30 січня, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Мережко обраний віцепрезидентом ПАРЕ

СТРАСБУРҐ. – Зимова сесія Парляментської Асамб­леї Ради Европи (ПАРЕ) розпочалася 27 січня. У сесії бере участь нова українська делеґація, яка пропустила осінні засідання на знак протесту проти повернення Росії до ПАРЕ. Депутат Верховної Ради від владної партії „Слуга народу“ Олександр Мережко обраний віцепрезидентом ПАРЕ. Він – доктор юридичних наук, відомий вчений та фахівець у галузі міжнародного права, голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарляментського співробітництва‚ має досвід викладання у США, Польщі, Індії, Азербайджані та Вірменії. (Радіо Свобода)

 

Обкрадали залізничний транспорт

ЗАПОРІЖЖЯ. – 27 січня Служба безпеки України викрила діяльність злочинної групи, яка підозрюється у розкраданні майна одного з державних підприємств Запоріжжя. Посадовці за попередньою домовленістю з комерційної структурою організували незаконний демонтаж і вивіз устаткування та обладнання державного підприємства‚ якому завдано збитки в особливо великих розмірах. Правоохоронці затримали чотирьох членів групи під час спроби вивезти з підприємства 16 вагонних колісних пар та чотири вагонних автозчепних пристрої на загальну суму майже 2.5 млн. грн.  („Укрінформ“)

 

Новий Посол Куби в Києві

КИЇВ. – 23 січня новий Посол Куби в Україні Ната­ча Діаз Аґілера офіційно заступила на посаду в Києві й передала копії вірчих грамот заступникові Міністра закордонних справ України Сергію Кислиці. С. Кислиця висловив сподівання на зміну позиції Куби в питанні підтримки територіяльної цілісности та суверенітету України. Куба неодноразово голосувала проти резолюцій ООН, які засуджують аґресію Росії проти України, зокрема дії Кремля в анексованому Криму. (Міністерство закордонних справ)

 

Суд змінив запобіжний захід

КИЇВ. – 24 січня Печерський районний суд Києва частково задовольнив клопотання сторони захисту й ухвалив рішення змінити запобіжний захід фігурантці справи про вбивство журналіста Павла Шеремета Яні Дугарь на нічний домашній арешт. За словами свідків, Я. Дугарь 16-18 липня 2016 року перебувала у 66-му військовому шпиталі, у місті Покровськ, Донецької области. Журналіст „Української правди“ П. Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Нині серед підозрюваних у причетності до його вбивства – сержант Сил спеціяльних операцій Андрій Антоненко, військовий медик Я. Дугарь та добровольчиня Юлія Кузьменко. За висновками поліції, Я. Дугарь за кілька днів до вбивства фотографувала розташування камер спостереження на місці, де вибухнула машина П. Шеремета. (Радіо Свобода)

 

Порошенко прибув на допит

КИЇВ. – 24 січня п’ятий Президент України та народний депутат від „Европейської солідарности“ Петро Порошенко прийшов на допит до Державного бюра розслідувань у справі про підписання Мінських домовленостей за часів його президентства. 10 грудня 2019 року в Державному бюро розслідувань підтвердили відкриття кримінального провадження за фактом можливого скоєння державної зради П. Порошенком під час підписання Мінських угод про вреґулювання ситуації на Донбасі у 2015 році. Станом на 20 листопада 2019 року таких проваджень було 13. (Радіо Свобода)

 

Підприємці отримають кредити

КИЇВ. – Кабінет міністрів 24 січня ухвалив постанову, згідно з якою програма „Доступні кредити для мікро- та малого бізнесу“ діятиме з  1 лютого. Програма державної підтримки мікро- та малого бізнесу дозволить учасникам отримати до 1.5 млн. грн. доступного кредиту під 5, 7 або 9 відс. для створення або розширення власного підприємництва. Також передбачено низку інструментів для забезпечення доступности кредитів. („Укрінформ“)

 

В Україні живе понад 37 млн. людей

КИЇВ. – Населення України становить 37 млн. 289 тис. осіб, повідомив Міністер Кабінету міністрів Дмитро Дубілет, презентуючи результати електронного перепису станом на 1 грудня 2019 року. Серед них – 20.01 млн. жінок та 17.28 млн. чоловіків. Дітей віком до 14 років в Україні 5.7 млн., людей у віці від 15 до 24 років – 3.5 млн., від 25 до 54 років – 16.4 млн., від 55 до 64 років – 5.2 млн., від 65 років і старшi – 6.2 млн. У Києві мешкає 3.7 млн. людей. Дані перепису не враховують інформацію з окупованого Криму та окупованих частин Донецької й Луганської областей. (Радіо Свобода)

 

Затримали причетних до вбивства Гандзюк

ХЕРСОН. – Співробітники Служби безпеки Ук­­раї­ни, Генеральної прокуратури та поліції 24 січня затримали Ігоря Павловського, колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука, якого підозрівають у керівницт­ві злочинною організацією та причетності до загибелі активістки Катерини Гандзюк. 31 липня 2018 року на херсонську активістку К. Гандзюк скоїли напад, обливши літ­ром концентро­ваної сірчаної кислоти. У Бол­гарії затримали Олексія Москаленка (Левіна), який розшукував­ся за підозрою у причетності до нападу на ак­ти­вістку. Проведено 35 обшу­ків, зокрема, у голови Херсонської обласної ради Владислава Ман­гера та колишнього голови обласної адміністрації  Андрія Гордєєва. (BBC)

 

Діє штаб захисту від коронавірусу

КИЇВ. – 24 січня Уряд затвердив плян дій щодо запобігання потрапляння на територію України коронавірусу, який поширюється світом.  У Міністерстві охорони здоров’я створено оперативний штаб. Наразі жодних підстав для занепокоєння в Україні немає. Повідомлено про три підозри на коронавірусну інфекцію в Україні. Два випадки не підтвердились. За результатами лябораторного дослідження у цих випадках підтверджено грипу. Діягноза третього випадку триває. Проведена координаційна нарада з усіма службами, які забезпечують контролю при перетині кордону для того, щоб вірус не потрапив на територію України. („Укрінформ“).

 

Презентували фільм про анексію Криму

ЗАПОРІЖЖЯ. – У кіноконцертній залі ім. Олек­сандра Довженка у Запоріжжі 21 січня відбув­ся показ документальної стрічки „Крим.Неско­рений” проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії. Як передає кореспондент Радіо Свободи, вхід на показ був вільним: долучитися до перегляду могли всі охочі. „Тема Криму відійшла у нас на другий, а місцями і третій плян. Але ми маємо пам’ятати, що Крим – це Україна. Це злочин Російської Федерації – безпосередня анексія нашої території. Ми маємо постійно підіймати це наверх, постійно ставити це питання на перший плян так само, що Донбас – це Україна, що ми воюємо з Російською Федерацією. Тобто це був їх перший злочин, і не маємо про це забувати”, – розповів ініціятор і організатор показу у Запоріжжі, ветеран війни на Донбасі В’ячеслав Зайцев. 21 січня показ фільму „Крим.Нескорений” також відбувся у 20 запорізьких школах. Пляну­ється, що впродовж місця фільм покажуть у всіх школах Запоріжжя. У кіноконцертній залі ім. Довженка також пройшло обговорення документального фільму з глядачами. Своїми спогадами та враженнями поділися присутні у залі вимушені переселенці з Криму. „Спогади дуже важкі. Шість років буде окупації у лютому. І я сподівалася, що перестану через це плакати, але все одно боляче, тяжко, важко. Ці спогади нахлинули. Але живемо далі. Треба нагадувати про Крим. Я дуже рада, що Слава поїхав з цими фільмами по школах, бо дітям теж треба про це казати, щоб вони розуміли, бо на сьогоднішній день в школах Запоріжжя іноді так ідеї „руського миру” ще проскакують”, – поділилася своїми враженнями присутня на показі фільму кримчанка Наталя. Фільм „Крим. Нескорений” підготували до другої річниці анексії півострова Росією. Свідки подій розповіли, як частина жителів півострова протестувала проти анексії. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.