19 грудня, 2019

Поминали Зеновія Красівського

Зеновій Красівський. (Фото 1978 року)

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. – 12 листопада в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Івана Франка відбулася урочиста академія „Життя і слово Зеновія Красівського“, присвячена 90-ій річниці від дня народження поета-в’язня, лицаря українського руху Зеновія Красівського.

Її організували Івано-Франківський осередок Наукового Товариства ім. Шевченка (НТШ) та бібліотека. Провадив дійсний член НТШ, проф. Степан Хороб. Вступне слово виголосив виступив голова осередку НТШ Василь Мойсишин, який охарактеризував З. Красівського як людину дії, як одного з найкращих синів України, який усе життя боровся за незалежність нашої держави, відбувши за це 26 років у тюрмах, психлікарнях, таборах і на засланні.

Під час першої частини академії з науковими доповіддями виступили доцент Марія Якібчук „Домінанта поетичного вираження Зеновія Красівського“; доцент Валерій Островський „Зеновій Красівсь­кий: життя на жертівник свободи“; заступниця голови НТШ у США, д-р Анна Процик „Два світи – одна ідея: листування між групою ч. 11 Міжнародної амнестії та українським політв’язнем Зеновієм Красівським“ (доповідь оприлюднила М. Якібчук). А далі читали вірші поета-борця доцент Марія Ігнатюк та листи З. Красівського і Айріс Акагоші – Микола Сулятицького і Ольга Довгас.

У другій частині своїми спогадами про З. Красівського і його дружину Олену Антонів поділились голова Івано-Франківського обласного об’єднання „Просвіти“ Степан Волковецький, видавець о. Ігор Пелехатий, доценти Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Богдан Гаврилко і М. Якібчук, літературний критик Дмитро Юсип.

Під час урочистостей було розгорнуто виставку до 90-річчя поета. Завершили академію гимн націоналістів „Зродились ми великої години“ і фотографування на згадку.

Коментарі закриті.