29 червня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

США закликали Росію звільнити в’язнів

ВАШІНҐТОН. — США закликали Росію звільнити зростаюче число політичних і релігійних в’язнів, перестерігаючи, що уряд Президента Володимира Путіна повертається до „старих совєтських практик”‚ щоб позбавити в’язнів людських прав. Державний департамент 18 червня висловив свою глибоку стурбованість цією проблемою, додаючи‚ що число таких в’язнів перевищує 150 осіб. Високопосадовець департаменту сказав, що число політичних в’язнів у Росії зросло втроє від 2014 року. Адміністрація Президента Дональда Трампа звернула увагу на справу чотирьох українців, включно з голодуючим кінорежисером Олегом Сенцовом, твердим противником російської анексії Криму, звідки він походить. („Tampa Bay Times”)

Суд обмежив доступ до телефонів

ВАШІНҐТОН. — Верховний Суд США 22 червня наклав обмеження на спроможність поліції отримати дані з мобільних телефонів, які вказують‚ де перебуває запідозрювана особа в певний час. Голосами 5-4 суд вирішив, що поліція мусить отримати судовий наказ, доки зможе вимагати доступу до цих даних. („Reuters”)

Верховний суд підтримав Трампа 

ВАШІНҐТОН. — Верховний суд США 26 червня підтримав заборону Президента Дональда Трампа на в’їзд до США чужоземних відвідувачів та еміґрантів з восьми країн: Іран, Лібія, Сирія, Сомалі, Судан, Ємен, Північна корея і Венесуєля. Голосами 5-4 суд вирішив, що федеральні еміґраційні закони дозволяють президентові самому встановити, які чужоземні країни він хоче бльокувати. Критики кажуть, що Д. Трамп має упередження проти мусульманських країн. („Los Angeles Times”)

Футболіст заплатить кару

МОСКВА. — Зірка світового футболу Крістіяно Рональдо погодився 15 червня заплатити 21.7 млн. дол. Еспанії за несплату податків. Він також погодився на дворічний тюремний вирок, який був завішаний. 33-літній португалець представляє свою країну на Чемпіонаті світу в Росії. Еспанська преса пише, що він погодився полагодити цю справу, яку еспанський уряд розпочав проти нього рік тому перед змаганнями першої тури турніру, в яких зустрілися Португалія та Еспанія. Змагання закінчилися вислідом 3-3 і К. Рональдо здобув одного ґоля для своєї команди. Впродовж сезону він грає для відомого еспанського клюбу „Реаль Мадрид”. Цьогорічний турнір, який відбувється раз на чотири роки, може бути його останньою нагодою здобути Чемпіонат світу. („USA Today”)

Продано боднів на 80 млн. дол. 

ОМАГА, Небраска. — Ворен Бафет, предсідник і керівник великої корпорації-конґльомерату „Berkshire Hathaway, Inc.”, якої штаб квартира знаходиться в Омазі, гостив обідом приблизно 70 інвесторів 7 червня, де закуплено ізраїльських бондів на 80 млн. дол. Присутніми на обіді були директор Міністерства фінансів Ізраїля Шай Бабад, Постійний представник Ізраїля в ООН Дені Данон і Генеральний консул Ізраїля в Ню-Йорку Дані Даян. Це вже другий раз В. Бафет допоміг зібрати гроші для ізраїльської корпорації „Development Corporation for Israel”, яка була створена 1951 року для збирання грошей на підтримку економіки Ізраїля. Від того часу продаж ізраїльських бондів зібрав приблизно 41 млрд. дол. („Omaha World-Herald”)

Xто очолює Демократичну партію?

НЮ-ЙОРК. — Телевізійна aґенція новин „Сі-Бі-Ес” оприлюднила 3 червня висліди опитування‚ які вона провела серед демократичних виборців. На запитання, хто провадить їхньою партією, 19 відс. відповіло‚ що це є провідник демократичної меншости в Сенаті Чарльз Шумер, 18 відс. сказало – сенатор Берні Сендерс, 14 відс. – провідник демократичної меншости в Конґресі Ненсі Пелосі, а 11 відс. – Гиларі Клінтон. Третина демократів сказали, що партія не має провідника. („CBS News”)

Свідчення про наказ з 2016 року

ВАШІНҐТОН. — Майкл Денієл, котрий був відповідальним за кібербезпеку в адміністрації колишнього Президента Барака Обами, свідчив 20 червня перед Сенатським розвідувальним комітетом, що Білий Дім наказав йому не пріоритезувати протизаходи у відповідь на кібератаки та дезінформації з боку Росії на президентські вибори у США. Це було перше публічне признання про цю справу, яка є описана в книзі „Russian Roulette: The Inside Story of Putin’s War on America and the Election of Donald Trump” (автори Майкл Ісікоф і Дейвід Корн), котра появилася весною цього року. Сенатор Марк Ворнер з Вірджінії, найвищий за посадою демократ у комітеті, сказав‚ що „ми були неприготованими на початку і наша сукупна реакція була незадовільною відповіддю на ескаляцію Росії”. Цей висновок підтвердила під час свого свідчення Вікторія Нюленд, асистент Державного секретаря для европейських справ в адміністрації Б. Обами. Вона сказала, що вже весною 2016 року тодішній Державний секретар Джан Кері уповноважив її та інших урядовців Державного департаменту розробити пляни для запобігання росіянам, але більшість пропозицій не була здійснено. У відповідь на запит республіканської сенаторки Сузен Калінс з Мейн В. Нюланд розповіла, що літом 2016 року російські дипломати їздили по країні до місць‚ де їм згідно з дипломатичним протоколом було заборонено перебувати, щоб збирати інформації про президентські вибори. („www.yahoo.com”)

Помер видатний історик Ричард Пайпс

БЕЛМОНТ, Масачусетс. — Науковець Гарвардського університету Річард Пайпс, знавець російської та совєтської історії, помер 17 травня у Белмонті. Він народився 1923 року в Польщі й виростав у єврейській родині у Варшаві. Його родина втекла до Італії 1939 року, а рік пізніше поселилася в стейті Ню-Йорк. Його пережиття спрямували його до студій історії, щоб‚ як він пізніше писав‚ „показати, вживаючи приклади з історії, як лукаві ідеї приводять до лукавих наслідків”. Під час війни Р. Пайпс служив у повітряних силах Армії США. Він здобув докторат з історії в Гарварді у 1950 році. На відміну від багатьох істориків, д-р Р. Пайпс з презирством ставився до більшевицької революції та совєтського режиму. У 1976 році тодішній директор Центрального Розвідувального Управління (CIA) Джордж Г. В. Буш покликав його очолити групу зовнішніх екпертів для оцінки совєтської військової сили. Ця група, яка діяла незалежно від паралельної урядової групи, прийшла до висновку‚ що довголітня політика США зменшення озброєння та розрядки є невдалою. Р. Пайпс вірив, що совєти готові були ризикувати ядерною війною, і що тільки переважаюча військова сила США змусить їх відмовитися від перегонів в озброєнні. Цю доктрину запроваджено після вибору Рональда Рейґана на президента в 1980 році. Новий президент призначив Р. Пайпса до Ради національної безпеки, де він відіграв ключову ролю у формулюванні твердої позиції США до Совєтського Союзу. Він допоміг написати одну з найбільше вікопам’ятних промов Р. Рейґена, яку президент виголосив 1982 року в Парляменті Великобританії, в якій він провістив „похід свободи й демократії, який залишить марксизм-ленінізм в попелі історії”. Р. Пайпс повернувся вчити до Гарварду аж до відходу на пенсію в 1996 році. Після вибору Володимира Путіна на президента Росії 1999 року, Р. Пайпс написав про російських провідників, що „цілком можливо‚ що вони повернуться до авторитарного режиму – це було б послідовно з їхніми традиціями”. („The Washington Post”)

Дозволяють експериментальну медицину

ВАШІНҐТОН. — Президент США Дональд Трамп 30 травня підписав законопроєкт, котрий дозволяє смертельно хворим людям пробувати експериментальні лікування‚ які не затверджені урядом. Минулого року президент обіцяв підтримати такий закон, кажучи‚ що особи‚ котрі є безнадійно хворі‚ не повинні подорожувати з країни до країни‚ щоб шукати вилікування. („Associated Press”)

Коментарі закриті.