30 березня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

США виділять гроші на оборону

ВАШІНҐТОН. – 23 березня США збільшили видатки для України до 620 млн. дол., аби підтримати її у сфері оборони та безпеки‚ повідомив Президент України Петро Порошенко. „Вдячний Президентові Трампу та Конґресові США за підтримку бюджетного закону, який передбачає збільшення видатків на підтримку України на 2018 рік, підтверджуючи головну роль США у захисті ключових принципів свободи та демократії“, – заявив він. Раніше повідомлялося, що США нададуть Україні протитанкові ракетні комплекси „Джевелін“ за власний кошт. Вони призначені для ураження бронетехніки, а також вертолетів та безпілотників, які перебувають на невеликій висоті. (ВВС)

Савченко буде під наглядом лікарів

КИЇВ. – Народний депутат Надія Савченко буде під посиленим наглядом лікарів, якщо розпочне голодування. Про це заявив 24 березня Міністер юстиції України Павло Петренко. „Є чіткий порядок поводження з тими затриманими, хто не вживає їжу. Вони мають доступ до лікарів, постійний медичний огляд і фактично забезпечення тим необхідним, щоб вони, будучи фактично в стані голодування, підтримували свою життєздатність“, – сказав він. 23 березня Шевченківський районний суд Києва обрав Н. Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 20 травня без права внесення застави. На цьому ж засіданні суду вона оголосила голодування. („Укрінформ“)

Відносини з Росією зведені до мінімуму 

КИЇВ. – Дипломатичні відносини України з Росією зведені до критичного мінімуму, який необхідний для роботи в напрямку визволення українських політв’язнів в Росії. Про це заявила 25 березня перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Ірина Геращенко. „В Україні давно немає посла Росії, ми не прийняли аґреман на нового посла. Так само немає посла України в Росії. У посольствах залишається кілька рядових дипломатів і консули”, – заявила вона з приводу нарікань, що, мовляв, всі країни Евросоюзу висилають російських дипломатів, а Україна не висилає. І. Геращенко вважає, що висилка російських дипломатів піде лише на шкоду українським політв’язням в Росії‚ тому що викличе висилку українських консулів й політв‘язні в РФ залишаться без можливости бодай раз на кілька місяців побачити українського представника, відчути мінімальну підтримку. Прем’єр-міністер України Володимир Гройсман заявив 25 березня‚ що розрив програми економічної співпраці з Росією піде на користь Україні‚ збалянсує її експортну політику та у підсумку зробить Україну сильнішою. („Урядовий портал“) 

Горілку продаватимуть вночі 

КИЇВ. – Народний депутат від фракції „Народний фронт“ Ігор Васюник 26 березня уточнив, що закон, який парлямент ухвалив минулого тижня, не обмежує торгівлю спиртними напоями в нічний час, а дозволяє місцевим органам влади самим встановлювати заборони. Раніше окремі міста – Київ, Львів, Луцьк, Черкаси, Ужгород тощо – намагались заборонити продавати алькоголь в нічний час, проте через відсутність загального вреґулювання заборону легко було оскаржити в суді. І. Васюник визнає, що закон не вирішує проблему алькогольної залежности, але сподівається на певний соціяльний ефект. Закон обмежить можливість підліткам купувати алькоголь. Директор Української асоціяції постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко зазначив, що обмеження можуть не зачепити так звані „наливайки“ – невеликі торговельні точки, де на розлив продають дешевий алькоголь. Ринок горілки тінізований на 50-80 відс. Жодні обмеження не поширюються на ці маленькі крамнички. Заборона продажу алькоголю вночі не допоможе зменшити його вживання населенням України, переконаний незалежний експерт ринку Ігор Товкач. „Ніякого впливу на зменшення пияцтва в Україні відбуватися не буде“, – переконаний він. (Радіо Свобода)

Літатимуть з Києва до Цюріха

КИЇВ. – Авіокомпанія „Swiss International Air Lines“, що входить до групи компаній „Lufthansa“, 26 березня відкрила реґулярне пряме авіосполучення між Києвом і Цюріхом (Швайцарія). Генеральний директор компанії в Україні Рене Койнзак під час відкриття на летовищі „Бориспіль“ прямого авіосполучення з Цюріхом, повідомив: „Ми відновлюємо лети з Києва до Цюріха. Це будуть реґулярні рейси, а не сезонні. Ми відкриваємо нові ворота до українського ринку. Через місто Цюріх українці можуть подорожувати по всьому світу“. Група „Lufthansa“ працює на ринку України близько 20 років і є другим перевізником за кількістю пасажирів в Україні. За словами Р. Койнзака, лети здійснюватимуться чотири рази на тиждень. („Укрінформ“)

Депутати не відвідують Раду

КИЇВ. – Всеукраїнська громадська організація „Комітет виборців України“ 27 березня повідомила, що у березні відбулося 15 пленарних засідань Верхоної Ради, на яких було проведено 399 голосувань. За цей час 51 народний депутат пропустив 90 відс. голосувань Верховної Ради, п’ятеро з яких не проголосували жодного разу. Серед депутатів, які не проголосували жодного разу за місяць: Дмитро Ярош, Євген Бакулін, В’ячеслав Константіновський (заявив про складання повноважень) та втікачі Олександер Онищенко і Сергій Клюєв. Семеро народних депутатів України не були офіційно зареєстровані на жодному пленарному засіданні Верховної Ради в лютому. („Укрінформ“)

Зріс продаж свіжих ягід 

КИЇВ. – За чотири роки Україна збільшила експорт культивованих ягід у 19 разів, причому експорт свіжих ягід зріс у 17 разів. Про це повідомив 26 березня економіст Андрій Ярмак. „У 2017 році Україна експортувала 34.5 тис. тонн свіжих та заморожених м’яких ягід, а за прогнозами у 2018 році ця цифра сягне 40 тис. тонн. Загальна вартість такого обсягу становить близько 66 млн. дол.“, – зазначив експерт. Втрата російського ринку заохотила українських фармерів шукати більш прибуткові місця. Зменшення доходів населення також змусило багатьох звернути увагу на ягідництво. Найбільше було вирощено садової полуниці, малини, смородини та чорниці садової або лохини. Найбільш стрімко зростає частка малини. („Укрінформ“)

Відновили спаленого тризуба 

ТЕРНОПІЛЬ. – 24 березня матір 19-літнього поляка, якого Служба безпеки України депортувала за спалення герба України у ресторані „Коза“, приїхала виправити вчинок сина. Про це повідомив власник ресторану Олег Макогін. Жінка встановила новий герб України на місце, де висів знищений її сином тризуб. 12 березня громадянин Польщі, який навчався в медичному університеті в Тернополі, перебуваючи у ресторані, зняв зі стіни герб та кинув його у камін. Наступного дня він сказав, що діяв під впливом алькоголю, каявся і вибачався. Випадок набув великого розголосу на тлі історичних суперечок між країнами на найвищому політичному рівні, а також атаками на українські та польські місця пам’яті на території обох держав. (ВВС)

Україна видалить дипломатів Росії

КИЇВ. – У відповідь на цинічну хемічну атаку в Солсбері (Велика Британія) Україна в координації з країнами Евросоюзу ухвалила рішення про видворення 13 російських дипломатів із тих небагатьох, що залишилися. Про це повідомив 26 березня Президент Петро Порошенко.  Він зауважив, що важливо не обмежуватися символічними жестами. „Наступний крок – збільшення ціни для Москви за вчинені міжнародні злочини, включно через посилення персональних, фінансових та економічних санкцій“, – підкреслив П. Порошенко. Уряд Великої Британії оголосив про депортацію 23 російських дипломатів і припинення контактів з Росією на високому рівні. 26 березня США та 14 европейських країн оголосили про вислання російських дипломатів. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.