31 липня, 2019

Лита Могила – садиба скитів

Скитські пам’ятки на Литій Могилі. (Фото: Вікіпедія)

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – Між селами Копані та Топило триває робота Центральноскитської експедиції Інституту археології Національної Академії Наук України. У ній беруть участь науковці з Києва, Черкас, Кропивницького, Кривого Рогу, а також студенти Центрального українського педагогічного університету та Києво-Могилянської академії.

На думку керівника експедиції Юрія Болтрика, є підстави стверджувати, що залишки перепаленого ґрунту та великі брили шлаків пов’язані не з ливарною майстернею, як вважалось раніше, а є свідченням існування під курганом складної і великої дерев’яної поховальної конструкції, що була спалена під час ритуальних дій.

Лита Могила – унікальна археологічна пам’ятка – скитський царський курган VII ст. вперше розкопаний у 1763 році учасниками експедиції. На глибині двох метрів під кам’яними плитами було знайдено залізний меч з окутим золотом руків’ям та вкритими золотою платівкою дерев’яними піхвами, прикрашеними зображеннями фантастичних тварин, срібні деталі від асирійського палацевого табурету, золота діядема, 17 масивних золотих бляшок із зображенням орла, пластинки із зображеннями мавп, птахів, бронзова застібка з голівками левів на кінцівках і 40 бронзових наконечників стріл.

У 1892 році курган досліджував історик і краєзнавець Володимир Ястребов, а у 1990-их роках – відомий історик Нінель Бокій. Саме ця пам’ятка відображає час появи скитів у степах сучасної України. Вона дала початок науковому вивченню старожитностей в Східній Европі та вітчизняній археологічній науці. На гербі та прапорі Центральноукраїнського реґіону також зображено знахідку з кургану – золотого степового орла з так званого Мельгуновського скарбу. 

Більшість знахідок зі скарбу Литої Могили, на жаль, зберігаються не в Україні, а у Санкт-Петербурґу.

Нинішні археологічні дослідження мають завершити подібні роботи на цій території, бо тут плянують звести туристично-меморіяльний комплекс „Лита Могила“.

Коментарі закриті.