31 серпня, 2018

АМЕРИКА І СВІТ

США відмовилися від переговорів

ВАШІНҐТОН. — США відмовили Росїї у запрошенні на переговори в справі Афганістану, тому що навряд чи вони допоможуть досягнути миру. Про це сказав представник Державного Департаменту 22 серпня Зальмай Халільзад. Росія сказала, що Талібан долучиться до переговорів, які розпочнуться 4 вересня у Москві, разом з представниками кількох сусідніх країн. Державний секретар Майк Помпео плянує призначити колишного Посла США до Афганістану З. Халільзада, на пост особливого представника до мирового процесу між афганським урядом і талібанами. Він є уродженцем Афганістану, а вищу освіту здобув в Американському університеті в Бейруті та Чикаґзькому університеті. Головнокомандувач коаліції під проводом США в Афганістані, генерал Джан Ніколсон, у вересні залишає свій пост, на якому він служив від березня 2016 року – найдовше зі всіх командувачів. Він сказав репортерам в Пентагоні, що є надія‚ що Військово-Повітряні сили США та відділи спецоперацій матимуть чимраз більший вплив протягом наступного року. („Associated Press”)

Президент Кенії відвідав Білий Дім

ВАШІНҐТОН. — Президент Дональд Трамп з дружиною приймали 27 серпня Президента Кенії Угуру Кеніяту і його дружину. Вони обговорили питання торгівлі й безпеки. Меланія Трамп плянує восени відвідати Африку. У. Кеніяту є другим африканським провідником, котрий зустрівся з Д. Трампом у Білому Домі, після того як президент Ніґерії прибув з візитою раніше цього року. Президент Кенії намагається підбудувати свій авторитет, після того як Верховний суд країни уневажнив президентські вибори з серпня 2017 року, а опозиція збойкотувала нові вибори. У. Кеніяту зустрівся з американськими підприємцями, закликаючи їх інвестувати гроші в його країну. Він мав приймати Прем’єр-міністра Великобританії Тересу Мей 30 серпня в столичноміу місті Найробі. („Voice of America”)

Чи треба зліквідувати ICE?

ЧИКАҐО. — Аґенція новин „Асосієйтед Прес” разом з Національним дослідчим центром опіній (NORC) при Чикаґзькому університеті оприлюднила 27 серпня висліди опитувань американців про їхні думки, чи треба зліквідувати Іміґраційну та митну поліцію (ІСЕ). Незважаючи на те, що 57 відс. демократів мають неґативну опінію про ICE, лиш 25 відс. з них хочуть зліквідувати цей правоохоронний орган. Одна третина всіх респондентів не мали опінії в цій справі. Понад три чверти республіканців схвалюють іміґраційну політику Президента Дональда Трампа, але понад 90 відс. демократів є проти неї. Хоч ліберальні демократи закликають до ліквідації ICE, ні один з демократичних кандидатів на сенатора, котрі мають поважного супротивника на виборах в листопаді, не підтримує ліквідації цієї федеральної установи. Більшість з них кажуть, що ICE треба реформувати. („Associated Press”)

Росія перестрігає НАТО про Грузію

МОСКВА. — Прем’єр Росії Дмитро Медведєв в інтерв’ю 7 серпня у 10-річчя російсько-грузинської війни заявив‚ що „10 років тому уряд Грузії дав зелене світло аґресії”. Він додав, що коли був президентом, то спочатку мав добрі відносини з Президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі. Прем’єр додав, що російське керівництво готове відбудувати відносини з новим керівництвом Грузії. „Але рішення про прийняття Грузії в НАТО – це чергова загроза миру. Це може спровокувати новий страшний конфлікт”, – перестеріг він. („ZIK”)

Спека охопила північний схід США

НЮ-ЙОРК. — Надзвичайна спека й підвищена вогкість повітря охопила північносхідню частину США 28 і 29 серпня. Приблизно 68 млн. осіб від Вірджінії до Нової Англії мусіли зносити високу спеку. Шкільні ради Філядельфії та частин Конектикату скоротили шкільні дні, хоч шкільний рік щойно розпочався 27 серпня. („NBC News”)

Відповідатиме за пожежу 

ВАЙРІКА, Каліфорнія. — Пожежна аґенція Каліфорнії повідомила 23 серпня, що заарештувала Джана Скоду за спричинення пожежі в північній частині стейту, внаслідок якої згоріло 60 квадратових миль, спалено 35 домів і загинула одна особа. Пожежа також спричинила примусову евакуацію кількох тисяч жителів і тимчасово закрила міжстейтову автодорогу ч. 5, головний коридор між північчю і півднем. Представник аґенції Сузі Брейді сказала, що Дж. Скода швидко втратив контролю над вогнищем сміття, який він розпалив 5 липня приблизно за 300 миль на північ від Сан-Франциско. („Associated Press”)

США закликають накласти санкції

НЮ-ЙОРК. — США звернулися 22 серпня до Санкційного комітету ООН, щоб Рада Безпеки ООН внесла до „чорного списка“ дві російські вантажні фірми і шість суден під російським прапором за порушення санкцій проти Північної Кореї. Це вже третє намагання США впродовж двох місяців збільшити тиск на Північну Корею для ліквідації її ядерних та ракетних програм. США закликали, щоб активи російських фірм „Прімор’є” і „Ґудзон” були заморожені, а самі компанії внесені до „чорного списка“ за підприємницьку діяльність з Північною Кореєю. Департамент скарбниці США 21 серпня наклав свої санкції на ці фірми та судна. Раніше в серпні Росія та Китай забльокували намагання США внести до санкційного списка російський банк, північнокорейського урядовця та інші чинники, а в липні ці країни відклали заклик США затримати достачу пального Північній Кореї. Росія та Китай закликали Раду Безпеки зменшити санкції на Північну Корею за те, що вона погодилася вести діялог зі США і стримала свої ракетні випробування. Минулого року Рада Безпеки прийняла санкції проти Північної Кореї для стримання джерел фінансування її військових програм. („AFP”)

Росія: МакКейн був „символ русофобії”

МОСКВА. — Зі смертю 25 серпня сенатора Джона МакКейна Росія втратила головного гравця у своїй теорії конспірації: що західні санкції не мають нічого спільного з діями Росії, але є наслідком „русофобії”. Повідомляючи про смерть сенатора з Арізони, державний телевізійний канал „Росія 1” назвав його „головним символом русофобії”. З перспективи Росії, термін „русофобство” звільняє Москву від всякої відповідальности за наслідки своїх вчинків – анексію Криму, її військові вторгнення в Грузію та східню Україну, збиття маляйзійського пасажирського літака, втручання у західні вибори – і робить країну невинною жертвою таких „русофобів” як Дж. МакКейн. („The New York Times”)

Військовополонений дружив з МакКейном

МОРІСОН, Кольорадо. — Орсон Свіндел проживає у Морісоні на пенсії, як підполковник Морської піхоти США і як колишній член Федеральної торговельної комісії (FTC). Під час В’єтнамської війни його літак був збитий над територією Північного В’єтнаму. Полонені американці спілкувалися вистукуванням азбуки Морзе на стінах своїх келій. Так О. Свіндел „зустрів” Джона МакКейна, котрий зазнав понад п’ять літ тортур в неволі. О. Свіндел згадував, що їхні поневолювачі не раз „доводили нас до грані смерти” тортурами, але тримали їх при житті‚ щоб пізніше торгувати ними під час переговорів. Після закінчення війни їх звільнили і вони не раз зустрічалися у Вашінґтоні‚ щоб згадати свої переживання. О. Свіндел знав, що Дж. МакКейн був сином і внуком славних адміралів. О. Свіндел не забув, що Дж. МакКейн відмовився від передчасного звільнення з полону через свій родовід, бо не хотів покидати своїх побратимів у неволі‚ тому О. Свіндел не здивувався, що Дж. МакКейн став шестикратним сенатором, республіканським кандидатом на президента в 2008 році та одним з провідних діячів країни. („CBS News”)

Коментарі закриті.