30 квітня, 2020

Дмитро Кулеба наполягає на доставці „чорних скриньок” збитого в Ірані літака

Київ. – Міністeр закордонних справ України Дмитро Кулеба 27 квітня провів телефонну розмову з іранським колеґою Мохаммадом Джава­дом Заріфом про розслідування збиття літака Міжнародних авіаліній України рейсу PS752 та виплату компенсацій родинам жертв.

Глава МЗС підкреслив, що наполягає на доставці, відповідно до Чиказь­кої конвенції, бортових самописців до України, з подальшим рішенням щодо місця їх розшифрування та дослідження з участю країн, громадяни яких загинули внаслідок трагедії.

Міністeр закордонних справ Ірану зауважив, що заява одного з іранських депутатів, яка раніше збурила громадську думку в Україні, не відповідає дійсності та офіційній позиції Ірану і вже отримала відповідну правову оцінку. Він також нагадав, що ряд осіб вже були затримані у ході розслідування.

М. Дж. Заріф запевнив Д. Кулебу, що Іран прагне якнайшвидше розслідувати трагедію, з’ясувати всі її обс­тавини, встановити винних у тому, що сталося, і притягнути їх до відповідальности.

Д. Кулеба зауважив, що Україна налаштована на подальший діялог із метою з’ясування всіх обставин трагедії, притягнення винних до відповідальности та виплати належних компенсацій рідним та близьким жертв катастрофи.

Пасажирський літак Boeing 737-800NG авіакомпанії Міжнародні авіалінії України був збитий невдовзі після вильоту з Тегерану 8 січня. Всі 176 людей, які були на борту, 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу, загинули.

16 квітня минуло 100 днів з дня авіакатастрофи, яка забрала життя громадян семи країн. Міністри закордонних справ цих країн виступили зі спільною заявою. Перед цим з’яви­лися повідомлення, що Україна може обговорювати з Іраном меморандум щодо виплати компенсацій і надання доступу до бортових самописців в обмін на відмову родичів загиблих від позовів.

11 березня посол України в Канаді Андрій Шевченко повідомив, що влада Ірану погодилася передати Україні бортові самописці. Проте після того інформації про передачу Україні ,,чорних скриньок” не було.

 

Міністерство закордонних справ України, Радіо Свобода

Коментарі закриті.