31 серпня, 2018

Поради з 1920 року

У бібліотеці „Свободи“ збереглася книжка „Як нам задовольнити наші пекучі потреби? Деякі поради владі і населенню України“‚ яку написав А. Дзендзель і видала 1920 року Українська накладня Якова Оренштейна у Коломиї. Поради майже 100-річної давности видаються актуальними для сьогодення. Автора стривожило зростання інфляції: „Робітники і взагалі трудящі стали вимагати високої платні за свою працю. Ця велика‚ порівняно з попередньою‚ платня їм давалась‚ але становище їх не кращало“. Публіцист пояснив: коли грошей в обігу стало більше‚ то й товари відразу подорожчали. „І от прийшла вже на Україну нова влада‚ влада Української Народної Республіки‚ і населення жде‚ що ця влада дасть йому потрібні товари і дасть їх по дешевій ціні“. Але уряд не творить добробуту. Першою умовою народного добробуту є праця народу. Населення повинно дружно узятися за свою працю. 

Далі автор переходить до податків і пише: „За час революції податкова справа опинилася у такому поганому становищі‚ що далі йти вже нікуди. Висловлюючись просто‚ ми маємо грабіж форменний у всіх його можливих виглядах. Такими грабежами не збудувати держави‚ бо державне господарство може нормально провадитися тільки тоді‚ коли грошові потреби будуть вдовольнятися правильними оподаткуваннями. Є багато людей‚ котрі вороже ставляться до уряду‚ який накладає податки. Такі люди думають‚ що уряд не повинен зовсім брати податків‚ а гроші повинен друкувати в державній друкарні. Населення повинно знати‚ що чим ліпше податки платяться‚ тим краще економічне становище держави‚ тим легші умови життя громадян“.

Які податкові проблеми має тепер Україна? Крім звичного небажання населення платити податки‚ поширене нерівне оподаткування великих і малих підприємств на шкоду останнім. „Поки ти малий – тебе душать, а якщо стаєш великим – тоді отримуєш які завгодно правила‚ а має бути навпаки”‚ – пояснює президент Київської школи економіки Тимофій Милованов. В Інституті „Вільна економіка” вважають за потрібне для усіх підприємців і приватних осіб застосовувати одні й ті ж правила оподаткування і ставки податків.

Досить високий показник інфляції цього року обумовлений зростанням адміністративно реґульованих цін (на 14.6 відс. за підсумками року) внаслідок збільшення витрат на платню, здорожчання енерґоресурсів.

Не варто забувати про так званих олігархів‚ які збагатилися після розпаду СРСР так само‚ яке сталося у роки‚ про які писав А. Дзендель. А саме з олігархів починаються політичні та економічні негаразди в Україні. Свою книжку А. Дзензель закінчує порадою: „Влада і народ повинні зіллятись в одну непорушну силу і спільно дбати про добробут держави та її громадян. Дружно беріться за працю! Самі будуйте свій добробут! Не чекайте‚ щоб хтось чужий за це взявся‚ бо чужий‚ коли візьметься‚ то здере з вас не одну шкуру!“.

Коментарі закриті.