31 серпня, 2018

„Руська трійця“ пробудила українців

Пам’ятник о. Маркіянові Шашкевичу у Львові. (Фото: Олександер Костирко)

ЛЬВІВ. – Варто відвідати у дзвіниці Церкви Святого Духа музей „Русалки Дністрової“‚ першого західноукраїнського альманаху‚ виданого народною мовою у 1837 році силами гуртка „Руська трійця“‚ до якого увійшли о. Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич і Яків Головацький. Сам музей був відкритий 15 вересня 1990 року, тоді ж поряд встановили пам’ятник М. Шашкевичу. Сама Свято-Духівська церква в вересні 1939 року була зруйнована авіобомбою з німецького літака, який атакував будівлю Головної пошти.

Цікаву історію має сама будівля‚ яку звели в 1722-1729 роках за гроші фундаторки Теофілії Вишневецької. Спочатку це був монастир домініканок‚ який у 1783 році став Українською греко-католицькою духовною семінарією. Саме в ньому і навчались автори „Русалки Дністрової“. На той час костел перебудували у храм Святого Духа. Художник Лука Долинський намалював іконостас, а розписами займався Модест Сосенко. На вежі храму встановили незвичайний годинник, який ще в ХVІІ cт. привіз гетьман Іван Виговський у Манявський скит і лише через 100 років цю реліквію встановили на сьогоднішнє місце.

Експозиція в музеї розповідає відвідувачам про історію створення і дальшу долю альманаху, про соціяльно-політичні умови часу, коли його видавали. На той час українці Галичини були під владою австрійської держави. Саме тоді М. Шашкевича та його друзі вирішили створити українське народне шкільництво, видати букварі, граматики, збірники народних леґенд та пісень, українські словники.

В 1833 році М. Шашкевич заснував гурток „Руска трійця“. З нього почалося національно-культурне відродження краю, що було виявом загального духовного піднесення і пробудження самосвідомости українського народу. Найвідомішим твором „ трійки“став альманах „Русалка Дністровая“‚ виданий в обхід львівської та віденської цензури та при підтримці передових слов’янських діячів в Будайській друкарні Пештського університету. Вихід альманаха став поштовхом до розвитку української літератури в Галичині та вплинув на дальше українське національне відродження. 

В музеї представлені тематичні документи, книги, картини. На виставках висвітлюються рідкісні видання альманаху „Русалка Дністровая“‚ твори М. Шашкевича‚ його полемічна брошура „Азбука і Abecadlo“, в якій автор виступив проти спроб впровадження латинського альфавиту в українське письменництво. Тоді ж створена перша українська читанка для дітей — у музеї є її рукопис та перше видання 1850 року.

Особливо цікаві рідкісні видання „Русалки Дністрової“ у Будимі (1837), Тернополі (1910), Києві (1987), а також фотокопії першого видання. Цікавим є „Родовідне дерево“ М. Шашкевича. Тут також представлені рідкісні видання про життя і творчість засновників „Руської трійці“.

Механізм старовинного годинника на вежі музею.

Коментарі закриті.