30 березня, 2018

Пасха – це празників празник і торжество торжеств

Український Великдень. Мал. О. Мошинської.

Пасхальне послання Постійної Конференції Українських Православних Єпископів поза Межами України пастирям, чернецтву та всім вірним дітям Української Православної Церкви в діяспорі і в Україні.

Український Великдень. Мал. О. Мошинської.

Український Великдень. Мал. О. Мошинської.

„Воскресіння день, просвітімось люди! Пасха Господня Пасха! Бо від смерти до життя, і від землі до Небес Христос Бог нас перевів, що пісню перемоги співаємо”.

(Канон Пасхи)

Христос Воскрес!

Сьогодні радіє і торжествує видимий і невидимий світ, сьогодні голоси людей поєднуються з голосами святих ангелів, які прославляють Воскреслого з мертвих Христа Спасителя світу. Своїм Воскресінням Христос відчинив нам шлях до вічного і блаженного життя. Він, як Сонце правди, Своїм Божеством опромінює всесвіт, розливаючи промені Свого спасительного світла на всіх, що з вірою і любов’ю приходять до Нього.

Св. Григорій Богослов у своєму пасхальному слові говорить: „Пасха – це празників празник і торжество торжеств, яке настільки перевищує всі інші торжества, наскільки Сонце перевищує зірки”.

Нещодавно весь православний світ переживав події Страстної седмиці. Всі ми, православні християни‚ духовно відчували, яких принижень і страждань зазнав Христос в останні дні свого земного життя. Його зрадив один з учнів, Його безвинно судили, бичували, опльовували, принижували і розіп’яли на хресті. Здавалося‚ смерть, ненависть та злоба святкували свою перемогу. Деякі думали, що Спаситель не буде мати послідовників, бо Його вже немає на землі. Але як бачимо Христос Своїм Воскресінням переміг ворога роду людського, зруйнував ворота пекельні „смертю смерть подолав“ і відкрив нам двері до Царства Небесного. Своїм Воскресінням Христос засвідчив своє Божество і дав нам запоруку нашого майбутньго воскресіння.

Воскресіння Христове – це основа нашої віри, а віра є найважливіша і потрібна в житті кожної людини. Саме через Воскресіння Христове утвердилася віра апостолів, яка відновила їх Духом Святим і дала їм силу і надхнення проповідувати слово Боже і утверджувати Церкву Христову на землі.

Святі апостоли про Воскресіння Христове говорять як про подію не лише в земному житті Спасителя‚ але і в житті кожного із нас, хто приймає Пасхальне благовістя: „А коли живе у вас Дух Того, Хто воскресив Ісуса із мертвих, то той‚ хто підняв Христа з мертвих, оживить і смертельні тіла ваші через Свого Духа, що живе у вас” (Рим. 8, 11).

Своєю хресною смертю Христос звершив очищення гріхів усього роду людського. Воскресіння Спасителя дарувало кожному із нас вічне життя. Але однієї лише віри у страждання і Воскресіння Ісуса Христа недостатньо. Необхідно, щоб наше земне життя у всіх його проявах було у тісному єднанні з Богом. Св. апостол Павло навчає нас: „Бо коли ми з’єдналися з Ним подобою смерти Його, то повинні бути з’єднані і подобою Воскресіння, знаючи те, що давній наш чоловік був розп’ятий з Ним, щоб знищене було тіло гріховне, щоб нам не бути вже рабами гріха“ (Рим. 6:5-7).

Наше земне життя і наше ставлення до Бога і до ближнього, повинно носити на собі печать нерозривного єднання з Господом Богом. Св. Іван Богослов передав слова Христа: „Хто Мені служить, нехай Мене наслідує, і де Я, там і слуга Мій буде” (Ін. 12,26).

Cпоглядаючи на реальний стан речей в світі ми бачимо духовно-моральний занепад людства. В світі панує ненависть і жорстокість, яка супроводжується вбивствами і війнами. Сучасна людина обирає матеріяльні цінності, відкидаючи духовні. Тому не забуваймо про нашу молодь і дітей‚ закликаймо їх до рідної Церкви і до Бога‚ бо вони є наше майбутнє. Нехай Воскреслий Христос допоже всім нам перемогти гріх і стати на дорогу спасіння.

В цьому році ми будемо відзначати 100-ліття нашої УПЦ в Канаді і УПЦ США. Згадаймо у своїх молитвах всіх фундаторів, жертводавців і будівничих наших храмів і стараймося продовжувати їхню працю на користь Церкви.

Дорогі брати і сестри!

Св. євангелист Іван Богослов пише, що першими словами Христа-Спасителя своїм учням після воскресіння з мертвих були: „Мир вам” (Ів. 20,19). І ми повинні прийняти їх сьогодні з особливим почуттям, бо саме миру і спокою потребує сучасний світ. „Коли ми згубимо мир‚ то будемо ворогами тим, котрі почули від Христа: „Мир вам”‚ – каже св. Іван Золотоустий. Тому стараймося зберігати цей мир і своїми молитвами просити Воскреслого Христа, щоб Він запанував в Україні, в наших громадах, родинах, сім’ях і‚ найголовніше‚ в душах кожного з нас.

У це величне свято Святої Пасхи Господньої ми молитовно просимо Воскреслого Христа Спасителя і Бога нашого, щоб Він благословив наш український народ і подав йому єдність, мир, духовне і економічне зростання.

Нехай Воскреслий Христос зміцнить нашу віру, наповнить наші серця духовною радістю, примножить любов, щоб у всій повноті ми змогли насолодитися радістю світлих Пасхальних днів.

Благословення Воскреслого Христа нехай буде з усіма Вами!

Воістину Христос Воскрес!

 

З архипастирським благословенням,

Юрій, Митрополит Української Православної Церкви (УПЦ) Канади

Антоній, Митрополит УПЦ США і в діяспорі

Єремія, Архиєпископ Української Православної Єпархії Бразилії та Південної Америки

Даниїл‚ Архиєпископ УПЦ США та Західної Европи

Іларіон, Єпископ УПЦ Канади

Анрій, Єпископ УПЦ Канади

Коментарі закриті.