5 грудня, 2019

Помер пластун Володимир Корнага

3 листопада в Ню-Йорку помер пластун‚ сеньйор керівництва Володимир Корнага. Він народився 1935 року в Калуші‚ на Прикарпатті. Наприкінці Другої світової війни опинився з родиною  в Німеччині‚ у таборі біженців. У цих таборах восени 1945 року колишні пластуни і пластунки з Галичини та Волині відновили діяльність Пласту і В. Корнага став членом Юнацтва Пласту і був активним аж до виїзду в США в 1951 році. Родина оселилася в Ню-Йорку.

Св. п. Володимир Корнага

Під час Панахиди провідниця пластової станиці в Ню-Йорку дуже гарно описала пластову діяльність В. Корнаги в останні 70 років‚ коли він часто й довго виконував різні функції у станиці – від виховника гуртка юнаків до голови Станичної старшини.

У вересні 1951 року В. Корнага прийшов до помешкання курінного 3-го куреня юнаків ім. Гетьмана Івана Мазепи в Ню-Йорку Олеся Пясецького‚ повідомив про свій приїзд та передав посвідчення від Пласту в Німеччині. Як пластуна-учасника його приділили до учасників й він почав брати участь у сходинах та інших заняттях‚ хоча жив поза українським центром і мусів щотижня їздити підземкою або автобусом.

Досить швидко він здобув авторитет у курені, і в березні 1951 року його обрали скарбником. Тієї весни він закінчив другу пластову пробу і став пластуном-розвідником‚ а 16 травня 1952 року став членом новоутвореного гуртка „Беркут“‚ члени якого спершу належали до інших гуртків‚ але прагнули вищої активности. Зв’язковий Володимир Бакалець їх зрозумів і підтримав.

У 1954 році увесь „Беркут“ перейшов до Куреня старших пластунів „Лісові чорти“. Кожен член цього гуртка у 1952-1959 роках здобув пластовий ступінь Скоба й виконував функцію виховника. Ймовірно‚ це був єдиний такий гурток в історії Пласту на терені Америки. Нас було шестеро: В. Корнага‚ Стефан Шмотолоха‚ Модест Захарченко‚ Олексій Пясецький‚ Роман Аласькевич‚ Петро Содоль.

В. Корнага першим з нашого гуртка відійшов у засвіти‚ щоб нам приготувати місце біля Вічної Ватри.

Коментарі закриті.