30 квітня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Чи безробіття оплачується?

НЮ-ЙОРК.– Газета „Вол Стріт Джорнал” 28 квітня надрукувала аналізу економічної ситуації в країні, особливо серед осіб, котрі втратили працю через коронавірус і мусіли податися на компенсацію від уряду за безробіття. Приблизно половина всіх працівників у США зароблять більше через таку компенсацію, ніж вони заробляли перед тим, заки ця пандемія завдала важкого удару економіці країни. Причиною цього є закони для стимулювання економіки, які Конґрес ухвалив, а Президент Дональд Трамп підписав у березні. Ці закони дозволяють безробітним отримувати 600 дол. тижнево федеральної компенсації за безробіття аж до кінця липня. Це є в додатку до нормальної компенсації від штатів, яка становить 378 дол. тижнево. Статистика Департаменту праці за перший квартал цього року вказує, що половина працівників (на повний час) заробляли не більше, ніж 957 дол. тижнево. Це означає, що низькооплачувані працівники не будуть поспішати з поверненням до праці до серпня. („The Wall Street Journal”)

 

Зменшується використання електроенерґії

НЮ-ЙОРК.– Пандемія коронавірусу змінила потік електроенерґії у США. Закриті бюра, підприємства, школи та інші установи не потребуть так багато електрики як перед тим, хоча збільшилося використання електрики в приватних домах. Згідно зі статистикою лондонської компанії „S&P Global Platts”, яка надає новини про енерґію та орієнтовні ціни на товарних ринках по світі, від часу спалаху пандемії до 19 квітня щоденний попит на електрику в штаті Ню-Йорк зменшився на 9 відс., в реґіоні Нової Англії на 3-5 відс., в середньоатлантійських штатах на 5-7 відс., в Тексасі на 2 відс., а в Каліфорнії та Вашінґ­тоні на 10 відс. Аналітики вважають, що традиційні електростанції легше достосуються до нових обставин, ніж ті, які покладаються на соняшну чи вітрову енерґію. („The Washington Post”)

 

Трамп і Путін видали спільну заяву

ВАШІНҐТОН.– Президент США Дональд Трамп і Президент Росії Володимир Путін 25 квітня видали спільну заяву з нагоди 75-річчя зустрічі американських і радянських військ при кінці Другої світової війни у їхній ході до перемоги над нацистською Німеччиною. Газета „Вол Стріт Джорнал” написала, що рішення видати таку заяву викликало дебати в Білому Дому, бо деякі члени президентської адміністрації попереджували, що це підриватиме суворе настановлення США до Москви в інших ділянках, особливо щодо втручання Росії в Україні та Сирії, поширення Росією дезінформації про пандемію коронавірусу та її втручання у виборчі кампанії США. Остання спільна заява про цю історичну подію 1945 року була в 2010 році, коли адміністрація Президента Барака Обами шукала покращення відносин з Москвою. Сенатський комітет в справах розвідки 21 квітня видав двопартійний звіт, погоджуючись з оцінками розвідувальних кіл США з 2017 року, що Росія провадила дезінформаційну кампанію рік раніше на користь тодішнього кандидата у президенти Д. Трампа. Розвідувальні чинники США 20 лютого перестерегли законодавців, що Росія намагається сіяти розбрат в цьогорічній президентській кампанії. („Reuters”)

 

Чемпіонат з жіночого футболу відклали

НЙОН, Швайцарія.– Чемпіонат Европи з футболу серед жінок відбувається щочотири року. З уваги на спалах коронавірусу Спілка Европейських Футбольних Асоціяцій (УЕФА) 23 квітня вирішила перенести фінальний турнір Евро-2021 на 2022 рік. Турнір відбудеться 6-31 липня в Англії. УЕФА має намір використовувати ті ж міста, як плянувалось раніше. „Перенесенням на наступний рік ми забезпечуємо, що наше головне жіноче змагання буде єдиним великим футбольним турніром літа”, – заявив президент УЕФА Олександер Чеферін. Чоловічий чемпіонат Европи та Олімпійські Ігри в Токіо, які мали відбутись в цьому році, раніше також були перенесені на рік вперед. Світова Організація Здоров’я 22 квітня порадила УЕФА скасувати усі міжнародні футбольні турніри до кінця 2021 року. („espresso.tv”)

 

Китай приховував пандемію

ОТАВА.– Група міжнародних фахівців і політиків різко скритикувала уряд Китаю у відкритому листі за його приховування і невміле користування даними про пандемію коронавірусу. Лист був оприлюднений 14 квітня на веб-сторінці канадського Інституту ім. МекДональда-Лаврієра, відомого аналітичного центру публічної політики. Понад 100 фахівців, академіків і законодавців піписали цей лист, в якому сказано, що походження ґльобальної пандемії „є приховуване властями Китайської комуністичної партії” (КПП). У листі далі пишеться: „Ми ніколи не повинні забути, що чорнобильський момент Китаю був самозаподіяною раною. ККП примусила замовкнути китайських лікарів, котрі хотіли перестерегти професіоналістів у ділянці здоров’я під час ранньої стадії спалаху”. Відтак автори вичисляють як критики ККП позникали або мусіли замовкнути. Вони пишуть: „Ґльобальна пандемія примушує всіх протистояти невигідній правді: через політизування всіх аспектів життя, включно з людським здоров’ям, дальша однопартійна влада в Китаї загрожує всім… Ми повинні звертати більше уваги на голоси „неофіційного” Китаю”. („Newsweek”)

 

Сумніваються у вірогідності даних

ГАРІСБУРҐ, Пенсильванія.– Коли число випадків коронавірусу в Пенсильванії двічі зросло в одному тижні, це викликало сумніви. Виявилось, що Департамент здоров’я не узгіднює свої числа з коронерами. Внаслідок цього 23 квітня зменшено число смертей на 200 осіб. Відтепер урядовці подaватимуть два окремі числа смертей на коронавірус: „підтверджених” і „правдоподібних”. („The Philadelphia Inquirer”)

 

Демократи вимагають допомоги студентам

ВАШІНҐТОН.– Демократичні сенатори Майкл Бенет з Кольорадо і Баб Менендез з Ню-Джерзі 27 квітня вислали листа до Секретаря освіти Бетсі ДеВос, вимагаючи, щоб вона відкликала свою заборону надавати фінансову допомогу нелеґальним студентам. Адміністрація Дональда Трампа видала інструкції коледжам, як вживати 6 млрд. дол. федеральних ґрентів, які Конґрес схвалив на допомогу студентам, щоб покриватти їхні неочікувані видатки під час коронавірусу. Але 21 квітня Б. ДеВос видала коледжам додаткові напрямні, які забороняють цю допомогу для більшости міжнародних студентів і всіх студентів, котрі нелеґально перебувають у США. В країні є понад 1 млн. міжнародних студентів і понад 400 тис., які прибули до США нелеґально. Деякі університети відмовилися від цих фондів, протестуючи проти обмежень. Прінстонський університет оголосив 22 квітня, що він відмовляється від 2.4 млн. дол. допомоги через цю політику. Гарвардський університет відмовився від 8.7 млн. дол. допомоги. Департамент освіти сказав, що ці напрямні є згідні з федеральним законом, який „вказує, що ця допомога – яка є уфундована платниками податків – має бути призначена громадянам США, і це постійно підкреслюється в законі”. („Associated Press”, „Politico”)

 

Абас перестерігає проти анексії

РАМАЛАГ, Західній Берег.– Президент Палестини Магмуд Абас сказав, що вважатиме угоди з Ізраїлем і США „цілком відкликаними”, якщо Ізраїль анексує землю на окупованому Західньому Березі. Виступаючи на телебаченні 22 квітня, М. Абас сказав: „Ми поінформували відповідні міжнародні сторони, включно з американським та ізраїльським урядами, що ми не стоятимемо заковані, якщо Ізраїль оголосить анексію якоїнебудь частини нашої землі”. („Reuters”)

 

Росія і Катар заперечили звинувачення

МОСКВА.– Росія та Катар 8 квітня відкинули нові звинувачення у виплаті мільйонів долярів хабарів за отримання прав на проведення чемпіонатів світу з футболу. У 2014 році комітет з етики ФІФА встановив, що Росія та інші кандидати, включно з Катаром, порушили правила подання заявок, але ці порушення не вплинули на результати. Федеральна прокуратура США 6 квітня звинуватила колишніх футбольних урядовців з кількох країн в отриманні хабарів від Росії і Катару. Ці країни отримали право проведення чемпіонатів світу в 2018 і 2022 роках. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.