27 квітня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Схвалено звернення до Патріярха 

КИЇВ. – Верховна Рада України 19 квітня підтримала постанову про підтримку звернення Президента України Петра Порошенка до Вселенського Патріярха Варфоломія про надання Томосу на автокефалію Православної Церкви в Україні. За проєкт постанови, підтриманий більшістю парляментських фракцій, проголосували 268 народних депутатів. Проти виступили 36 депутатів, зокрема, представники „Опозиційного бльоку“. Перед голосуванням у парляменті виступав П. Порошенко, який вкотре наголосив, що отримання автокефалії Православною Церквою в Україні не означатиме, що вона стане державною і це не означатиме порушення конституційного принципу свободи совісті. Біля Верховної Ради 19 квітня відбулося кілька акцій, зокрема на підтримку створення єдиної помісної Православної Церкви. (Радіо Свобода)

Оголошено переможця конкурсу 

КИЇВ. – 18 квітня завершився конкурс на посаду Генерального директора Українського інституту – установи, яка має стати українським аналогом Британської ради, Ґете-Інституту, Французького інституту, Чеського культурного центру, Польського інституту. Переможцем став Володимир Шейко, фахівець у сферах культури, управління і комунікацій, директор мистецьких програм Британської ради в Україні. Переможця конкурсу обрала незалежна конкурсна комісія. Умовами конкурсу передбачено, що конкурсна комісія може пропонувати Наглядовій раді трьох кандидатів, тож було прийнято рішення рекомендувати також резервного кандидата, якою стала Тетяна Філевська – культурна активістка та дослідниця українського мистецтва ХХ ст. Участь в конкурсі взяли 33 кандидати. (МЗС України)

Померли за ґратами

КИЇВ. – У 2017 році в місцях позбавлення волі померли понад 500 в’язнів, повідомило Міністерство юстиції 20 квітня. Станом на 20 квітня цього року помер 151 ув’язнений. За аналогічний період минулого року померла 181 особа. За 2016 рік суди винесли 35 звинувачувальних вироків співробітникам пенітенціярної системи, протягом 2017 року було винесено 56 таких вироків. („Громадське радіо“)

З’явились „плівки Онищенка“ 

КИЇВ. – Народний депутат-утікач Олександер Онищенко 19 квітня оприлюднив в етері телеканалу „NewsOne“ запис розмови з чоловіком, якого він називає Петром Порошенком, де тому начебто пропонується, зокрема, вирішити долю іншого високопоставленого утікача – Міністра екології часів Віктора Януковича – Миколи Злочевського, а також згадуються інші українські політики. Політологи пов’язують заяви Д. Онищенка з майбутніми виборами, інші згадують кримінальну справу про корупцію, фігурантом якої є цей політик. Директор соціологічної служби „Український барометр“ Віктор Небоженко порівнює цей скандал із „плівками Мельниченка“, які оприлюднили за президентства Леоніда Кучми, і пов’язує його із заплянованими на наступний рік президентськими виборами. (Радіо Свобода)

На Донбасі „вгамували“ снайперів 

КИЇВ. – Розміщення в зоні бойових дій антиснайперських комплексів сприяло зменшенню інтенсивности ворожих снайперських обстрілів. Про це заявив Президент Петро Порошенко 20 квітня у Львові. „Сьогодні пішли перші антиснайперські комплекси, які є дуже сучасними, далекобійними. Як тільки бойовики дізналися, що біля Авдіївки, Широкиного розміщуються ці комплекси, одразу ж інтенсивність снайперського вогню стала значно меншою“, – сказав П. Порошенко. Водночас він нагадав, що 17 квітня від пострілу снайпера загинув боєць 24-ої окремої механізованої бриґади, львів’янин Михайло Шозда. Присутні вшанували пам’ять загиблих українських героїв хвилиною мовчання. („Укрінформ“)

Діє закон про будівельну амнестію 

КИЇВ. – 20 квітня набув чинности закон про продовження строку прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт. Відтепер власники земельних ділянок за результатами технічного обстеження зможуть узаконити свої забудови та приватизувати відповідні земельні ділянки. Дія закону поширюється на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів. („Укрінформ“)

Заборонили виставку в академії

КИЇВ. – 19 квітня у Національній музичній академії України ім. Петра Чайковського мала відбутися фотовиставка про архітектурні будівлі-пам’ятки, яку підготували Фундація та об’єднання громадських організацій „Київське віче“. Але за годину до початку події працівники академії прибрали експонати без жодних пояснень, хоча виставку попередньо узгодили. Виставка розповіла, хто є недобросовісним власником, які державні установи будинок довели до руйнівного стану. Організатори також плянували благодійний вечір, на якому мали зібрати фонди на збереження пам’яток Києва. Цю фотовиставку не дають провести уже не вперше. („Українська правда“)

Назвали найкращий фільм року

КИЇВ. – 20 квітня жюрі другої національної кінопремії України „Золота дзиґа“ на урочистій церемонії оголосило список переможців конкурсу на найкращий фільм року. Почесну премію за внесок у розвиток української кінематографії отримав режисер В’ячеслав Криштофович за фільм „Кіборги“. В номінації „Вибір глядача“ перемогла стрічка „Dzidzio Контрабас“ Сергія Лавренюка, режисер Олег Борщевський. Також визначені переможці у 18 номінаціях. У квітні минулого року в номінації „Найкращий фільм“ перемогла стрічка „Гніздо горлиці“, вона й отримала першу національну кінопремію „Золота дзиґа“. (BBC)

ООН – про загиблих на сході 

КИЇВ. – 21 квітня бюро ООН з координації гуманітарних питань повідомило, що 2,540 цивільних осіб загинули та 9 тис. отримали поранення після початку бойових дій на сході України чотири роки тому. Кількість загиблих збільшується майже щодня. Гуманітарний координатор в Україні Ніл Вокер у Ню-Йорку доповів державам-членам та міжнародним організаціям про важку ситуацію на сході України. За чотири роки конфлікту в Україні залишаються понад 4 млн. людей у скрутній гуманітарній ситуації. У минулому році в середньому було встановлено 40 тис. порушень домовленостей про припинення вогню за місяць. Забруднення вибухонебезпечними пристроями на сході України впливає на життя 1.9 млн. людей. (BBC)

Вийшли на захист Савченко

КИЇВ. – 22 квітня у центрі Києва відбулась акція на підтримку заарештованої Надії Савченко, підозрюваної в підготовці державного перевороту в Україні. Біля Стели Незалежности близько 20 людей тримали в руках плякати з написами „Свободу Савченко“ і „Надія є“. Правоохоронців поблизу акції не було. („Українська правда“)

Арештований полонив Савченко 

УХТА‚ Росія. – 23 квітня у російській Республіці Комі арештували за хабар на посаді директора спортивної школи „Юність“ Єгора Руського, який воював на боці бойовиків „ЛНР“ у складі батальйону „Зоря“ і брав у полон Надію Савченко 17 червня 2014 року. Після цього ватажок „ЛНР“ Ігор Плотницький призначив Є. Руського „мером“ окупованого міста Лутугине.  Українські війська увійшли в Лутугине в кінці липня 2014 року, але вже за місяць, після поразки під Іловайськом, місто покинули.  З Донбасу Є. Руський утік до рідного міста Ухта‚ де його  й арештували за хабар. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.