29 червня, 2018

„Свобода“ стала організатором громади

У вересні  найстарша у світі українська  газета, що виходить безперервно з 1893 року‚ відзначатиме своє 125-річчя. З першого числа газета була покликана стати організатором української громади у США i виконала цю місію.  В останні роки ХІХ ст. численні українці з західних українських теренів поїхали до Америки в пошуках заробітку. На шахтах‚ металюрґійних заводах‚ будовах  життя заробітчан було важким‚ часто траплялися трагічні випадки. У 1889 році до Америки приїхав волиняк о. Григорій Грушка‚ який узявся за об’єднання українців на засадах взаємодопомоги. Спершу він видав єдине число газети „Новий світ“‚ а далі заснував „Свободу“‚ завдяки якій вдалося у 1894 році утворити Український Народний Союз.  

Газета спершу виходила раз на два тижні‚ згодом стал щоденною.  „Свобода“ з самих початків стояла виразно на українських національних позиціях, поборювала москвофільство, широко висвітлювала українське життя на еміґрації і в Україні. Авторами були Михайло Грушевський, В’ячеслав Липинський, Симон Петлюра, Іван Франко, Панас Мирний, Михайло Коцюбинський та інші відомі особи. Газета відіграла видатну ролю в поширенні національної свідомости серед українців у США і в їх організації, була головним ініціятором створення центральної української репрезентації, почавши від Американської Руської Народної Ради у 1914 році до Українського Конґресового Комітету Америки у 1940 році, підтримувала акції на допомогу Україні і в обороні українців, переслідуваних окупаційними режимами.

При „Свободі“ виходили додатки еміґраційних молодіжних, культурних і громадських організацій‚ серії популярних книжечок, просвітні листки‚  журнали для дітей. На сторінках „Свободи“ народилася у 1933 році газета „The Ukrainian Weekly“. Тривалий час „Свобода“ обслуговувала українців у Канаді та Бразилії‚ дотепер її читають на усіх континентах. Також редакція „Свободи“ готує щорічний „Альманах Українського Народного Союзу“. Історію газети дослідив у книзі „Вільне слово американської України“ редактор Петро Часто.

Визнання „Свободи“ у світі засвідчили вітання 15 вересня 1963 року від Президента США Джона Кеннеді‚ інших урядовців США‚ пізніші нагородження в Україні редакторів тижневика.  

Своє 125-річчя „Свобода“ зустрічає на випрацьованій впродовж  десятиріч позиції практичного організатора громади‚ спрямовуючи її увагу та зусилля на провідні проблеми життя. громадського розвитку‚ єднання українців світу з їхньою батьківщиною та надання всебічної допомоги Україні у нелегкі часи її державного становлення і війни з Росією. Сила газети полягає у надійних зв’язках її редакції з численними читачами‚ яких стає усе більше також в Інтернеті. Редакція має надію‚ що вересневе свято газети стане пам’ятною подією також для усіх друзів тижневика-ветерана.

Коментарі закриті.