26 червня, 2019

Посланців Росії вигнали з Грузії

Грузини штурмують парлямент. (Фото: „Укрінформ“)

ТБІЛІСІ. – 20 червня в столиці Грузії мала відбутися Міжпарляментська асамблея православ’я, головою якої було обрано представника Комуністичної партії Росії депутата Державної Думи Росії Сергія Ґаврилова, який брав участь у російсько-грузинській війні. Це викликало масові невдоволення серед грузинського народу, в місті почалася акція протесту. До будівлі парляменту Грузії (Сакартвелос парлямент) вийшло понад 10 тис. протестувальників.

Коли С. Ґаврилов сів у крісло голови парляменту Грузії і відкрив засідання російською мовою, виступ перервали депутати опозиційних партій „Европейська Грузія“ і „Єдиний національний рух“. Посол України Ігор Долгов залишив залю. Грузини почали штурм будівлі. Підрозділи спеціяльного призначення застосували сльозогінний газ і гумові кулі проти учасників акції. Постраждало 240 осіб, 80 з яких – поліцаї. 

Активісти вимагали відставки голови парляменту Грузії Іраклія Кобахідзе, голови Служби державної безпеки Вахтанґа Ґомелаурі і Міністра внутрішніх справ Ґеоргія Ґахарія, а також виступили проти російської окупації теренів Грузії.

Після першої спроби розгону протестувальники знову повернулися до парляменту, зіткнення з поліцаями продовжилися на ґанку парляменту. Активісти почали споруджувати барикади неподалік від будівлі тбіліської філярмонії. Люди перегородили вулицю автобусом і сміттєвими баками. Ближче до ночі для розгону поліція застосувала водомети і світлошумові ґранати.

Посланці Росії напали на депутата Верховної Ради України з фракції „Народного фронту“ Віктора Єленського після його виступу на акції протесту через обрання головою Міжпарляментської асамблеї православ’я представника Росії. В. Єленський підкреслив, що неможливо говорити про православну солідарність, поки одна з країн здійснила акт аґресії проти інших православних країн – України, Грузії, Молдови. „Аґресора не можна задобрити. Його можна тільки зупинити“, – зазначив він.

Після цього виступу російські депутати напали на В. Єленського. Він вийшов до преси і зробив заяву, що не буде брати участь у заході, де російські комуністи намагаються використати православ’я у війні проти православних народів. 

С. Ґаврилов пов’язаний з льокальними війнами – він був в Придністров’ї та Абхазії в той час, коли в цих республіках розпалювалася і відбувалася громадянська війна, а також в Криму. Фактично він був співробітником чинного резерву спецслужб. 

Після зриву засідання російська делеґація у супроводі посиленої охорони терміново відлетіла з Грузії. 

 

Коментарі закриті.