25 червня, 2020

Моряків повернули з в’язниці в Лівії

Радісна зустріч моряків на летовищі. (Фото: Прес-служба Офісу Президента)

КИЇВ. – 19 червня на міжнародному летовищі „Бориспіль” приземлився літак з 14 громадянами України – членами залоги танкера „Рута”, які повернулися додому після понад трьох з половиною років ув’язнення в Лівії.

„Це наше завдання – повертати українських громадян. Я дуже радий, що 14 членів екіпажу танкера „Рута”, які були за ґратами в Лівії, повернулися додому. Я радий за них, за їхні сім’ї”, – зазначив Президент Володимир Зеленський.

У квітні 2017 року військово-морські сили Лівії із застосуванням зброї захопили два судна, одне з них – танкер „Рута” – було під українським прапором. Лівійська влада заарештувала 14 українців з звинуваченням у незаконному перевезенні нафти. Танкер належить Україні перебуває на балянсі Одеського порту. З 2005 року судно передали в оренду компанії-фрахтувальнику „Manchester Shipping S.A”.

Згідно з міжнародними морськими конвенціями, члени залоги відповідають лише за доставку вантажів і не несуть відповідальности за ліцензії та дозвіл на транспортування вантажів. За це відповідає власник вантажу.

Усі вказівки від судновласника „Рути” надходили на комп’ютер капітана електронною поштою. Після арешту комп’ютер було вилучено лівійцями і можливости довести свою невинуватість залога не мала.

Спочатку моряків утримували в одній із в’язниць Тріполі, потім їх перевели до Таджура.

Слідство закінчилося через вісім місяців після арешту. Усі 14 осіб перебували в тісній камері, спати доводилося по черзі. Умови утримання і постійний психологічний тиск вплинули на здоров’я моряків. Двоє захворіли на гепатит. У ще кількох загострилися хронічні хвороби.

29 квітня Апеляційний суд міста Тріполі ухвалив рішення про зміну запобіжного заходу для членів залоги й після сплати застави вони були перевезені до міста Місурата.

 

Прес-служба Офісу Президента

Коментарі закриті.