22 липня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

США запроваджують нові санкції

ВАШІНҐТОН. – Державний департамент США оновив роз’яснення до розділу ч. 232 закону США „Про протистояння противникам Америки шляхом санкцій” (CAATSA). Вони передбачають можливість санкцій проти інвесторів та іншої діяльности проєктів російських експортних трубопроводів, включаючи „Північний потік 2” та другу гілку „Турецького потоку”. Про ці зміни 15 липня оголосив Державний секретар Майк Помпео: „Це чітке попередження компаніям, які допомагають та сприяють проєктам зловмисного впливу Росії, що це не буде сприйнято. Забирайтесь зараз, або постаньте перед ризиком наслідків”. Він додав, що ці російські „проєкти зашкодять безпеці Европи та зміцнять здатність Росії використовувати енерґоресурси для примусу проти европейських партнерів та союзників. Ці проєкти теж значно обмежать газотранзит через Україну, позбавивши український уряд значних транзитних приходів і зменшивши значний фактор, що стримує подальшу російську аґресію проти України”. („Голос Америки”)

 

Трамп дозволив на кібератаки CIA

ВАШІНҐТОН. – У інтерв’ю з журналістом Марком Тійсеном для газети „Вашінґтон Пост” 10 липня Президент Дональд Трамп підтвердив, що він дозволив Центральному Розвідувальному Управлінню (CIA) проводити скриті кібератаки на Росію. Газета писала в минулому про російські кібератаки на США під час виборів 2016 року, коли російська компанія „Ґлавсеть” старалася підвищити расову та інші соціяльні напруги. У 2018 році, Д. Трамп скинув обмеження, які були накладені на CIA попередньою адміністрацією і уповноважив їх проводити аґресивні кібератаки на Росію. Внаслідок цього „Ґлавсеть” зникла з інтернету. У 2019 році CIA вдалося здобути масу комп’ютерних даних з Федеральної Служби Безпеки Росії та розповсюдити їх по різних медійних організаціях. Національна Рада Безпеки й CIA відмовилися від коментарів на цю тему. Під час інтерв’ю Д. Трамп сказав, що це було частиною його стратегії протистояння Росії. Він вказав, що вислав Україні протитанкову зброю і військове обладнання. Д. Трамп теж сказав, що США натискають на Німеччину відступити від „Північного потоку 2”. „Німеччина платить мільярди долярів росіянам, – він сказав,– а ми маємо боронити Німеччину від Росії”. Президент додав, що найбільшим його кроком для протистояння Росії було відновлення військової могутности США. Щодо НАТО Д. Трамп сказав, що він зібрав додатових 400 млрд. дол. (впродовж трьох років) від країн-членів альянсу, а ціллю НАТО саме і є протистояти Росії. („The Washington Post”)

 

Родина Флойда подала позов

МІНЕАПОЛІС. – Родина Джорджа Флойда 15 липня подала позов до суду проти Мінеаполісу і чотирьох поліцаїв за спричинення смерти 46-літнього Дж. Флойда, коли вони його затримали 25 травня. Його смерть викликала бурю протестів і заворушень по цілій країні. („Reuters”)

 

Авіяція Фінляндії не вживатиме свастику

ГЕЛЬСІНКІ. – Командування Військово-повітряних сил (ВПС) Фінляндії підтвердило 3 липня, що воно без розголосу припинило використовувати свастику. ВПС Фінляндії почали використовувати свастику від часу свого створення у 1918 році. Хоча символ забрали з літаків після Другої світової війни, він залишився на прапорах, символіці підрозділів ВПС та уніформі. Слово ,,свастика” походить з санскриту – це „добробут”, „удача”. Символ використовувався тисячі років в індійських культурах і в усьому світі, та став модним мотивом на Заході на початку XX ст. Гітлер використовував свастику для своєї Націонал-соціялістичної партії, яка прийшла до влади 1933 року в Німеччині. У 1918 році вона з’явилася у символіці фінських ВПС завдяки шведському графові Ерікові фон Розену. Прихильники подальшого використання символу зазначають, що нацистів у 1918 році не існувало, тому використання свастики ВПС Фінляндії не має нічого спільного з нацизмом. Хоча у символіці Академії ВПС Фінляндії досі є свастика, рішення командування ВПС свідчить, що від спадку графа у країні поступово відмовляються. (BBC)

 

Десятки тисяч демонструють проти Кремля

ХАБАРОВСЬК. – Десятки тисяч демонстрантів вийшли на вулиці на Далекому сході Росії, спочатку в обороні губернатора, а відтак висловлюючи зростаююче незадоволення владою Президента Володимира Путіна. Референдум в країні 1 липня змінив конституцію і дозволив В. Путінові залишитися при владі до 2036 року. Демонстранти 18 липня восьмий день підряд вийшли на вулиці після арешту 9 липня популярного хабаровського губернатора Сергія Фурґаля. Йому закидають причетність до вбивств двох підприємців 15 років тому, що він заперечує. Його прихильники переконані, що йому цю справу підставили, тому що на губернаторських виборах в 2018 році він переміг кандидата Кремля. А на референдумі він не хотів шахрувати голосами, так що питання про зміну ледве перейшло. Арешт С. Фурґаля спонукав жителів Хабаровська теж протестувати проти економічного занепаду. Ця територія має 1.3 млн. населення, з яких 6,000 захворіли на коронавірус. Пересічна платня в першому кварталі цього року була наполовину менша від тієї, що в Москві, а 12.2 відс. населення проживає за межею бідности. Температура в реґіоні часто є понад 100 ступенів Фаренгайта влітку і мінус 35 ступенів зимою. Міські урядовці казали, що демонстрантів було 10 тис., але місцеві медія обчисляють їх на 50 тис. („The Wall Street Journal”)

 

FBI сумнівалося у вірогідності досьє

ВАШІНҐТОН. – Ключовий аґент Федерального Бюра Розслідувань (FBI) Пітер Стжок ще в лютому 2017 року мав поважні сумніви щодо вірогідности так званого „досьє Стіла”, яке відіграло головну ролю на початку стеження FBI, котре розглядало можливість контактів між передвиборчим штабом Дональда Трампа і Росією. У своїх записках П. Стжок висловив глибокі сумніви про вірогідність джерела інформацій для колишнього офіцера британської розвідки Кристофера Стіла, який підготував це досьє на замовлення Демократичної партії США. Документи про цю справу оприлюднив 17 липня республіканський сенатор Ліндсей Ґрем з Південної Каролайни, котрий є головою Комітету юстиції в Сенаті й близьким приятелем президента. („The New York Times”)

 

Заарештовано 105 тис. осіб через вірус

ГАРАРЕ, Зімбабве. – Поліція оголосила, що від березня в Зімбабве заарештовано понад 105 тис. осіб за порушення правил протидії коронавірусу. Приблизно 1,000 осіб були заарештовані 18-19 липня за „непотрібне пересування” і за відсутність масок. Критики кажуть, що влада використовує ці заходи проти опозиції, щоб арештувати активістів. Опозиція і групи за громадянське суспільство мобілізуютлся на всенародні протести 31 липня, щоб вимагати резиґнації Президента Емерсона Мнанґаґви. Коронавірус погіршив економічну й політичну кризу країни. Урядові фахівці сподіваються, що економіка зменшиться на 4.5 відс., а річна інфляція досягне несамовитих 785 відс. (BBC)

 

Дезінформація про вірус має вплив

ОКСФОРД. – Дезінформація про коронавірус у китайських і російських державних засобах масової інформації (ЗМІ), які появляються у Франції, Еспанії та Німеччині, часом має більше впливу в соціяльних мережах, ніж новини про пандемію, які появляються в головних ЗМІ в цих країнах. Ці висновки оприлюднив 29 червня Оксфордський інститут інтернету, який є частиною відділу соціяльних наук Оксфордського університету в Англії. Російська мережа міжнародних новин „RT” має вп’ятеро разів більше зацікавлення на Фейсбук і Твітері своїми французькомовними статтями, ніж головний французький щоденник „Le Monde”. Китайське міжнароднє радіо „CT” має вчетверо більше зацікавлення на цих мережах своїми еспаномовними статтями, ніж головна еспанська газета „El Pais”. Російські ЗМІ французькою і німецькою мовами „постійно підкреслювали слабкість демократичних інституцій та громадянський безпорядок в Европі”. Ці самі ЗМІ еспанською мовою видавали „поляризуючий зміст” для еспаномовних жителів США й Латинської Америки. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Коментарі закриті.