30 березня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

Вимирають білі носороги

НАНЮКІ, Кенія. — Останній північний білий носоріг чоловічого роду на ім’я Судан помер 19 березня. Смерть 45-літнього Судана, якого привезли з Чехії до Кенії 2009 року, викликала тривогу серед природознавців, котрі вважають, що ця порода вимре. Залишилося ще два носороги жіночого роду. Вчені працюють над ще незавершеною технологією, яка б дозволила на штучне запліднення цих носорогів. Кошти такої процедури перевищують 9 млн. дол. Носороги перебувають під озброєною охороною, бо в Африці дуже поширене нелеґальне полювання на них за їхні прибуткові роги й шкiру. У 2013 році вимерла порода західніх чорних носорогів. Охоронці природи стараються зберегти ще дві породи носорогів, яким грозить вимирання: східніх чорних і південних білих. („National Geographic”)

Ватиканський чиновник зрезиґнував

ВАТИКАН. — Монсеньор Даріо Віґано, голова Ватиканського секретаріяту для комунікації, зрезиґнував зі свого посту 21 березня через скандал про листа від Папи-емерита Бенедикта ХVІ. Для відзначення п’ятої річниці Папи Франциска на Апостольскому престолі, Д. Віґано відчитав частину приватного листа Бенедикта під час публічного випуску Ватиканом 11-томної серії книг під заголовком „Теологія Папи Франциска”. Але Д. Віґано не відчитав цілого листа, бо хотів показати тяглість між обома папами. Тому він пропустив ті частини листа, де Бенедикт висловив застереження про одного з авторів книг, котрий був довголітнім критиком Бенедикта й св. Івана-Павла ІІ. Висилаючи засобам масової інформації (ЗМІ) копію листа, Д. Віґано прикрив критичні завваги Бенедикта при допомозі цифрової технології. Скандал виник тому, що коротко перед тим, у своєму річному зверненню до ЗМІ, Папа Франциск засудив „фальшиві новини” та навмисне викривлення інформації. ЗМІ виявили‚ що Бенедикт зазначив, що лист є „особистим” і „дискретним”. Папа Франциск номінував Д. Віґано на голову новоствореного секретаріяту у 2015 році. Тепер на його місце він тимчасово призначив його заступника монсеньора Лучіо Руїза, а Д. Віґано залишиться членом секретаріяту. („Associated Press”)

У Польщі критикували Росію

ВАРШАВА. — Міністер закордонних справ Польщі Яцек Чапутович звинуватив Росію у намаганні дестабілізувати Східню Европу. Виступаючи 21 березня з промовою в парляменті про напрямні закордонної політики на цей рік, Я. Чапутович сказав, що „Росія хоче переробити політичний порядок в Европі, котрий виник після 1989 року і приніс Польщі відновлення незалежности”. Він додав, що Росія намагається розпалити політичні поділи внутрі й між европейськими державами. Міністер підкреслив одначе, що незважаючи на деяку критику Брюселю, його уряд хоче бачити сильний Европейський Союз. („The Washington Post”)

США висловили підтримку Тайванові

ТАЙПЕЙ. — Зобов’язання США до Тайвану ніколи не було сильнішим‚ ніж тепер, і острів залишається надхненням для Індо-Тихоокеанського реґіону. Це підкреслив заступник Державного секретаря США Алекс Вонґ 21 березня під час виступу в столиці Тайвану. Він сказав це лише через день після того, як Президент Китаю Хі Ціньпінґ видав свою найсуворішу пересторогу про тайванський сепаратизм. Комуністичний Китай вважає Тайван своєю провінцією-ренеґатом, який буде „покараний історією” за будь-які намагання незалежности. На прийнятті‚ де була Президент Тайвану Цай Інґ-вен, А. Вонґ додав, що „Тайван не може далі бути несправедливо виключений з міжнародних форумів”. Тиждень раніше Президент США Дональд Трамп підписав закон, який заохочує США посилати високопосадовців на зустрічі з своїми тайванськими колеґами. Цай Інґ-вен, котра є членом Демократичої проґресивної партії, яка хоче самостійністи, висловила вдячність Д. Трампові і членам Конґресу‚ котрі підтримали цей законопроєкт. („Reuters”)

США видворили 60 російських дипломатів

ВАШІНҐТОН. — Адміністрація Президента Дональда Трампа 26 березня долучилася до інших країн, які видворили російських дипломатів за те, що Росія 4 березня в Англії отруїла нервово-паралітичною речовиною колишнього свого шпигуна Сергія Скрипаля і його доньку, котрі тепер перебувають у важкому стані. США заявили, що дали 60 російським дипломатом тиждень часу покинути країну. Також США закривають консульство Росії в Сієтлі, Вашінґтон. Понад 25 країн видворили понад 140 російських дипломатів, включно з 23-ма з Великобританії. Посол США до ООН Нікі Гейлі 27 березня скритикувала Росію за „дестабілізуючу поведінку по всьому світі, так як участь у звірствах в Сирії та нелеґальні дії в Україні”. („USA Today”)

Ветеран отримав найвищу почесть

ОЛІВ-ГИЛ, Кентакі. — Джек Бейкер‚ 98-літній житель маленького містечка Олів-Гил став одним з кількох ветеранів Другої світової війни‚ котрі отримали найвище військове відзначення Франції – Французький Леґіон Чести. Це відзначення рівняється до Медалі Чести США. Дж. Бейкер стояв струнко на сцені, отримуючи високу почесть, яку йому надав 21 березня Генеральний консул Франції в Чикаґо Ґійом Лякрой. Покликаний до війська під час війни, Дж. Бейкер ніколи не отримав початкового військового вишколу через бюрократичну помилку. Як член 1-ої армії США, він брав участь у важких боях на узбережжі Омага в північній Франції та був одним з перших вояків США‚ котрі визволяли Париж. Він був відзначений п’ятьма медалями Бронзової Зірки. „Ті що не повернулися є тими, хто заслужив на цю почесть”, – сказав Дж. Бейкер. Консул висловив подяку „йому і всім ветеранам, котрі допомогли моїй країні стати такою, якою вона є сьогодні – вільною, демократичною, незалежою державою”. Серед присутніх на церемонії був комендант 1-ої армії генерал-лейтенант Стіфен Твиті. („Fox News”)

Польща має нове державне свято

МАРКОВА, Польща. — У Польщі 24 березня відзначили нове державне свято, яке вшановує пам’ять тих поляків, котрі надали притулок і поміч євреям під час Голокосту. Головні церемонії відбулися у південному селі Маркова, де 1944 року німці розстріляли Йозефа Ульму, його вагітну дружину Вікторію, їх шестеро дітей та восьмеро євреїв‚ яких вони переховували. Прем’єр-міністер Матеуш Моравєцький сказав, що допомога євреям була „однією з найславнішх сторінок польської історії”.  („Associated Press”)

Чи треба було починати війну в Іраку?

ВАШІНҐТОН. — Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” 19 березня оприлюднив статистику про те, що думають американці через 15 років після початку бойових дій США в Іраку. 48 відс. респондентів сказали, що починати цю війну було помилкою, але 43 відс. вважало, що це було правильне рішення США. Поділ думок був по партійній лінії: 61 відс. республіканців та незалежних виборців‚ котрі схиляюються до республіканців‚ сказали‚ що вжиття військової сили було потрібне, але тільки 27 відс. демократів та незалежних виборців‚ котрі схиляються до них‚ висловилися позитивно про це. При кінці березня 2003 року, через кілька днів після початку війни в Іраку, 71 відс. американців підтримувало це рішення, а лише 22 відс. вважали його неправильним. (www.pewresearch.org)

Болівія апелює до Міжнародного суду

ГАҐА, Нідерлянди. — Болівія подала апеляцію 19 березня до Міжнародного суду справедливости у Газі, щоб суд наказав урядові Чіле приступити до переговорів для надання їй доступу до Тихого океану. Болівія є оточена сушею‚ відколи вона втратила своє узбережжя внаслідок війни з Чіле в 1879-1883 роках. Впродовж поколінь вона вимагає доступу до океану. Але Чіле арґументує, що кордон з Болівію було встановлено договором у 1904 році, і що немає жодних леґальних підстав відновлювати переговори. („Associated Press”)

Коментарі закриті.