22 липня, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Підтримали акції протесту в Білорусі

КИЇВ. – 18 липня на Майдані Незалежности відбулась акція солідарності з Білоруссю, мета якої привернути увагу міжнародної спільноти до подій, що відбуваються навколо виборів президента Білорусі. Організаторами акції виступили білоруси, які проживають в Києві. У містах Білорусі проходять стихійні акції на підтримку незареєстрованих кандидатами у президенти Віктора Бабарика та Валерія Цепкала. 14 липня Центрвиборчком Білорусі допустив до участи в виборах п’ять кандидатів, у тому числі чинного президента Олександра Лукашенка і дружину популярного блоґера Сергія Тіхановського – Світлану. В. Бабарико разом зі своїм сином Едуардом з червня утримується під вартою. Білоруські правозахисники визнали його політв’язнем, міжнародна організація ,,Amnesty International” – в’язнем совісті. (,,Укрінформ”)

 

Полонили шістьох українців

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ України повідомило 18 липня, що біля берегів Ніґерії пірати захопили танкер ,,Curacao Trader” та викрали 13 членів екіпажу. На кораблі перебували 19 членів залоги, серед них шестеро укарїнців. (,,Укрінформ”)

 

Викрили рекордну контрабанду сигарет

ЧЕРНІГІВ. – У двох автомобілях, які прямували з Білорусі з вантажем макулатури, прикордонники 18 липня в пункті пропуску ,,Нові Яриловичі”, під час оформлення на в’їзд в Україну двох автомобілів DAF та MAN, виявили понад 130 тис. пачок контрабандних сигарет. Ця партія контрабандних сигарет стала найбільшою за останні роки. У сховках, облаштованих у подвійних стелях та стінах напівпричепів виявили майже 130.3 тис. пачок сигарет білоруського виробництва без акцизних марок. Огляд здійснювали прикордонники Чернігівського загону спільно з митниками. За порушення митних правил водіїв (громадян Білорусі) притягнуто до адміністративної відповідальности. Контрабандні сигарети та напівпричепи вилучено, підрахунок їх вартости триває. (,,Укрінформ”)

 

Уруський став віцепрем’єр-міністром

КИЇВ. – Верховна Рада 16 липня призначила Олега Уруського на посаду віцепрем’єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості. Кандидатуру підтримали 250 народних депутатів. О. Уруський – колишній голова Державного космічного аґентства. (Радіо Свобода)

 

Оголошено підозру суддям

КИЇВ. – Національне антикорупційне бюро та Спеціяльна антикорупційна прокуратура 17 липня повідомили про підозру суддям Окружного адміністративного суду Києва. Йдеться про голову суду Павла Вовка, його заступника Євгена Аблова та ще п’ятьох суддів. Підозру також оголосили голові Державної судової адміністрації України Зеновію Холоднюку. Триває процес вручення підозр ще чотирьом особам. Ці особи, загалом 12, діяли у межах злочинної організації, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролі над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їхній роботі. (BBC)

 

Виставка українських фотомистців в Кореї

СЕУЛ. – 20 липня виставка українських та корейських фотохудожників ,,KREAtive Perspec­tives” відкрилася 20 липня в південнокорейській столиці. Виставка є спільним проєктом ,,Odesa Photo Days Festival” та ,,Korea-Ukraine Contemporary Art Exhibition (KUCA)”. Її організували ,,Korea Foundation” і Посольство України в Республіці Корея. Представлені роботи 12 мистців. Виставка триватиме до 23 вересня. (,,Укрінформ”)

 

Романюк став провідним менеджером

КИЇВ. – Заступника голови Івано-Франківської обласної адміністрації (ОДА) Дмитра Романюка 16 липня призначили одним із головних менеджерів ,,Укрзалізниці”. Студент Д. Романюк у 2004 році поцілив яйцем у Віктора Януковича, коли той відвідував Івано-Франківськ, і той опинився в лікарні. Через інцидент з яйцем батько потрапив в лікарню з інфарктом. Кримінальна справа тягнулася аж до 14 грудня. А коли стало ясно, що Віктор Ющенко стане президентом, правоохоронні органи її закрили. З 2015 року Д. Романюк працював директором департаменту з міжнародного розвитку Івано-Франківської ОДІ, а у 2019 році став заступником голови. (BBC)

 

Тепер в Україні буде 136 районів

КИЇВ. – Верховна Рада 17 липня скоротила кількість районів в Україні та суттєво збільшила їхні розміри. Про це йдеться в поданій урядом постанові, за яку проголосували 238 депутатів. Замість старих 490 районів тепер буде 136 (17 з них у анексованому Криму та непідконтрольних Києву територіях Донбасу). Спочатку їх мало бути 129, але профільний комітет пізніше вирішив не ліквідовувати райони Жмеринський на Вінничині, Синельниківський на Дніпропетровщині, Рахівський на Закарпатті, Верховинський на Івано-Франківщині, Вишго­родський на Київщині, Березівський на Одещи­ні, Бериславський і Скадовський на Херсонщині та Корюківський на Чернігівщині. Місцеві вибори 25 жовтня проходитимуть у нових районах, де обиратимуть нові районні ради. (BBC)

 

Верещук кандидує на посадника

КИЇВ. – 16 липня, під час засідання фракції ,,Слуга народу” партія визначилася із кандидатом на посадника Києва. Ним стала Ірина Верещук. Участь у виборах брали Микола Тищенко, Олександр Дубінський, Олександр Качура та Дмитро Гурін. Засідання фракції відвідав Володимир Зеленський. Він розповів, що І. Верещук перемогла з великим відривом – набрала удвічі більше голосів, ніж наступний кандидат О. Дубінський. І. Верещук 40 років, вона народилася у місті Рава-Руська (Львівська область). Закінчила Військовий інститут Львівської політехніки, Львівський національний університет ім. Франка та Львівський реґіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. У 2010 році обиралася посадницею міста Рава-Руська. (BBC)

 

Знайомляться з школами діяспори

ЛЬВІВ. – 17 липня портал ,,Український освітній всесвіт” Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діяспорою (МІОК) Національного університету ,,Львівська політехніка” розпочав знайомство з українськими освітніми закладами за кордоном. Першою ластівкою проєкту стала Українська суботня школа Варшави, яка діє від 15 листопада 1929 року. ,,Український освітній всесвіт” – перший інтернет-портал, на якому буде розміщено інформацію про діяльність українознавчих закладів у світі – суботніх і недільних шкіл, культурних центрів, садочків та вищих студій. МІОК запросив українознавчі освітні заклади світу долучитися до проєкту. (,,Укрінформ”)

 

СКУ привітав переможців конкурсу

ТОРОНТО. – 17 липня у Світовому конґресі українців (СКУ) привітали переможців Всесвітнього конкурсу на ,,Найкращий дистанційний урок”, оголошеного для українських педагогів та науковців з усього світу. Конкурс оголосили у квітні Світова координаційна виховно-освітня рада СКУ та Національна українська освітня рада при Конґресі Українців Канади. Учасниками стали 56 освітян з шести країн. Після підбиття підсумків, стали відомі імена 17 переможців у номінаціях українська мова, література, географія, культура та історія з Австралії, Канади, Об’єднаних Арабських Еміратів, України, Норвегії. (,,Укрінформ”)

Коментарі закриті.