31 липня, 2019

Пам’ятки Контрактової площі 

Малюнок Київського маґістрату згідно з реконструкцією В. Сенченка.

У 1975 році в майстерні Валентини Шевченко – відомої архітектора-реставратора, почесного доктора архітектури, авторки понад 70 публікацій – з’явився проєкт реконструкції Контрактової площі на Подолі у Києві. Згідно з її проєктами були відбудовані фонтан „Самсон“, Гостинний двір, Церква Богородиці Пирогощі, реставрований Контрактовий будинок. 

Контрактова площа – одна з найстаріших у Києві. У часи Київської Руси вона називалась Великий Торг‚ а у часи середньовіччя площа називалась Ринковою. Тут у ХV ст. з’явилась будівля старої ратуші, міського фонтану, у XVI ст. – Братський монастир, в XVII ст. – Свято-Катерининський грецький монастир.

На превеликий жаль‚ від багатьох історичних споруд Контрактової площі залишились лише фундаменти, але завдяки старовинним малюнкам та фотографіям можна відтворити стан пам’яток на момент руйнації.

Варто відбудувати споруду ратуші. У 1697 році було споруджено нову ратушу з гранчастою в пляні вежею. Вона була пошкоджена під час пожежі 1718 року і потім відбудована. Головна фасада споруди членувалася пілястрами, а вікна прикрашались лиштвами. Усередині будівлі містились дві палати – судова і скарбова. Домінантою ансамблю була 30-метрова вежа, яка прилягала до східньої фасади будівлі. На башті був міський годинник. Ратуша згоріла під час катастрофічної пожежі Подолу в 1811 році.

На сьогоднішній день є малюнок Київського маґістрату згідно з реконструкцією В. Сенченка.

Якщо відбудувати ратушу‚ то вона складе в єдиний ансамбль інші споруди Контрактової площі. Тим самим буде продовжено дорогу‚ яку розпочала св. п. В. Шевченко.

Коментарі закриті.