19 грудня, 2019

Пригадаємо минуле Подолу

Будинок шевського цеху.

Був час, коли київський Поділ був окремим середньовічним містом. Саме Києво-Поділ наприкінці ХІV ст. був увінчаний величним дерев’яним замком, де засідали воєводи. Наприкінці XV ст. Києво-Поділ отримав Маґдебурзьке право. Саме тут були ринки, відбувались ярмарки, діяв перший вищий навчальний заклад України – Києво-Могилянська колеґія. У XVI-XVII ст. тут діяли 16-28 ремісничих цехів.

До сьогодення зберіглися назви урочищ, пов’язаних з ремісничою діяльністю – Гончарі, Кожум’яки, Дігтярі. Серед найбільших були –шевський, столярний, гончарний цехи. Всі цехи були в підпорядкуванні маґістратові. Кожний цех мав свій будинок. У середині XVIII ст. на Подолі мешкало 20 тис. жителів. У цей же час тут існувало понад 2,140 дворів.

Ще донедавна на Притисько-Микільській вулиці стояв будинок шевського цеху, споруджений в середині XVIII ст. Це була єдина у Києві унікальна споруда епохи цехових братств. Тут відбувались  збори братчиків, їхні суди, урочисті церемоніяли. Ймовірно, тут діяла цехова школа.

Через 100 років після спорудження, цей будинок належав вже парафіяльному училищеві. Потім тут розташовувався Київський постійний театр, а в радянські часи це був житловий будинок. До 1830-их років цей будинок зберігав барочні форми архітектури. Торцеві фасади завершувались фронтонами з заломами та ліпленнями, вікна оздоблювались лиштвами, фасади членувалися пілястрами. Після кількох перебудов будинок отримав три поверхи і його об’єднали з будинком київського війта Семена Рибальського, який стояв по сусідству.

Обидві споруди були цінними прикладами архітектури XVIII ст.  У 1984 році під керівництвом архітектора-реставратора Віталія Отченашка було складено проєкт реставрації обох будинків. На превеликий жаль, цьому проєктові не пощастило. Під час реконструкції протезного заводу, що розміщується по сусідству, ці будинки немовби заважали проїздові на будівельний майданчик і були знесені у 1990-их роках. До речі, у такий саме спосіб зникла середньовічна кам’яниця у дворі Подільського центрального гастроному при його реконструкції.

На сьогодні залишились підвали від будинку шевського цеху і будинку київського війта С. Рибальського. Справедливо було б примусити ту організацію, яка зруйнувала будинки, їх відновити.

Ню-Йорк

Коментарі закриті.