на одному із міжнародних пунктів пропуску у Львівській області. Викриття зловмисників проводилось спільно з Національною поліцією і під процесуальним керівництвом прокуратури. („Укрінформ“)

Напали на табір ромів 

ЛЬВІВ. – Уночі 23 червня невідомі у масках напали на табір ромів у лісовому масиві в околиці Львова. Від рук нападників загинув 24-річний юнак. Ще четверо – 10-річний хлопчик, двоє 19-річних юнаків і 30-річна жінка – дістали тілесні ушкодження. Працівники поліції затримали сімох підозрюваних у причетності до нападу молодиків віком 16-17 років, усі – жителі Львова, а також 20-річного організатора нападу. („Укрінформ“)

Схвалено плян боротьби з контрабандою 

КИЇВ. – Кабінет міністрів підготував плян дій, спрямований на ефективну боротьбу з контрабандою та тіньовими схемами на митниці.  20 червня Кабінет міністрів ухвалив представлений Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом цей плян.  Корупційні схеми на кордоні передбачали оформлення завантажених транспортних засобів як порожніх‚ оформлення  партій коштовного товару як перевезених  поодинці на фізичні особи‚ підроблення документів на коштовні товари, використання офшорних компаній для повернення конфіскованого на митниці товару‚  перевезення товарів  через лісосмуги, незаконне ввезення нафтопродуктів на територію України. (ВВС)

Коментарі закриті.