30 квітня, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Арсенал підірвали з землі

БАЛАКЛІЯ, Харківська область. – Тимчасова спеціяльна комісія Верховної Ради з розслідування вибухів на складах боєприпасів у Балаклії 23 березня 2017 року підготувала свій перший звіт, у якому, зокрема, ставить під сумнів застосування безпілотників для підриву арсеналу, де було втрачено майна і боєприпасів на понад 12 млрд. грн. Про це 26 квітня повідомив голова фракції „Слуга народу” Давид Арахамія. Це був найпотужніший арсенал в Східній Европі. Експертиза встановила, що причиною одного з перших вибухів, з якого все почалося, був підрив спеціяльних зарядів, які заздалегідь були закладені в землю. Після гасіння пожежі на території арсеналу виявлено до 10 воронок, що свідчить про мінування. У день вибуху в районі Балаклії не було жодних літальних апаратів. („Укрінформ”)

 

„Слуги народу” розділені щодо Саакашвілі

КИЇВ. – 25 квітня народні депутати від партії „Слуга народу” під час засідання фракції не прийшли до єдности щодо підтримки кандидатури Михайла Саакашвілі на посаду Віцепрем’єр-міністра. Фракція розділилась навпіл. Зокрема, гостро виступив голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, реґіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко. Остаточного рішення не прийнято, вирішили продовжити спілкування. На засіданні було дві третини депутатів, тож у претендента на посаду є шанс переконати ще одну третину і тоді фракція дасть голоси за нього. („Укрінформ”)

 

Звільнено голів митниці, податкової служби

КИЇВ. – 24 квітня Кабінет Міністрів опублікував постанови про звільнення голови Державної митної служби (ДМС) Максима Нефьодова та голови Державної податкової служби (ДПС) Сергія Верланова. Також опубліковане розпорядження про призначення виконувачами обов’язків голови Митної служби керівника одного з департаментів ДМС Ігоря Муратова та голови Податкової служби Михайла Тітарчука, заступника голови ДПС. Звільнено заступників голови ДМС Роберта Зелді, Сергія Петухова, Дениса Шендрика; заступника голови ДПС Дмитра Венцковського. Міністер фінансів України Сергій Марченко заявив, що звільнені втратили довіру людей і мали піти. („Укрінформ”)

 

Виробники перекрили автомобільний міст

ХЕРСОН. – 26 квітня на акцію протесту на Антонівському (Херсонському) автомобільному мосту через Дніпро біля Херсона вийшли сільські виробники, які перекрили рух на дорозі. Близько 200 осіб влаштували акцію протесту проти закриття ринків на території области і держави, бо їм немає куди збувати продукцію. Учасники акції ходять по пішохідному переходу безперервно, перешкоджаючи руху транспорту. Забезпечення охорони публічного порядку здійснюють 70 працівників поліції. Наразі на Херсонщині працює лише найбільший на півдні України гуртовий овочевий ринок у Великих Копанях. („Укрінформ”)

 

Показали Великодні листівки діяспори

КИЇВ. – Центральний державний архів зарубіжної україніки 24 квітня показав на своїй інтернет-сторінці Великодні привітання, якими обмінювалися закордонні українці у 1945-1993 роках. Представлена добірка з 15 привітань провідників Української Автокефальної Православної Церкви за кордоном, обкладинки святкових чисел українських періодичних видань Австралії, Канади, Німеччини, США, Франції, мініятюрні твори мистецтва українських художників-авторів великодніх листівок. Серед них Микола Анастазієвський, Микола Антохій, Леонід Денисенко, Вадим Доброліж, Василь Залуцький, Григорій Радченко. („Укрін­форм”)

 

Україна відновлює евакуацію

КИЇВ. – 26 квітня Міністерство інфраструктури України оголосило відновлення спеціяльних рейсів до України з різних країн світу, але лише за умови обов’язкової обсервації протягом 14 днів після повернення у спеціялізованих закладах або вдома, дотримуючись режиму самоізоляції. Плянуються авіорейси з міст Маямі, Гельсінкі, Неаполь, Стокгольм, Єреван, Париж, Ніцца, Софія, Ларнака, Тель-Авів, Амстердам, Дюсельдорф, Цюрих, Лісбона, Женева, Дубай, Франкфурт, Прага, Мілян, Торонто, Осло, Аліканте, Ер-Ріяд, Банґкок, Пхукет, Балі. („Укрінформ”)

 

Пенсіонери отримують допомогу

КИЇВ. – 24 квітня українські пенсіонери почали отримувати по 1,000 грн. допомоги з ініціятиви Президента Володимира Зеленського, який він ініціював для підтримки малозабезпечених літніх людей під час карантини. Більшість пенсіонерів уже одержала гроші на банківську картку, а решті „Укрпошта” почала доставку виплат додому. (Прес-служба Президента України)

 

Школа перейшла на дистанційні лекції

КИЇВ. – Проєкт „Всеукраїнська школа онлайн” за три тижні трансляції продемонстрував 545 шкільних лекцій. Лише на каналі Міністерства освіти і науки України заняття вже переглянули 7.1 млн. разів. В етері українських телеканалів лекції побачили майже 12.5 млн. українців. Найпопулярнішим предметом „Всеукраїнської школи онлайн” залишається англійська мова. Також глядачі цікавляться математикою та українською мовою. Відео першої „руханки” набрало понад 348 тис. переглядів. Згідно з даними соціологічного дослідження, яке соціологічна група „Рейтинґ” проводила 10-12 квітня, більшість українців позитивно оцінюють запуск „Всеукраїнської школи онлайн”. Лекції транслюватимуться щонайменше до завершення карантини. (Прес-служба Президента України)

 

Бунт у слідчому ізоляторі

ЧЕРНІВЦІ. – У чернівецькому слідчому ізоляторі 25 квітня стався бунт проти дій адміністрації установи, яка помістила до камери підозрюваного з підтвердженим випадком коронавірусу. Про це повідомила уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова, яка взяла ситуацію під контролю. Внаслідок події в’язні завдали собі численних поранень, а хворого ув’язненого тримають в окремій камері. До сімох ув’язнених застосували фізичну силу, а на одного одягнули кайданки. Зараз в ізоляторі триває службова перевірка. (BBC)

 

Експедиція дійшла до Антарктики

КИЇВ. – 21 квітня Українська антарктична експедиція нарешті перетнула протоку Дрейка й дісталася станції „Академік Вернадський”. Через карантину і коронавірус цьогорічна дорога полярників тривала понад місяць – з 16 березня. На судні разом з експедицією – вантаж для наступної зимівлі. Після цього додому вирушить попередня 24-та українська експедиція, яка вже провела в Антарктиці більше року, а також сезонний загін науковців, які працюють на станції кілька місяців. (Національний антарктичний науковий центр)

 

Учнів вчитимуть українською мовою

КИЇВ. – З наступного навчального року для учнів п’ятої і вищих кляс 80 відс. програми має бути тільки українською мовою, 25 квітня повідомила виконувачка обов’язків Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій. В Україні у 190 школах навчання відбувалося російською мовою. Восени 2017 року набрав чинности новий український закон про освіту. Норма закону щодо державної мови освіти викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном. У липні 2019 року Конституційний суд України визнав конституційною мовну статтю закону „Про освіту”. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.