12 грудня, 2019

Росія має відшкодувати збитки

21 листопада в Палаці правосуддя (Гаґа, Королівство Нідерлянди) відбулись процедурні слухання Арбітражного трибуналу, утвореного згідно з Конвенцією ООН з морського права, у справі щодо імунітету трьох українських військових кораблів та 24 членів їхніх залог. Україну представляла тодішня заступниця Міністра закордонних справ з питань европейської інтеґрації Олена Зеркаль. Вона заявила, що Росія порушила основний принцип, закріплений в Конвенції та звичаєвому міжнародному праві, відповідно до якого військові кораблі та інші військово-морські судна користуються абсолютним імунітетом. Такі дії були засуджені Генеральною Асамблеєю ООН, Европейським Парляментом, Парляментською Асамблеєю Ради Европи та різними державами.

1 квітня цього року Україна розпочала арбітражне провадження відповідно до Конвенції ООН з морського права. 25 травня Міжнародний трибунал з морського права наказав Росії негайно звільнити українські військово-морські судна та 24 затриманих українських моряків. Росія не виконала наказ Трибуналу й тримала моряків ще чотири місяці. Майже через рік Росія звільнила кораблі, але вилучила з суден зброю, комунікаційне обладнання, документи та інше. (Це нагадує передання Росією кораблів України з анексованого Криму у 2014 році, коли з них  було зняте все, що мало хоч якусь цінність. Великий десантний корабель „Костянтин Ольшанський“ Росія залишила, як пояснила російська сторона, до закінчення бойових дій на Донбасі. Згодом росіяни використовували ці судна як кораблі-донори запасних частин.)

Міністерство закордонних справ України заявило, що Росія продовжує заперечувати імунітет членів залог і продовжує їх кримінальне переслідування за ті дії, які вони здійснювали під час перебування на борту українських суден, продовжує відмовлятись від повернення в Україну комунікаційної техніки, яка потребує захисту, та інших матеріялів, вилучених із суден.

Моряків передали Україні не за рішенням Трибуналу, а в рамках обміну утримуваними. При цьому Росія відпустила моряків формально під „особисте зобов’язання“ за першим викликом з’явитися до Росії на суд над ними у справі, яку в Росії так і не закрили.

У Відні на Форумі щодо співробітництва у галузі безпеки Організації Безпеки і Співробітництва у Европі було продемонстровано, в якому стані Росія повернула Україні незаконно захоплені українські кораблі. Заступник Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський заявив, що технічний стан озброєння і кораблів в цілому такі, що їх неможливо використовувати за призначенням. Росіяни, які повернули українські кораблі, завдали збитків приблизно в 55.5 млн. грн. Точна сума збитку буде названа після комплексного розслідування та огляду суден на заводі.

Росія має відшкодувати збитки, завдані Україні, припинити судове переслідування залог. У цих вимогах закордонне українство, його організації повинні підтримати Україну.

Коментарі закриті.