20 липня, 2018

Трамп змарнував нагоду притягнути Путіна до відповідальности

Через кілька днів після винесення рішення проти 12 російських шпигунів, які втручались в американські президентські вибори, Президент США Дональд Трамп зустрівся з Президентом Росії Володимиром Путіном в Гельсінкі. „Голос Америки“ наводить п’ять моментів, коли він міг притягнути В. Путіна до відповідальности, але не зробив цього.

На початку прес-конференції Д. Трамп зробив невпевнену заяву, що він „безпосередньо звертався до В. Путіна з питанням про втручання Росії у вибори США „під час зустрічі політиків віч-на-віч“. „Президент Путін хоче сприяти вирішенню цього питання, бо воно його турбує“‚ – заявив Д. Трамп. Здається, президент США мав на увазі пропозицію В. Путіна надати Вашінґтонові російських фахівців на допомогу у розслідуванні втручання Росії у президентські вибори в США. Так чи інакше, Д. Трамп не засудив В. Путіна за його втручання в американську виборчу систему.

На запитання кореспондента аґентства „Reuters“, чи засуджує Д. Трамп Росію за будь-що, президент США дав довгу і ухильну відповідь: „Відчуваю, що і Росія, і США робили помилки. Вважаю, що розслідування російського втручання – катастрофа для нашої країни. Я думаю, що США були дурні. Думаю, ми всі були дурними. Ми повинні були мати цей діялог давно, до того як я став президентом. Ми всі в цьому винні. Думаю, зараз США йдуть вперед разом із Росією“.

Репортер спитав В. Путіна, чому американці мають йому повірити в те, що Росія не втручалась у президентські вибори США в 2016 році. Замість В. Путіна відповів американський президент. Спочатку Д. Трамп заявив, що він виграв на президентських перегонах „зі значною перевагою“. „Це була добра битва. Ми зробили чудову роботу“‚ – сказав Д. Трамп. Після цього він почав спростовувати допомогу росіян в його перемозі на виборах. „Я не знав президента. Ні з ким не було змови. Кожного разу, коли ми чуємо про цих 12, або 14 – це ні про що не говорить, більше того, вони визнали, що ці звинувачені не мали зв’язків з моєю кампанією“. 

На запитання, чи вірить Д. Трамп більше заявам В. Путіна, що відкидають втручання в американські вибори, чи доказам американської розвідки, Президент США згадав про одну з теорій втручання демократів в розслідування: „Чи дивується хтось, що співробітники Федерального Бюра Розслідувань покинули бюро Національного комітету демократів? Мені це було цікаво. Президент Путін сказав, що Росія не втручалась. І я скажу це. Не бачу причин, чому Росія мала б втручатися“. [17 липня Д. Трамп спростував, що він хотів сказати „Не бачу причин, чому Росія не мала б втручатись.“ – ред.]

На запитання репортера, чи має російський уряд будь-який компромат на Президента Д. Трампа чи його сім’ю, В. Путін сказав, що навіть не знав, що Д. Трамп перебував у Москві на конкурсі „Міс Всесвіт“ у 2013 році. Після цього президент США скористався можливістю ще раз засудити розслідування Роберта Мюллера: „Якби якийсь компромат існував, то про нього вже давно було б відомо. Це розслідування – ганьба для нашої країни. І загалом схоже на полювання на відьом“.

Відповідаючи на запитання журналіста „Reuters“ про Крим, Президент Росії заявив, що Д. Трамп дотримується своєї позиції стосовно півострова і не визнає його російським.

„Він називає анексію Криму незаконною. Наша думка з цього питання відрізняється. Ми провели референдум у відповідності до Статуту ООН та міжнародного законодавства“, – заявив В. Путін.

Коментарі закриті.