25 червня, 2020

Німецький приятель Путіна очолив „Роснафту”

8 червня стало відомо, що Ґергард Шредер переобраний головою ради директорів російської нафтогазової компанії „Роснафта”, яку він очолює з 2017 року.

Давні приятелі Володимир Путін і Ґергард Шредер. (Фото: Радіо Свобода)

У Міністерстві закордонних справ України відреаґували на переобрання колишнього Канцлера Німеччини Ґ. Шредера на цю посаду. „Плата за вірність Кремлю не забарилася – Шредер отримує чергові дивіденди! „П’ята колона” в ЕС продовжує проштовхувати російські інтереси і розхитувати европейську солідарність”, – написав 8 червня у твітері Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар.

Ґ. Шредер – німецький політик, колишній голова Соціял-демократичної партії Німеччини, федеральний канцлер з 27 жовтня 1998 року до 22 листопада 2005 року. Він неодноразово виступав за зняття санкцій із Росії.

Ґ. Шредер народився 7 квітня 1944 року в Північній Рейн-Вестфалії. Мати працювала на фармі, батько 4 жовтня 1944 року загинув на східньому фронті. У квітні 2000 року соціял-демократи висунули кандидатуру Ґ. Шредера на посаду канцлера і виграли вибори.

18 вересня 2005 року на виборах перемогли християнські демократи, Канцлером стала Анґела Меркель, а Ґ. Шредер заявив, що йде з політики.

Він був одружений чотири рази, але не має власних дітей, виховує сироту Вікторію з дитячого будинку в Санкт-Петербурзі.

Ґ. Шредера вважають близьким другом Прези­дента Росії Володимира Путіна. Лише за 2019 рік він отримав винагороду 600 тис. дол. від „Рос­нафти”.

Незалежні російські журналісти Валерій Панюш­кин і Михайло Зигар з участю Ірини Резник дослідили і оприлюднили в книзі „Ґазпром – нова зброя Росії” історію давньої приязні В. Путіна та Ґ. Шредера. У вересні 2005 року Москва відчувала, що у Німеччини буде новий канцлер, тож поспішила укласти угоду про будівництво газогону в Балтійському морі саме з Ґ. Шредером. Це вдалося за 10 днів перед виборами. В. Путін сам прилітав до Берліну. Ґ. Шредер програв вибори, але став головою нової газотранспортної компанії, яку зареєстрували у Швайцарії.

В. Путін вважав, що авторитетний німецький політик буде просувати інтереси „Ґазпрому” і Росії в Европі. Три місяці Европа раділа проєктові з російським газом, доки Росія у новорічну ніч не перекрила постачання газу в Україну. Лише тоді Европа збагнула усю небезпеку і преса почала нещадно критикувати проєкт і самого Ґ. Шредера. Новий проєкт в Британії назвали „методами бандитизму й шантажу”.

Виявилося, що В. Путіна пов’язують з Ґ. Шре­дером роки перебування першого на службі КҐБ в Німеччині. Директори „Ґазпрому” в Німеччині Ганс-Уве Креєр та Фелікс Штрегобер співробітничали з спецслужбами Німецької Демократичної Республіки.

Проти „Північного потоку” виступили Польща, країни Балтії. Росія розгорнула шалену критику цих країн з будь-якого приводу. До такого осуду негайно приєднався Ґ. Шредер. Також він допоміг „Ґазпромові” придбати і вивести на рівень европейських змагань тоді ще другорядний футбольний клюб „Шальке 04”, щоб Росія брала участь у европейських турнірах. Коли у жовтні 2006 року В. Путін сам прибув до Дрездена, щоб укласти угоду про купівлю „Шальке 04”, А. Меркель відмовилася від участи у цій події. Тоді В. Путін заявив, що „Ґазпром” може купити усю німецьку футбольну Бундесліґу.

Переобраний голова „Роснафти” Ґ. Шредер негайно закликав уряд своєї країни скасувати санкції проти Росії, назвав антиросійські санкції безглуздими і заявив, що санкції не змусять Росію повернути Крим Україні. На його думку, російський президент на це не піде.

Канцлер Німеччини А. Меркель зізналася, що її засмучує кар’єра Ґ. Шредера в компанії, яка значиться в европейському списку санкцій. Ця кар’єра небезпечна для України.

Коментарі закриті.