27 квітня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Трамп висилає Нацґвардію на кордон

ВАШІНҐТОН. — Президент США Дональд Трамп 4 квітня підписав розпорядження про вислання війська Національної Ґвардї для забезпечення кордону між США та Мексико. Секретар Департаменту Національної Безпеки (DHS) Кірстен Нілсен сказала, що війська‚ мабуть‚ будуть розташовані подібно як було за часів Президентів Джорджа В. Буша (2000-2006) і Барака Обами (2010-2016), коли вони були вислані виконувати різні функції в ділянках розвідки, спостереження, перехоплення наркотиків, незаконної валюти та нелеґальних еміґрантів. Урядова статистика за березень показала, що число нелеґальних еміґрантів зросло на 200 відс. порівняно з березнем 2017 року. („The Washington Times”)

Уряд міняє стандарти пального 

ВАШІНҐТОН. — Адміністрація Президента Дональда Трампа заявила, що відкличе урядові стандарти, які вимагають від автовиробників‚ щоб їхні авта до 2025 року долали пересічно 54.5 милі за один ґальон пального. Адміністратор Аґенції охорони довкілля (EPA) Скат Пруіт сказав 2 квітня, що такі суворі стандарти були продуктами політиканства за часів Президента Барака Обами після того‚ як він програв вибори в листопаді 2016 року, але вони не були реалістичними згідно з оцінками експертів. Він не сказав, які будуть нові стандарти. Це рішення може довести до судового процесу з Каліфорнією, тому що закон дозволяє цьому стейтові мати суворіші стандарти від федеральних. Спілка автомобільних виробників схвалила рішення уряду, кажучи‚ що це дозволить споживачам купувати за доступну ціну нові авта, які будуть безпечніші, матимуть менше шкідливих викидів у повітря і будуть заощаджувати пальне. У 2016 році пересічна автомашина долала 24.7 милі за ґальон пального, а в 2017 році цей показник зріс до 25.2 милі за ґальон. („The Detroit News”)

На Марсі були озера 

ПАСАДІНА, Каліфорнія. — Геологи при Каліфорнійському інституті технології в Пасадіні дійшли до висновку, що тріщини на поверхні плянети Марс, які були виявлені минулого року, є доказом старовинних озер‚ які висохли приблизно 3.5 млрд. років тому. Дослідження, які були оприлюднені 19 квітня, також показали‚ яке було життя на Червоній Плянеті у давнині. Вживаючи найновішу технологію, геологи вважають‚ що рівень води в цих озерах мінявся різко й часто. Науовці вже роками знали про існування давніх вод на Марсі. Студії Національної космічної аґенції США (NASA) в 2015 році натякали, що давні океани на Марсі могли мати більше води‚ ніж наш Арктичний океан. Одначе, тому що тяжіння на Марсі є менше від земельного і атмосфера є тоншою, ці води випаровувалися в простір впродовж кількох мільярдів років. („Newsweek”)

Директор ЦРУ зустрів Кім Джонґ-уна

ВАШІНҐТОН. — Директор Центрального Розвідувального Управління (CIA) Майк Помпео відбув строго засекречену поїздку до Північної Кореї при кінці березня, невдовзі після його номінації на Державного секретаря. Як посланець Президента Дональда Трампа, він зустрівся з диктатором Кім Джонґ-уном. Д. Трамп підтвердив 18 квітня, що зустріч відбулася для підготування безпосередніх розмов між президентом і Кім Джонґ-уном про ядерну програму Північної Кореї. Д. Трамп сказав, що така зустріч відбудеться на початку червня, якщо не скоріше. Ця візита М. Помпео була контактом найвищого рівня між країнами від 2000 року, коли тодішній Державний секретар Маделін Олбрайт зустрілася з батьком Кім Джонґ-уна. У 2014 році тодішній Директор національної розвідки Джеймс Клепер відвідав Північну Корею‚ щоб добитися звільнення двох американських полонених і зустрівся посадовцем нижчого рівня. США не мають дипломатичних відносин з комуністичною Північною Кореєю. Д. Трамп додав, що беруться під увагу п’ять місць для його вершинної зустрічі; жодне з них не є у США. („The Washington Post”)

Німеччина має комісара антисемітизму 

БЕРЛІН. — Німецький дипломат Фелікс Кляйн призначений першим комісаром антисемітизму в країні. Про це повідомила 9 квітня газета „Welt am Sonntаg”, посилаючись на урядові джерела. Його кандидатуру висунула Центральна рада євреїв та інші єврейські організації. 50-літній Ф. Кляйн дотепер був особливим представником Німецького закордонного бюра для зв’язків з єврейськими організаціями та в питаннях антисемітизму. Тепер він буде головним посередником німецького уряду з міжнародними єврейськими організаціями і координуватиме закордонну політику уряду в боротьбі з антисемітизмом. Світовий єврейський конґрес привітав номінацію Ф. Кляйна німецьким урядом. („European Jewish Press”)

На Кіпрі повернено рідкісну мозаїку

НІКОСІЯ, Кіпр. — Голова Православної Церкви на Кіпрі повідомив, що після через 40 років повернено рідкісну мозаїку св. Андрія Первозваного з VІ ст., яка була викрадена з церкви в північній частині країни. Архиєпископ Хризістомос ІІ сказав 23 квітня, що цей твір є символом „вкраденої спадщини” Кіпру. Дуже мало таких мозаїк зберіглося після періоду VІІІ-ІХ ст., коли багато православних ікон були знищені. Мозаїка була однією з кількох, які зникли з Церкви Панагії Канакарії після того‚ як Кіпр поділено на етнічну грецьку й турецькі сторони в 1974 році. Турецький торгівець мистецтва був заарештований 1999 року за продаж цієї мозаїки та ікон з інших церков. У 2014 році грецько-кіпрійский торгівець мистецтва Марія Пафіті з Лондону віднайшла мозаїку, а два місцеві підприємці покрили кошти 50 тис. евро (61,200 дол.) на її реставрування. („Fox News”)

Аґент ФБР признався до вини

СЕЙНТ-ПОЛ, Мінесота. — Колишній аґент контртероризму Федеральнoгo Бюра Розслідувань (FBI), котрий передавав засекречені документи засобам масової інформації‚ щоб виявити‚ як бюро трактує громади меншостей, признався до вини 17 квітня в Федеральному окружному суді. 39-літній Тері Албирі був аґентом у бюрі ФБР в Мінеаполісі. Від лютого 2016 року до січня 2017 року він передавав репортерові засекречені документи, які описували‚ як бюро перевіряє свої інформаційні джерела і „загрози від певних осіб зі специфічної середньосхідньої країни”. Адвокати аґента заявили, що їхній клієнт вважав свої дії „актом совісти” в обличчі расизму в ФБР. Прокуратора заявила, що Т. Албирі „признався, що його вчинки спричинилy ризик Америці”. Йому грозить до 20 років ув’язнення. („The New York Times”)

Зростає число арабів у Святій Землі 

ЄРУСАЛИМ. — Головний демографічний експерт Ізраїля Серґіо Перґола 24 квітня обороняв цифри, які вказують‚ що число арабів дорівнюватиме числі євреїв у Святій Землі. Він сказав, що кількість арабів та євреїв вже майже рівна‚ якщо включити населення Західнього Берега, Смуги Ґаза та східнього Єрусалиму. Націоналістичні законодавці в парляменті 23 квітня скритикували полковника Хаїма Мендеса, коли він сказав‚ що є 5 млн. палестинців на Західньому Березі й Ґазі, закидаючи‚ що він перебільшив числа. Прихильники дводержавної розв’язки перестерігають, що країна втратить свою єврейську більшість, якщо не буде створена палестинська держава. Інакше Ізраїль перетвориться у двонаціональну державу, в якій араби не матимуть рівних прав. С. Перґола сказав, що тепер є приблизно 6.9 млн. євреїв у Святій Землі‚ включаючи Ізраїль та палестинські території‚ порівняно з 6.5 млн. арабами. Різниця в числах зникне за 15-20 років. З такими тенденціями Ізраїль не може сповнити свого призначення як єврейська й демократична держава. Ця статистика підриває думку теперішнього уряду, який відкидає ідею палестинської держави та іґнорує демографічні тенденції. С. Перґола додав, що хоч єврейська народжуваність майже дорівнює арабській, арабське населення є багато молодше і тому вимирає повільніше.(„Associated Press”)

Коментарі закриті.